Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 november 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Poging tot zware mishandeling BOA bestraft

14 november - De man die in maart van dit jaar in het centrum van Amsterdam met zijn auto achteruit op een BOA (bijzondere opsporingsambtenaar) inreed, wordt veroordeeld voor poging tot zware mishandeling en het veroorzaken van gevaar op de weg. Aan hem wordt één maand voorwaardelijke gevangenisstraf, een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging voor negen maanden opgelegd. Poging tot doodslag achtte de rechtbank niet bewezen nu niet kon worden vastgesteld hoe hard de man had gereden en daardoor niet kon worden vastgesteld of er een aanmerkelijke kans op de dood bestond.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8496

Straf - Celstraf en ambtsverbod voor honorair consul na fraude

15 november - Een honorair consul die tussen 2005 en 2012 werkte op het Nederlandse consulaat in Barranquilla in Colombia krijgt 9 maanden gevangenisstraf omdat hij ten onrechte extra kosten vroeg om visa te verstrekken en dat geld in eigen zak stak. Ook mag hij 5 jaar geen ambten bekleden. In de straf weegt de rechtbank mee dat hij zichzelf verrijkte door zijn machtspositie als consul te misbruiken. Hoewel het per keer om een relatief beperkt bedrag (33.000 Colombiaanse peso) ging, leidde dit uiteindelijk tot een aanzienlijk bedrag. Daarnaast rekent de rechtbank het hem zwaar aan dat hij zijn ondergeschikten vroeg de schuld op zich te nemen toen de fraude na een onderzochte klacht uitkwam. Omdat de redelijke termijn in deze zaak met 18 maanden is overschreden legt de rechtbank geen 12 maanden gevangenisstraf op maar 3 maanden minder. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8545

Bestuur - Politieambtenaar ten onrechte gestraft voor plichtsverzuim

12 november - De Korpschef van de politie heeft een politieambtenaar ten onrechte disciplinair gestraft vanwege plichtsverzuim. De vrouw onderhield een intensieve relatie met een voormalig districtschef. Die werd ontslagen op verdenking van verduistering in dienstbetrekking. De vrouw zou hebben gehandeld in strijd met de eigen geschenkenregeling door uitnodigingen voor voetbalwedstrijden en diners van de districtschef aan te nemen. Ook zou ze zijn netwerk binnen de Amsterdam Arena hebben gebruikt om een Ajax-seizoenskaart te bemachtigen. De rechtbank vindt echter dat de geschenkenregeling niet van toepassing is omdat de vrouw de avondjes uit niet heeft aangenomen in de hoedanigheid van ambtenaar, maar op basis van een persoonlijke relatie. Bovendien ging het om twee relatief kleine cadeaus in een periode van circa anderhalf jaar. Ook is niet aannemelijk gemaakt dat de vrouw wist van de zakelijke relatie van de districtschef met de Arena. Daarom is er geen sprake van plichtsverzuim.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8309

Bestuur - Burgemeester mocht pand niet voor onbepaalde tijd sluiten

14 november - De burgemeester van Amsterdam mocht een bedrijfspand in Nieuw-West niet voor onbepaalde tijd sluiten. De burgemeester sloot het pand augustus 2018 nadat er met een automatisch vuurwapen meerdere keren op het pand was geschoten en er een handgranaat was gevonden. Omdat dit een ernstige verstoring is van de openbare orde, mocht de burgemeester het pand direct sluiten. Door de sluiting is echter ook sprake van een beperking van grondrechten. Daarom mag de sluiting niet langer duren dan strikt noodzakelijk. De sluitingsmaatregel op grond van de Gemeentewet, zoals hier aan de orde, dient van korte duur te zijn en kan alleen worden verlengd als onderzoek uitwijst dat het voortduren van de sluiting noodzakelijk is. Niet is gebleken dat dit onderzoek is uitgevoerd. Daarom is de sluiting voor onbepaalde tijd niet proportioneel. De gemeente moet de eigenaar 25.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij een ander pand heeft moeten huren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8592

