Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 15 oktober 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Cel- en taakstraf na mishandeling

12 oktober - Een 25-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 120 dagen (waarvan 76 dagen voorwaardelijk) en 150 uur taakstraf omdat hij samen met een ander in oktober 2016 een man mishandelde. Daarnaast moet hij 1.000 euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer stond met zijn vriend op de pont naar het Centraal Station, net als de 25-jarige man en zijn vrienden. Na het aanmeren botste de scooter van het slachtoffer en zijn vriend tegen de scooter van een van de vrienden van verdachte aan. Het tweetal viel en daarna schopten en sloegen de 25-jarige man en de medeverdachte op het slachtoffer in, waardoor hij letsel opliep.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7254

Straf - Celstraffen voor grootschalige beleggingsfraude

12 oktober - Twee mannen – van 53 en 56 jaar – zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 7 maanden voor deelname aan een criminele organisatie, oplichting, verduistering en witwassen. De mannen hebben tussen 2009 en 2011 een grote groep beleggers in levensverzekeringen misleid over de risico’s die zij met hun investeringen liepen. De beleggers hebben hierdoor tientallen miljoenen dollars verloren. De winst die de mannen hiermee hebben behaald, hebben zij onder andere uitgegeven aan luxe goederen zoals auto’s, boten en een vliegtuig. Een 55-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn rol bij de strafbare feiten was kleiner dan die van de andere mannen en hij heeft ook veel minder geprofiteerd van de fraude. De beleggingsmaatschappij Quality Investments waarmee de 56-jarige man de producten aan de man bracht, is vrijgesproken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7255
ECLI:NL:RBAMS:2018:7256

Bestuur - Lunchroom blijft dicht na handgranaat aan de deur

9 oktober - De burgemeester mocht een lunchroom in Amsterdam-West onmiddellijk voor onbepaalde tijd sluiten nadat aan de deur een handgranaat was aangetroffen. Ook al waren er op dat moment verbouwingswerkzaamheden gaande, was het pand nog gesloten voor publiek en nog niet in bedrijf als lunchroom. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De ernstige schending van de openbare orde rechtvaardigt de sluiting voor onbepaalde tijd. Niet alleen hing er een op scherp staande handgranaat aan de deur, uit onderzoek is gebleken dat de eigenaren van de lunchroom relaties hebben met personen en locaties die eerder voorkwamen in de zware criminaliteit. Voor de burgemeester was dit een extra aanwijzing om het pand te sluiten. Volgens de voorzieningenrechter kan het sluitingsbevel van de burgemeester in bezwaar stand houden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7140

Bestuur - 16-jarige Nigeriaanse jongen blijft voorlopig in Nederland

11 oktober - Een 16-jarige Nigeriaanse jongen en zijn moeder mogen voorlopig in Nederland blijven, in ieder geval totdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning opnieuw heeft bekeken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De jongen is sinds 2011 met zijn moeder in Nederland, zonder dat zij een verblijfsvergunning hebben. De IND heeft onvoldoende oog gehad voor de omstandigheden waaronder de jongen zijn aanvraag heeft gedaan, aldus de rechtbank. Zo is de vraag met welk land de jongen de sterkste banden heeft, onvoldoende duidelijk beantwoord. De IND heeft ook onvoldoende uitgelegd waarom zij zelf geen pogingen heeft gedaan om de jongen uit te zetten in de zeven jaar dat hij hier verblijft en banden heeft opgebouwd met Nederland. De IND krijgt zes weken om opnieuw te beslissen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7200

Kanton - Huurder mag in (wissel)woning blijven

4 oktober - Een huurder mag in de woning blijven die wooncorporatie Rochdale hem had aangeboden voor de periode dat er in zijn oude huurwoning saneringswerkzaamheden werden verricht. De huurder wil niet terug naar zijn oude woning omdat die niet meer geschikt zou zijn: de man is nierpatiënt is en vanwege jicht rolstoelafhankelijk. Bovendien had Rochdale, aldus de man, nooit duidelijk gemaakt dat het om een tijdelijke woning ging. De kantonrechter is het met dat laatste eens: Rochdale heeft nergens op schrift gesteld dat het om een wisselwoning ging – en een eventuele telefonische mededeling is daartoe onvoldoende. Wel moet de man voor zijn nieuwe woning een huurprijs van 600,72 euro betalen, in plaats van 468,26 euro.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7134

Kanton - Bijna 720 euro voor een uurtje parkeren

8 oktober - Een automobiliste die een uurtje parkeerde op een bedrijfsterrein aan de Wenckebachweg moet daarvoor uiteindelijk bijna 720 euro betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De vrouw reed van het terrein weg zonder te betalen bij de automaat en kreeg (via kentekenregistratie) vervolgens een naheffing van 4,20 euro parkeergeld en 50 euro administratiekosten. Ze weigerde die te betalen: ze zei het bord – waarop stond dat er betaald parkeren gold – niet te hebben gezien. Dat maakt niet uit, oordeelt de rechter. Door te parkeren op een privéterrein waar voorwaarden gelden die bij de ingang staan vermeld, heeft de vrouw met de eigenaar van dat terrein een overeenkomst gesloten: om te betalen voor het parkeren. Van automobilisten mag worden verwacht dat zij moeite doen om te bezien of zij op een bepaalde plek mogen parkeren en, zo ja, welke voorwaarden daarbij gelden. De 300 euro boete (die op het bord wordt vermeld) moet de vrouw ook betalen, evenals 323 euro proceskosten en 40 euro incassokosten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7133

Civiel - Terugbetalen lening van 4,7 miljoen hoeft niet

10 oktober - Museum Hotel B.V. hoeft de lening van 4,7 miljoen niet terug te betalen aan Dunwick Holding Corp. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Museum Hotel had dit bedrag geleend voor de aankoop van een pand aan het Damrak in Amsterdam. Dunwick vond dat Museum Hotel niet had voldaan aan haar verplichtingen die bij die geldlening hoorde, maar de rechtbank oordeelt anders. Volgens haar is Museum Hotel niet in haar verplichtingen tekortgeschoten. De vorderingen van Dunwick worden daarom afgewezen. De rechtbank oordeelt verder dat de rente over de lening niet wordt verlaagd. Museum Hotel had hierom gevraagd, maar is met Dunwick overeengekomen dat die rente door een bank moet worden vastgesteld en niet, zoals Museum Hotel heeft gedaan, door een deskundige.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7198

Uitspraken