Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 januari 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Tbs voor tijdens psychose opsluiten en mishandelen vriendin

13 januari - Een 34-jarige man is veroordeeld tot tbs met voorwaarden onder meer omdat hij toen hij psychotisch was zijn vriendin in maart 2020 in Amsterdam 3 dagen lang mishandelde, bedreigde en van haar vrijheid beroofde. Zij mocht van hem de woning niet verlaten omdat hij naar eigen zeggen een geest en duivel moest uitdrijven. Ook bedreigde hij zijn broer en diens vriendin met de dood. Omdat hij psychotisch was kunnen de strafbare feiten hem niet worden aangerekend. Uit de rapportages van gedragsdeskundigen en de reclassering concludeert de rechtbank dat tbs met voorwaarden passend is. Een van die voorwaarden is dat hij zich intern in een forensische psychiatrische kliniek laat behandelen. Medicijngebruik kan onderdeel zijn van de behandeling.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:47

Straf - Zieke man mag hennep kweken om ongemakken te bestrijden

14 januari - Een zieke 36-jarige man die in juni 2019 in Amsterdam 40 hennepplanten teelde om er cannabisolie van te maken is niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Er is sprake van een zeer uitzonderlijke situatie waardoor het telen van hennepplanten in dit geval gerechtvaardigd is. Hij lijdt namelijk aan chronische lymfatische leukemie en gebruikt medicijnen om zijn bloedwaarden op peil te houden. Tegen de bijwerkingen van de medicatie gebruikt hij cannabisolie. De rechtbank vindt dat hij met de verklaring van zijn huisarts en van een deskundige dat de apotheek hem niets soortgelijks kan bieden voldoende heeft aangetoond dat er voor hem geen redelijk legaal alternatief is voor zijn eigengemaakte cannabis. Ook is voldoende aangetoond dat hij lijdt aan een levensbedreigende ziekte en dat hij zonder cannabis door deze ziekte zeer veel ongemak ervaart, zowel fysiek als mentaal. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:69

Bestuur - Laadpaalvergunningen snelwegen niet geschorst

13 januari - De vergunningen die de minister van Infrastructuur en Milieu in 2019 en 2020 heeft afgegeven voor laadpalen als aanvullende voorzieningen bij tankstations en restaurants langs de snelwegen worden niet geschorst. Dat oordeelt de voorzieningenrechter. De Raad van State – de hoogste bestuursrechter - oordeelde in november 2020 dat bij vergunningverlening ook andere partijen dan de houder van een basisvoorziening zoals tankstations en restaurants langs snelwegen de mogelijkheid moeten krijgen een aanvullende voorziening bij die basisvoorziening aan te vragen. Fastned B.V. heeft ook laadvoorzieningen en wil dat de 46 vergunningen worden geschorst totdat er duidelijkheid is over de gevolgen voor deze vergunningen door die rechterlijke uitspraak. De rechter oordeelt dat Fastned onvoldoende het spoedeisend belang van de schorsing heeft aangetoond. Niet is gebleken van onomkeerbare gevolgen van de vergunningen nu de zaken nog onder de rechter zijn. Er staan zittingen gepland bij de rechtbank op 18 maart en bij de Raad van State op 29 maart.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:68

Kanton - 60 procent huurkorting vanwege te veel lood in leidingwater

7 januari - Twee appartementsbewoners in Amsterdam hoeven voorlopig 60 procent minder huur te betalen omdat hun leidingwater te veel lood bevat. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Afgelopen mei bleek het loodgehalte in de leidingen veel te hoog. Toch bleven maatregelen uit. Volgens de verhuurder kwam dat doordat de betrokken vijf Vereniging van Eigenaars (VvE’s) nog geen toestemming hadden gegeven om de leidingen te vervangen. Hoewel het klopt dat die toestemming vereist is, betekent dit volgens de rechter niet dat de verhuurder zich achter trage VvE-besluitvorming kan verschuilen. De verhuurder van veel appartementen heeft feitelijke en juridische middelen om de vervanging van de leidingen zo snel mogelijk in gang te zetten, en om zo nodig druk uit te oefenen op VvE’s om hier werk van te maken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:24