Kanton - Huurder moet meewerken aan renovatie

1 november - Een huurder van Eigen Haard moet zijn medewerking verlenen aan de renovatie van het Amstelveense wooncomplex waar hij woont en waar zeventig procent van de huurders voor de renovatie zijn. Hij is namelijk niet tijdig een procedure begonnen om zijn bezwaren tegen de renovatie aan de rechter voor te leggen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De informatie die Eigen Haard aan de huurder had gegeven over de mogelijkheden om bezwaar bij de rechter te maken was juist en volledig.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8465

Kanton - Geld terug voor leren bank met gebreken

7 november - Een ouder echtpaar dat in januari 2017 een lederen bankstel kocht bij de Amsterdamse woonwinkel Lederland mocht de koopovereenkomst ontbinden omdat de bank binnen 10 maanden gebreken vertoonde. Daarom moet Lederland ruim 4700 euro terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Het echtpaar behandelde de bank met de reinigingsdoekjes die zij bij aankoop van de bank hadden aangeschaft. Hierna liet de verflaag van het leer los waardoor de donkere onderlaag zichtbaar werd. Lederland is verplicht tot garantie bij normaal gebruik. Daarom is het aan de woonwinkel verkeerd gebruik aan te tonen. Lederland onderbouwde de bewering dat de oorzaak van de schade van buitenaf kwam echter onvoldoende. De woonwinkel had de bank al lang in bezit dus had die ruimschoots de tijd nader onderzoek te (laten) doen. Dat Lederland dit niet deed, blijft voor eigen rekening.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8591

Civiel - Zussen krijgen zolderberging niet terug

12 november - De eigenaren van de tweede verdieping van een pand aan de Weesperzijde hoeven de zolderberging, die al jaren werd gebruikt door de huursters van de begane grond, niet weer in de oude staat te herstellen. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist. De bewoner van de eerste etage had de berging zonder medeweten van zijn onderburen, twee zussen, opengebroken en hun spullen elders opgeslagen. Hij verkocht de berging vervolgens aan de eigenaren van de tweede verdieping, die daarmee de hele zolderverdieping in bezit kregen. De zussen wilden dat de sloop van de zolder zou worden stilgelegd en dat de berging zou worden hersteld. De rechter wijst die eisen af omdat de zussen geen huurders van de berging waren. De eigenaar van de eerste verdieping heeft echter wel eigenrichting gepleegd door de spullen af te voeren. Hij moet daarom de spullen op zijn kosten opgeslagen houden en de zussen er onvoorwaardelijk toegang tot geven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8591

Civiel - Geen schadevergoeding voor vergaste orchideeën

13 november - De rechtbank heeft een vordering tot vergoeding van 180.000 euro aan vergaste orchideeën afgewezen. Een glastuinbouwer vorderde die schadevergoeding van het bedrijf dat de rookgasreiniger van zijn warmtekrachtinstallatie onderhoudt. Bij een onderhoudsbeurt werd een meetpin niet teruggezet, waardoor rookgas de kas inliep. Dit heeft schade veroorzaakt. De rechtbank oordeelt dat het onderhoudsbedrijf zich mag beroepen op de uitsluiting van aansprakelijkheid voor gevolgschade die het in zijn  voorwaarden heeft opgenomen. Beide partijen zijn professioneel en het argument van de tuinder dat hij zich niet, en de onderhouder wel voor dit risico kon verzekeren, is onvoldoende onderbouwd. Bovendien lag het niet tijdig terugzetten van de meetpin mede aan de tuinder en staat niet vast dat dit het enige lek was. Er waren ook andere schadefactoren. Dit alles maakt het beroep op uitsluiting van aansprakelijkheid niet onaanvaardbaar.
 
Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8453

Uitspraken