Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 02 september 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Mishandeling, bedreiging, belaging en smaadschrift bestraft

28 augustus - Een 49-jarige man is veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf waarvan 89 dagen voorwaardelijk en 180 uur taakstraf omdat hij in 2022 onder meer in Amsterdam zijn ex-vriendin heeft mishandeld, bedreigd,  gedurende drie maanden heeft gestalkt en smadelijke teksten over haar op Facebook plaatste. Hij maakte daarmee ernstig inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer. Los van de angst die zij voelde, is zij haar baan verloren en moest zij verhuizen. Zij had meerdere keren aangifte tegen hem gedaan vanwege huiselijk geweld. Daarvoor is hij eerder veroordeeld en heeft hij behandeling ondergaan. De rechtbank hoopt dat de forse voorwaardelijke straf ervoor zorgt dat hij niet opnieuw in de fout gaat. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich onder meer ambulant laten behandelen en mag hij geen contact hebben met zijn ex-vriendin.

Lees de volledige uitspraak:


Bestuur - Vergunning voor onzelfstandige woonruimten vernietigd

27 augustus - De gemeente Amsterdam mocht geen vergunning verlenen om een woning in Amsterdam om te zetten naar vijf onzelfstandige woonruimten, voor kamerverhuur. Dit heeft de bestuursrechter beslist. In de Huisvestingsverordening staat een regel dat maximaal 25 procent van het aantal woningen kan bestaan uit onzelfstandige woonruimten. Deze regel beoogt de leefbaarheid in de wijk te beschermen. De bestuursrechter vindt dat de gemeente dit maximum niet naar keuze kan vaststellen per pand of per rij aaneengesloten eengezinswoningen. Dit kan leiden tot ongewenste concentratie van kamerverhuur, zolang het wijkquotum voor omzetting niet is bereikt. Als een pand in een rij aaneengesloten eengezinswoningen staat, moet de regel daarom zo worden uitgelegd dat maximaal 25 procent van het aantal woningen in een pand én in een rij aaneengesloten eengezinswoningen uit onzelfstandige woonruimten kan bestaan. Omdat het quotum al was bereikt, mocht de vergunning niet worden verleend. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5342

Kanton - Afwezige huurder die bedreigingen uitte, raakt huis kwijt

27 augustus - De huurder van een woning in Amsterdam die medewerkers van de woningcorporatie ernstig bedreigde, raakt zijn huis kwijt. Zijn bewindvoerder moet de woning ontruimen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt ook mee dat hij langere tijd niet in de woning verbleef omdat hij voortvluchtig was en uit diverse processen-verbaal volgt dat de politie, naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij een nabijgelegen methlab, de woning onderzocht heeft en daarbij allerlei voorwerpen heeft aangetroffen die gebruikt (kunnen) worden in drugslabs dan wel duiden op criminele activiteiten. Weliswaar is er geen vervolging van de huurder ingesteld, wel is hij nog steeds verdachte. Door langdurig niet zelf in de woning te wonen, gedroeg hij zich tevens niet als goed huurder. Dat de gevolgen van het verlies van zijn woning groot zijn, is onvoldoende om anders te oordelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5319

Civiel - Uitgifteautomaat medicijnen moet weg

26 augustus - Een apotheek in Amsterdam moet de automaat voor de uitgifte van medicijnen, die zij heeft aangebracht in de gevel om de hoek van de apotheek verwijderen. De apotheek had voor het plaatsen van de automaat wel toestemming gekregen van haar verhuurders, maar niet van de Vereniging van Eigenaars (VvE) waarvan de bedrijfsruimte die ze huurt deel uitmaakt. De automaat zit in de gemeenschappelijke gevel en de apotheek had de toestemming van de VvE dus wel nodig. Bovendien verbiedt de splitsingsakte het wijzigen van het architectonisch uiterlijk van de gevel, wat nu wel is gebeurd. Omdat de automaat direct naast de voordeur is geplaatst die toegang geeft tot de bovenliggende appartementen, veroorzaakt die ook hinder aan eigenaren van die appartementen. De overlast bestaat onder meer uit het blokkeren van de voordeur door daar fietsen te parkeren, en het aanbellen bij de bewoners als de automaat niet werkt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5331

Uitspraken