Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 19 april 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na steken in nek en bil

12 april - Een 29-jarige man is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 18 december 2021 in een Amsterdamse woning met een mes een man in zijn nek en bil stak. Ook sloeg en trapte hij hem in zijn gezicht en bedreigde hij twee overige aanwezigen en een politieagent. Gezien een getuigenverklaring en het oppervlakkige letsel lijkt het erop dat hij langs de nek stak waarbij hij die net raakte. Daarom was de kans daaraan te overlijden niet reëel. De man is vrijgesproken van poging doodslag en veroordeeld voor poging tot zware mishandeling, mishandeling en bedreigingen. In de straf weegt mee dat hij stak, nadat hij het slachtoffer had toegetakeld, dat overige aanwezigen dachten dat het een fatale steekpartij was en dat zij heel bang waren, omdat hij naast bedreigingen ook met het mes op hen afliep en dat hij eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten.

Lees de volledige uitspraak:



Straf - 6 jaar celstraf voor voorbereiding moord

15 april - Twee mannen (21 en 22) zijn veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in het voorbereiden van een moord. De mannen moesten helpen het beoogde slachtoffer in een positie te plaatsen waarin hij kon worden geliquideerd. De auto waarin het doelwit zat, werd op 16 mei 2021 in Amsterdam beschoten. Daarbij kwam zijn vriendin om het leven. De twee mannen hadden eerder geprobeerd een peilbaken onder de auto te plakken. Dat mislukte doordat zij bij de inbraak in de parkeergarage werden betrapt. De rechtbank ziet hun daden echter wel degelijk als voorbereiding van moord. Dat oordeel is anders dan het vonnis dat op 25 februari 2022 werd in de zaak van de man die, nadat de twee mannen waren betrapt, alsnog een baken plaatste. Die man werd vrijgesproken van moordvoorbereiding omdat er geen bewijs was dat hij meer wist dan dat die auto zou worden gevolgd. 





Bestuur - Museumbrug terecht niet meer open voor tweerichtingsverkeer

12 april - De gemeente Amsterdam mocht van de rechter besluiten om de Museumbrug bij het Rijksmuseum in Amsterdam in de richting van het centrum te sluiten voor voertuigen. De rechter is van oordeel dat de gemeente duidelijk heeft gemaakt dat dit besluit niet alleen de leefbaarheid vergroot en de luchtkwaliteit verbetert, maar ook de veiligheid op de weg verzekert en de weggebruikers beschermt. Dat er nu nog maar één route overblijft en de bereikbaarheid van de buurt Centrum-Zuid te beperkt wordt, is geen grond om te oordelen dat de nadelige gevolgen van het besluit onevenredig zijn in verhouding met de te dienen doelen, aldus de rechtbank. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2002


Kanton - Haga-bestuur mag doorprocederende docent ontslaan

7 april - De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst van een docent bij het Cornelius Haga Lyceum ontbonden. Het schoolbestuur wilde van hem af, omdat hij doorprocedeert over de terugkeer van een reeds ontslagen bestuurder en het vertrek eist van zittende bestuurders. Daaruit blijkt dat hij het bestuur niet accepteert. Dat is verwijtbaar handelen, juist omdat hij geen partij had hoeven zijn in de procedures tegen het bestuur en had kunnen volstaan met morele steun aan andere eisers. Bovendien was hij betrokken bij een benefiet waar geld ter financiering van die procedures werd ingezameld. Tot slot weigerde hij ondanks meerdere verzoeken zijn vertrouwen in het bestuur uit te spreken. De kantonrechter verwerpt zijn verweer dat hij geen conflict met het bestuur heeft en dat zijn procedures enkel bedoeld zijn om de rechtmatigheid van bestuursbesluiten te laten toetsen. Het bestuur moet wel ruim 7.000 euro bruto aan transitievergoeding betalen, hetgeen ze ook had aangeboden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1876



Kanton - Te lang afwezige huurder moet huis uit

8 april - De huurder van een sociale huurwoning moet zijn huis in Amsterdam-Oost uit omdat hij te lang afwezig was. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurder erkende dat hij van eind 2019 tot oktober 2021 niet in zijn woning verbleef. De kantonrechter verwerpt zijn verweer dat hij vanwege de coronapandemie niet kon terugkeren. Nederland heeft zich steeds ingespannen om ingezetenen terug te laten keren en de huurder heeft onvoldoende toegelicht dat het vanuit Bangladesh bijna twee jaar onmogelijk was om naar Nederland terug te keren. Bovendien heeft huurder onvoldoende uitleg gegeven over de personen en het aantal bedden dat in de woning is aangetroffen. De 5.000 euro boete die de verhuurder eiste vanwege illegale onderverhuur hoeft de huurder niet te betalen omdat de boetebepaling oneerlijk is. Daarin worden de duur of frequentie van de onderverhuur namelijk niet meegewogen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1922


Civiel - Uitzending ‘Kees van der Spek, oplichters aangepakt’ mag

13 april - Een aflevering van televisieprogramma ‘Kees van der Spek, oplichters aangepakt’ mag worden uitgezonden. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het kort geding was aangespannen door iemand die in het programma van oplichting wordt beschuldigd. Hij zou volgens het programma via een datingsite een gehandicapte vrouw hebben leren kennen, die hij ruim 40.000 afhandig heeft gemaakt, waarna hij naar het buitenland is vertrokken. De uitzending mag doorgaan omdat de beschuldiging van oplichting ondersteund wordt door de feiten, oplichting als een maatschappelijke misstand kan worden gezien en de televisiemakers voldoende gelegenheid tot wederhoor hebben geboden. Ook is van belang dat de programmamakers de persoon in kwestie onherkenbaar hebben gemaakt, zijn achternaam niet noemen en er ook verder voor hebben gezorgd dat de tv-kijker niet kan herleiden om wie het gaat. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1966


Civiel - Verzekeraar mag geschil niet nogmaals voorleggen aan rechter

13 april - Een verzekeraar die tijdens een eerdere procedure niet was verschenen, mag een geschil in dezelfde zaak niet nogmaals voorleggen aan de rechter. Ook moet de verzekeraar de maandelijkse uitkering van 500 euro waar de verzekerde volgens de rechter in die eerdere procedure recht op had blijven betalen. Omdat de verzekeraar destijds niet verscheen, werd de vordering van de verzekerde zonder debat tussen partijen toegewezen. De verzekeraar berustte toen in die veroordeling. Na 100 maanden stopte de verzekeraar met uitkeren. De verzekeraar meende namelijk dat zij op basis van een polisvoorwaarde niet meer hoefde uit te keren. Nu beslist de rechter dat er niet opnieuw inhoudelijk naar de zaak wordt gekeken, omdat uit de eerdere procedure volgt dat deze polisvoorwaarde niet gold. De verzekerde heeft dus nog steeds recht op de uitkering, nu hij nog arbeidsongeschikt is en een hypotheek heeft. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1965


Uitspraken