Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 17 oktober 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor steken in Amsterdam-West

11 oktober - Een 29-Jarige man is veroordeeld tot 54 maanden gevangenisstraf omdat hij op 7 november vorig jaar in Amsterdam-West een man probeerde dood te steken. Zonder duidelijk aanleiding stak hij hem in zijn schouder en gezicht. Hij bedreigde hem en een andere man ook met een mes. Ook moet hij ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank verwerpt zijn scenario dat hij zich verdedigde en volgt het slachtoffer in de stelling dat sprake was van een onverhoedse aanval wat wordt ondersteund door de tekstopname van de 112-melding. Uit psychiatrische onderzoek kwam weinig nieuws omdat de 29-jarige man weigerde mee te werken. Anders dan de officier van justitie oordeelt de rechtbank dat uit (oudere) rapportages en eigen waarneming niet bleek dat hij aan een stoornis leed toen hij stak. Een tbs-maatregel is daarom niet mogelijk.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5824


Straf - Duo vastgehouden maar geen vervolging vanwege stoornissen

13 oktober - Een 57-jarige man die op 20 februari 2020 onder meer twee mensen tegen hun wil vasthield in een woning in De Pijp is ontslagen van rechtsvervolging voor zijn daden die dag. Hij leed toen namelijk aan een bipolaire stoornis en een posttraumatische stress-stoornis. Hij moet wel ruim 540 euro schadevergoeding betalen. Hij bedreigde die dag ook buren en agenten en vernielde auto’s. Inmiddels heeft hij vrijwillig de ambulante hulp van de Jellinekkliniek voorgezet en is er een zogenoemd signaleringsplan opgesteld om een terugval in manie en drugsgebruik vroegtijdig te signaleren. De rechtbank legt geen zorgmachtiging op omdat de civiele rechter die al na de gebeurtenissen in februari 2020 in een afzonderlijk procedure heeft afgegeven. Opnieuw een maatregel om de maatschappij te beschermen opleggen is gelet op de gestabiliseerde situatie van de man en nu lopende hulpverlening niet meer nodig. 

Lees de volledige uitspraak:


Kanton - Niets betalen voor leaseauto: informatieplicht geschonden

26 september - Een vrouw die een leaseovereenkomst voor een auto sloot hoeft de leasemaatschappij niets te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De leasemaatschappij stelde dat de vrouw bij het sluiten van de overeenkomst handelde vanuit haar eenmansbedrijf maar onderbouwde dit niet. De vrouw daarentegen bracht onder meer in dat de overeenkomst alleen op die bedrijfsnaam was gezet omdat dit de enige manier was waarop haar toenmalige vriend aan de auto kon komen. Volgens haar wist de leasemaatschappij hiervan. Haar vriend haalde de auto op en maakte de proefrit. Bovendien is het niet aannemelijk dat zij de auto nodig had voor haar bedrijf in het zetten van nagels. Omdat het doel van het sluiten van de overeenkomst niet gericht was op haar bedrijfsactiviteiten, moet zij als consument worden aangemerkt. Dan gelden bepaalde informatieplichten voor de leasemaatschappij. Omdat de leasemaatschappij niet stelde dat zij daaraan had voldaan en evenmin bewees hoe de overeenkomst werd gesloten vangt die bot. 

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5843

Civiel - Bank moet bankrekening onder bijnaam voortzetten

29 september - Een bankrelatie van ABN Amro mag voorlopig onbeperkt gebruik blijven maken van zijn bankrekening onder een bijnaam, zo oordeelde de voorzieningenrechter. De man opende deze rekening al in 1978  onder die bijnaam en gebruikt die naam sindsdien ook in het maatschappelijk verkeer. Jarenlang stond de bank gebruik van de rekening onder deze naam toe. In augustus 2022 blokkeerde  de bank zonder toelichting de rekening. De bank voerde in de procedure aan dat het gebruik van een pseudoniem op grond van anti-witwaswetgeving, nieuw beleid en gevaar voor verwarring onwenselijk is. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat nieuw beleid met aandacht voor het individuele geval moet worden doorgevoerd. De bankrelatie bestaat immers al ruim veertig jaar. Daarbij heeft ABN AMRO het risico van misbruik/fraude niet onderbouwd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5894

Civiel - Gemeente moet passende woning bieden vanwege afspraak

12 oktober - De gemeente Amsterdam moet een vrouw met twee kinderen en een bijstandsuitkering, die haar particuliere huurwoning in 2017 heeft verlaten vanwege gepest door haar buren, een passende woning aanbieden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw betoogde dat deze verplichting van de gemeente voortvloeide uit de mondelinge toezegging van de gemeente uit 2018 om de vrouw te helpen met het vinden van een woning. Daar gaat de rechtbank niet in mee, omdat deze toezegging alleen een inspanningsverplichting voor de gemeente met zich mee bracht. Partijen hebben echter daarna, in 2021, bij de bestuursrechter schriftelijk afgesproken dat de gemeente uiterlijk op 1 februari 2021 een woning voor de vrouw zou regelen. Dat is volgens de rechtbank dus wel een afspraak die de gemeente moet nakomen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5799

Uitspraken