Kanton - Geen toestemming bewindvoerder nodig voor behandeling

11 januari - Een bewindvoerder van een Amsterdamse moet haar tandheelkundige behandeling betalen van het geld van de Amsterdamse. De vrouw was weliswaar onder bewind gesteld maar is daardoor niet handelingsonbekwaam geworden. Zij mocht opdracht geven tot die behandeling. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De bewindvoerder stelde dat de zorgverlener geen toestemming voor de niet-noodzakelijke handeling (van 30 euro) had gevraagd en ook niet diens toestemming had gekregen. De bewindvoerder mocht de behandelingsovereenkomst echter niet vernietigen en die is evenmin nietig.  Bij zaken die betrekking hebben op de verzorging, verpleging en behandeling mag enkel een mentor – dus geen bewindvoerder –  optreden voor de betrokkene. De toestemming van de bewindvoerder is dus niet vereist en hij moet als haar bewindvoerder de kosten betalen van haar geld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:17

Civiel - Geen contant geld meer afhalen aan balie ING

12 januari - ING is niet verplicht om de exploitant van diverse coffeeshops vanaf eind maart 2021 de mogelijkheid te blijven bieden grote bedragen aan contant geld op te halen bij de balie van ING-filialen. De voorzieningenrechter oordeelt dat ING door het voor al haar klanten stopzetten van deze dienst vooralsnog niet in strijd handelt met haar zorgplicht. De exploitant heeft dit contante geld nodig voor de aankoop van wiet. Hoewel het op zich bijzonder is dat bij een bank in bewaring gegeven geld niet meer fysiek kan worden opgehaald, mag de bank hier toch mee stoppen omdat deze dienst door het beperkte gebruik niet meer rendabel is en bovendien onveilig. Daarbij zijn er alternatieven zoals contante bedragen pinnen of gebruikmaken van een waardetransporteur die het geld komt brengen. Deze laatste optie heeft de exploitant bij voorbaat afgewezen, terwijl daarin maatwerk mogelijk is. Er kan daarom op dit moment niet worden gezegd dat er geen bruikbaar alternatief is. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:61

Civiel - Bewoners in ongelijk in zaak over aanbod eeuwige erfpacht

13 januari - De gemeente hoeft haar aanbod voor overstap naar eeuwigdurende erfpacht niet aan te passen. Dat heeft de rechtbank beslist in twee zaken tegen de gemeente die waren aangespannen door een aantal erfpachters van wie de woning op erfpachtgrond staat. De erfpachters vonden dat de gemeente de grondwaarde te hoog had vastgesteld. De rechtbank oordeelt dat de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld bij de bepaling van de grondwaarde in het kader van het overstapbeleid. De door de gemeente gekozen methode om de grondwaarde vast te stellen, is de uitkomst van een zorgvuldige procedure. De rechtbank wijst erop dat het de erfpachters vrij staat om het aanbod wel of niet te aanvaarden. Verder vindt de rechtbank dat de bepaling in de algemene erfpachtvoorwaarden uit het jaar 2000, waarin staat op welke wijze de erfpachtcanon bij het einde van het tijdvak wordt herzien, niet onredelijk bezwarend is voor de betrokken erfpachters.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:63
ECLI:NL:RBAMS:2021:64

Civiel - Botsing op de skibaan: man moet schade vergoeden

13 januari - Een ervaren skiër die in januari 2018 op een indoorskibaan in botsing kwam met een onervaren vrouwelijke skiër is aansprakelijk voor de schade die de vrouw lijdt als gevolg van het ongeluk. Bij haar val liep de vrouw knieletsel op. Mede op basis van de verklaring van een skileraar als getuige is komen vast te staan dat de man tijdens een inhaalmanoeuvre in botsing is gekomen met de vrouw. De man heeft zich niet gehouden aan de regels die op de skipiste gelden. Anders dan de man had aangevoerd, vindt de rechter dat de vrouw zelf geen schuld had. Hoe hoog de schade precies is, moet nog worden vastgesteld. Aan de vrouw is nu een voorschot van 2.500 euro toegekend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:62

Uitspraken