Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 september 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - 1 kilo cocaïne in rugzak: 7 maanden celstraf

11 september - Een 33-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 maanden omdat hij in juni 2017 1 kilo cocaïne in zijn rugzak vervoerde. De politie kwam de man op het spoor tijdens een ‘spookburgeractie’ in Amsterdam-Zuid. Spookburgers zijn mensen die niet staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. De mans advocaat stelde dat er etnisch was geprofileerd en dat de man geen toestemming had gegeven om in zijn rugzak te kijken maar de rechtbank verwierp die verweren. De politie gaat op basis van een combinatie van indicatoren over tot een spookburgeractie en niet alleen maar op basis van de etniciteit van de bewoner. De man gaf bovendien tot tweemaal toe toestemming aan de politie om zijn rugtas te doorzoeken en zei dat hij Engels verstond. De politie mocht de rugzak daarom doorzoeken, oordeelt de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6486

Straf - 9 maanden cel voor poging oplichting en heling

14 september - Een 30-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij probeerde in september 2014 een creditcardmaatschappij op te lichten. Daarnaast heeft hij zich samen met anderen in 2015 schuldig gemaakt aan heling (van autosleutels en een kentekenbewijs) en geprobeerd een verzekeringsmaatschappij op te lichten. Hij claimde schade na een valse aangifte van een autodiefstal. In de straf weegt de rechtbank mee dat de man al eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten. Doordat hij probeerde de creditcard- en verzekeringsmaatschappij op te lichten tastte hij ook het vertrouwen in het betalingsverkeer aan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6663

Bestuur - Roma moeten terug naar Moldavië

14 september - Een Romagezin dat asiel had aangevraagd in Nederland omdat ze als Roma worden gediscrimineerd in Moldavië, moet  terug naar het land van herkomst. Dat heeft de rechtbank bepaald. De IND was het met het gezin eens dat Roma in Moldavië gediscrimineerd worden en dat hun situatie zorgelijk is, maar die discriminatie is niet dermate ernstig dat zij daarom een verblijfsvergunning moeten krijgen. Het gezin vreest ook voor eerwraak, omdat de vader van het gezin een relatie is begonnen met de vrouw van zijn neef. De IND had de asielaanvraag van de gezinsleden afgewezen, omdat ze al sinds 2012 door de neef worden bedreigd, maar die bedreigingen tot nu toe geen gevolgen hebben gehad. Ook heeft het gezin geen bescherming gevraagd aan de Moldavische autoriteiten. De rechtbank heeft de IND gelijk gegeven, waardoor het gezin Nederland zal moeten verlaten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6667

Bestuur - Fietsenwinkel voorlopig dicht wegens heling

14 september - De burgemeester mag een fietsenwinkel aan de Molukkenstraat in Amsterdam voor onbepaalde tijd sluiten, omdat het vermoeden bestaat dat de eigenaar zich schuldig heeft gemaakt aan heling. Dat heeft de rechtbank bepaald. Bij vier registercontroles – tussen november 2015 en juli 2017 – zijn zes gestolen fietsen aangetroffen en in beslag genomen. Eén van de fietsen stond te koop met een prijskaartje aan het stuur. De eigenaar van de fietsenwinkel kon niet aantonen op welke manier hij deze fietsen heeft ingekocht. Ook is hij er al meerdere malen op gewezen dat het zijn verantwoordelijkheid is om een juiste registratie bij te houden en dat hij geen gestolen fietsen in zijn zaak mag hebben. Totdat de burgemeester op het bezwaar heeft beslist, blijft de fietsenwinkel in ieder geval gesloten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6666

Kanton - Klant mag gratis opzeggen na slechte voorlichting

5 september - Een man mag zijn mobiele telefoonabonnement bij T-Mobile kosteloos opzeggen omdat hij slecht is geïnformeerd over de opzegtermijn. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De medewerker in een T-Mobile-winkel wekte de indruk dat bij het nieuwe abonnement van de man ¬– die al 15 jaar abonnee was – alleen het tarief voordeliger was maar dat verder zijn oude abonnement doorliep. Dit oude abonnement kon hij wel per maand opzeggen zonder extra kosten. Pas toen hij later in de winkel terugkwam, zei een medewerker hem dat hij zijn nieuwe abonnement niet kosteloos kon opzeggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6552

Kanton - Huurders moet zelf geplaatste serre verwijderen

12 september - Huurders van een woning in Amsterdam-West moeten een serre verwijderen die zij zelf hadden geplaatst (zie nieuwsbrief 34). Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurders plaatsten de serre ondanks dat woningbouwvereniging Ymere hun verzoek om een serre aan de achtergevel te mogen plaatsen afwees. De serre was geplaatst omdat de dochter met haar gezin bij haar ouders was ingetrokken om mantelzorg aan haar moeder te verlenen. Die mantelzorg is echter geen argument om de serre te laten staan. De huurders hadden met Ymere moeten overleggen over de situatie oordeelt de rechter. Nu moeten de huurders de serre binnen 2 maanden afbreken. Het verzoek van Ymere om zelf de serre af te breken wordt afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6556

Civiel - Oekraïens postbedrijf moet TNT 3 miljoen betalen

13 september - Het Oekraïense bedrijf Aero-Express moet ruim 3 miljoen euro aan onbetaalde facturen aan pakketvervoerder TNT betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De bedrijven gingen in 1998 een samenwerking aan: TNT zou voor pakketbezorging in Oekraïne exclusief gebruikmaken van de diensten van Aero-Express en daartegenover zou Aero-Express buiten Oekraïne gebruikmaken van het wereldwijde netwerk van TNT. Hiervoor brachten zij over en weer tarieven in rekening. Na beëindiging van de samenwerking ontstond onenigheid over de eindafrekening en verzonden facturen. Volgens Aero-Express voldeed onder meer de eindafrekening van TNT niet aan de regels en had zij niet de beschikking over de facturen en de onderliggende stukken. De rechtbank gaat hierin niet mee: de vordering van ruim 3 miljoen euro van TNT was niet gebaseerd op de eindafrekening, maar op de gefactureerde diensten over de tweede helft van 2014. Deze facturen waren Aero-Express bekend. Aero-Express moet daarom de ruim 3 miljoen euro te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6157

Civiel - Somalische minister mocht journalist beschuldigen

14 september - De uitlatingen van de minister van Informatie van Somalië over een naar Nederland gevluchte Somalische journalist zijn niet onrechtmatig. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De minister heeft de journalist in enkele publicaties beschuldigd van afpersing, door onder dreiging van negatieve berichtgeving aan Somalische instanties en personen om geld te vragen. De afpersingspraktijken onder Somalische journalisten is een bekend probleem waarover de minister in de openbaarheid moet kunnen treden. Het is ook voldoende aannemelijk geworden dat ook deze journalist zich aan die praktijken schuldig maakt. Het kort geding leent zich niet voor beantwoording van de vraag of publicaties van de journalist over de minister moeten worden verboden en gerectificeerd. Op die vraag is Somalisch recht van toepassing en de inhoud van het Somalische recht kan – tegen de achtergrond van de situatie in Somalië –  niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6673

Uitspraken