Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 juli 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor gewelddadige straatroof designerspullen

22 juli - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf omdat hij op 22 juni 2022 samen met anderen een gewelddadige straatroof pleegde in Amsterdam-Oost. Het slachtoffer werd in zijn auto omsingeld en onder dreiging van een vuurwapen en een (op een) vuurwapen gelijkend voorwerp beroofd van onder andere zijn Rolexhorloge, Cartier bril en Louis Vuitton tas. Uit het dossier blijkt dat naar alle waarschijnlijkheid sprake was van een vooropgezet plan. De rechtbank weegt in strafverzwarende zin mee dat hij en zijn mededaders de roof samen hebben gepleegd, dat zij daarbij een vuurwapen en een (op een) vuurwapen gelijkend voorwerp bedreigend hebben gebruikt en dat hij eerder voor een soortgelijk feit is veroordeeld. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Vrouw draait niet op voor te veel betaalde gezinsbijstand

14 juli - De Sociale verzekeringsbank (Svb) koos ervoor in 2024 een bedrag van €2.000,19 aan teveel betaalde gezinsbijstand terug te vorderen van een vrouw. Zij gaf na de scheiding van haar man geen wijziging door in haar woon- en leefsituatie. Hoewel zij dit wel had moeten doen, hoeft zij het teveel aan ontvangen bijstand niet terug te betalen. Binnen het stelsel van de gezinsbijstand kunnen handelingen van echtgenoten, en de gevolgen daarvan voor het recht op bijstand, niet afzonderlijk worden gezien. In dit geval vroeg haar ex-partner de bijstand aan en is die uitbetaald op zijn rekening. De vrouw had geen weet van de aanvraag, geen inzage in haar financiën, is de Nederlandse taal niet machtig en heeft gezondheidsproblemen. De rechtbank vindt het aannemelijk dat zij niet zelfredzaam is en dat haar geen verwijt gemaakt kan worden dat teveel bijstand is verstrekt, en vindt om die reden de keuze van de Svb om de bijstand van haar terug te vorderen onevenredig. Het beroep van de vrouw slaagt dan ook. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Huur van cv-ketel is koop op afbetaling

1 juli - Een Amsterdamse vrouw hoeft Energiewacht, die in 2016 een cv-ketel bij haar thuis installeerde en aan haar verhuurde, geen achterstallige huurtermijnen te betalen en ook het afkoopbedrag van de inmiddels 9 jaar oude cv-ketel niet. Daarbij weegt mee dat de vrouw al ruim 1800 euro heeft betaald terwijl de investeringswaarde net iets meer dan 1800 euro was. Daarnaast is zij eigenaar geworden van de cv-ketel zodra die in 2016 was geïnstalleerd, dus heeft zij deze niet kunnen huren van Energiewacht. Er is daarom geen sprake van een huurovereenkomst, zoals Energiewacht stelt, maar van een kredietovereenkomst en meer in het bijzonder van koop op afbetaling. Omdat in de overeenkomst geen kredietsom, plan van afbetaling en koopprijs van de cv-ketel zijn vermeld, is de overeenkomst vernietigbaar. Voordat de kantonrechter daartoe overgaat krijgt Energiewacht de mogelijkheid te reageren en wordt iedere verdere beslissing aangehouden. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Verhuurder moet cv-ketel in woning terugplaatsen

18 juli - De verhuurder van een woonruimte in Amsterdam Oud-West moet de cv-ketel binnen veertien dagen na dit vonnis terugplaatsen op de vierde verdieping van de woning. Toen de huurders in de woning kwamen wonen, bevond deze cv-ketel zich op de vierde verdieping. Zij mochten er dan ook van uitgaan dat de cv-ketel zich op de vierde verdieping bevond. Verhuurder heeft de cv-ketel echter weggehaald, maar moet die nu van de kantonrechter daar weer terugplaatsen. Als verhuurder dit niet tijdig doet, kan de dwangsom oplopen tot maximaal 50.000 euro. 

Lees de volledige uitspraak:

ECLI:NL:RBAMS:2025:4981

Civiel - Bewoners mogen hek om binnentuin zetten tegen horecaoverlast

15 juli - Onder in een appartementencomplex in Amsterdam komt een McDonald’s. De Vereniging van Eigenaars (VvE) van het complex besluit een hek om de gemeenschappelijke binnentuin te zetten om bezoekers en afval te weren. McDonald’s heeft geen bezwaar tegen het hek, maar haar verhuurder wil het in kort geding laten verbieden. De verhuurder vreest dat een eventuele toekomstige huurder het misschien wel bezwaarlijk vindt dat haar terras door het hek niet of slechter bereikbaar is. De voorzieningenrechter ziet geen grond voor een verbod. Het huurcontract met McDonald’s is aangegaan voor 15 jaar.  Het hek lijkt geen (serieuze) inbreuk te maken op rechten van de verhuurder. Het belang van de bewoners bij het beperken van de overlast is al met al groter en acuter dan het mogelijke toekomstige belang van de verhuurder. 

Lees de volledige uitspraak:

ECLI:NL:RBAMS:2025:4976

Uitspraken