Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 september 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Explosief in brievenbus laten ontploffen bestraft

12 september - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij onder meer op 17 september 2022 zijn zus en haar gezin bedreigde door een explosief in hun brievenbus te laten ontploffen. Daarna verzette hij zich bij zijn aanhouding. Ook schond hij een aan hem opgelegd contact- en locatieverbod ten behoeve van (de woning van) zijn zus. Ook is bewezen dat hij in mei 2022 zijn zus bedreigde en haar deurbelcamera vernielde. Daarnaast vernielde hij in september 2021 onder meer deurraampjes van zijn buren en een auto. Hij was tijdens zijn daden min of meer continu onder invloed van verdovende middelen. De rechtbank legt hem een fors voorwaardelijke strafdeel op als motivering niet te opnieuw de fout in te gaan. Ook worden de bijzondere voorwaarden opgelegd die de reclassering adviseerde. Hij moet zich onder meer houden aan een drugs- en alcoholverbod en zich ambulant laten behandelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5728

Straf - Steken in hotel tijdens psychose: tbs met dwangverpleging

12 september - Een 28-jarige man is veroordeeld voor een poging tot doodslag omdat hij op 9 maart 2023 een man meermalen met een mes in de rug en nek heeft gestoken in een hotellobby in Amsterdam-Centrum, waar hij en het slachtoffer beiden als toeristen verbleven. Het slachtoffer raakte daardoor levensbedreigend gewond. Omdat de 28-jarige man psychotisch was ten tijde van het ten laste gelegde, kan het feit niet aan hem worden toegerekend. De rechtbank legt aan hem de tbs-maatregel met dwangverpleging op omdat zij het niet verantwoord vindt dat de man, zonder dat de kans op herhaling is weggenomen, terugkeert in de maatschappij. 

Lees de volledige uitspraak: 

Bestuur - Geen uitstel voor weren van touringcars uit Centrumring

13 september - Het van kracht worden van het besluit van de gemeente Amsterdam om vanaf 1 januari 2024 geen touringcars meer toe te laten binnen de Centrumring (S100) hoeft niet te worden geschorst. Dit is het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter. Reders van rondvaartboten hadden om uitstel gevraagd, uit vrees dat hun op- en afstapplekken niet goed bereikbaar meer zullen zijn. De voorzieningenrechter weegt het algemeen belang, zoals ontlasten van kwetsbare bruggen en kades in de stad en minimaliseren van overlast van touringcars, zwaarder dan het belang van de reders bij de ontsluiting van hun bedrijven. Hierbij speelt mee dat er inmiddels voldoende alternatieve op- en afstapplekken zijn. De voorzieningenrechter oordeelt verder dat het besluit niet onrechtmatig is, omdat vooralsnog niet is gebleken dat alternatieve op- en overstaplocaties ontoereikend zullen zijn en tot chaos zullen leiden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5777

Kanton - Huurkorting voor exploitant snackbar in coronatijd

5 september - De exploitant van een snackbar in Amstelveen heeft niet zonder meer recht op 15,81 procent huurkorting van maart 2020 tot en met december 2020 ondanks dat de overheidsmaatregelen tegen corona destijds een onvoorziene omstandigheid waren. De exploitant krijgt de gelegenheid te berekenen hoe hoog de korting precies is. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurder stelde dat de coronamaatregelen de exploitant niet rechtstreeks raakten. Dat is echter geen onderscheidend criterium volgens de rechtspraak. Bovendien ontving de exploitant de Tegemoetkoming Vaste Lasten en bleek uit omzetcijfers het omzetverlies maandenlang minstens 30 procent. Daarom moet worden aangenomen dat er een oorzakelijk verband is tussen de coronamaatregelen en het omzetverlies. De exploitant diende echter ten onrechte cijfers op jaarbasis in en mag die alsnog per maand aanleveren. 

Lees de volledige uitspraak: 

Kanton - Terecht ontslag na verzwegen andere bestemming schoolreis

11 september - Een stichting mocht een leerkracht van een Amsterdamse school van speciaal basisonderwijs op staande voet ontslaan toen bleek dat zij met haar klas op schoolreisje was geweest naar de Efteling en niet zoals afgesproken naar Space Expo in Noordwijk. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Er was geen toestemming gegeven om naar de Efteling te gaan omdat het niets met het onderwijsprogramma te maken had. Ook was daarvoor onvoldoende begeleiding. De leerkracht plaatste een onwaar verslag van een bezoek aan Space Expo in de nieuwsbrief. De werkelijke bestemming werd duidelijk toen een paar weken later bleek dat een van de busjes te hard had gereden naar de Efteling. Toen bood de stichting als een goed werkgever de leerkracht de kans daarop te reageren. De kantonrechter verwerpt dan ook haar verweer dat zij niet direct is ontslagen. Dat het ontslag 17 dagen na het Eftelingbezoek plaatsvond, kwam doordat zij er zo lang over zweeg.

Lees de volledige uitspraak: 

Civiel - Hondenbezitter niet aansprakelijk voor botsing racefietsers

8 september - Een hondenbezitter is niet aansprakelijk voor schade van twee wielrenners die met elkaar in botsing zijn gekomen op de Amsteldijk. De wielrenners houden de eigenaar van de hond aansprakelijk omdat het ongeval zou zijn ontstaan doordat de hond een plotselinge beweging naar de voorste wielrenner zou hebben gemaakt. Zij vonden dat de hond niet kort genoeg was aangelijnd. De achterste wielrenner is op de wielrenner voor hem gebotst en in de Amstel beland. De kantonrechter oordeelt dat de eigenaar van de hond niet aansprakelijk is. De schade van de wielrenners hoeft de hondeneigenaar niet te vergoeden, omdat die schade is ontstaan doordat zij zelf hard en met onvoldoende onderlinge afstand hebben gefietst.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5734

Uitspraken