Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 20 augustus 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken.

​Straf - Celstraf na straatroof

15 augustus - Een 21-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) omdat hij samen met een ander op 2 mei van dit jaar een straatroof pleegde in Amsterdam. Het slachtoffer moest zijn tas en telefoon afstaan. De man staat op de Top 600-lijst van criminele veelplegers in Amsterdam. In de straf weegt mee dat hij geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag heeft genomen. Als bijzondere voorwaarde moet de man onder meer in de maatschappelijk opvang of begeleid gaan wonen. Ook moet hij meewerken aan het aflossen van zijn schulden.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5854

Straf - Taakstraf na graffiti spuiten in Noord

16 augustus - Een 21-jarige man krijgt een taakstraf van 20 uur omdat hij op 28 juli 2016 graffiti op een muur op het Zwanenplein in Amsterdam-Noord spoot. Ook moet hij ruim 400 euro schadevergoeding betalen. Hij is vrijgesproken van de diefstal van een bankpas en het daarmee pinnen in maart 2016. Er zijn camerabeelden waarop hij één keer pinnend te zien is maar omdat de eigenaresse van de pinpas wisselende verklaringen aflegde, is het onduidelijk of hij daarvoor haar toestemming had. Ook is de man vrijgesproken van de heling van een scooter in oktober 2016. Hij heeft er wel op gereden maar uit het dossier blijkt niet dat hij wist of redelijkerwijs had moeten weten dat de scooter gestolen was.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5849

Bestuur - Eekhoorn Boefke niet terug in hok

15 augustus - De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit had de eigenaar van vier ontsnapte Amerikaanse rode eekhoorns moeten gelasten om deze te vangen. Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die was aangespannen door het Platform Stop invasieve exoten. De beesten ontsnapten in 2014 tot twee keer toe. De eerste keer ving de eigenaar ze, de tweede keer niet. Ondanks de verplichting om ontsnapte uitheemse dieren terug te vangen, handhaafde het ministerie dit beleid niet. Toch hoeft de minister dit nu niet alsnog te doen. Inmiddels wordt namelijk nog maar één van de vier eekhoorns, lokaal bekend als ‘Boefke’, waargenomen. Bovendien heeft de eekhoornsoort een beperkte actieradius. De kans is dus klein dat Boefke buiten het bos voor nageslacht zal zorgen. Het is daarom ook niet waarschijnlijk dat hij een bedreiging vormt voor de inheemse grijze eekhoorn of dat hij kan zorgen voor andere (milieu)schade.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5877

Bestuur - Griekse asielstatushouder moet terug naar Griekenland

15 augustus - Een Afghaanse man heeft geen recht op een Nederlandse asielvergunning omdat hij al een asielvergunning in Griekenland heeft. Dat oordeelt de bestuursrechter. De Afghaan had afgelopen juli in Nederland een aanvraag ingediend omdat hij vanwege gebrekkige opvang en gezondheidszorg niet terug zou kunnen naar Griekenland. De man zegt dat hij psychische en epileptische klachten heeft en dat hij aan zijn linkerzijde is verlamd. Hij vreest dat hij in Griekenland geen woning, geen leefgeld en geen medische behandeling zal kunnen krijgen. De rechtbank erkent dat de situatie in Griekenland moeilijk is voor statushouders, maar vindt toch dat de man terug kan omdat de situatie niet zo slecht is dat hij daar niet kan overleven. De man kan zich bovendien met zijn klachten tot de Griekse autoriteiten of lokale non-gouvernementele organisaties wenden.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5869

Kanton - Huurder moet woning verlaten

13 augustus - Een huurder moet zijn woning in Osdorp verlaten omdat hij onder meer de woning aan derden in gebruik heeft gegeven en niet altijd zijn hoofdverblijf in de woning heeft gehad. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Bij een huisbezoek trof Stadgenoot niet de huurder maar twee andere personen aan. Zij verklaarden onder meer dat zij de woning al ruim een half jaar huurden van de huurder en dat de huurder bij zijn vriendin was ingetrokken. Volgens de huurder heeft hij de twee personen slechts ‘geholpen’. Gelet op de verklaringen van de twee personen, het feit dat de huurder bij het huisbezoek niet in de woning was en de huurder niet heeft bestreden dat hij bij zijn vriendin verblijft, oordeelt de kantonrechter dat de huurder bepalingen uit de huurovereenkomst niet is nagekomen en daarom de woning moet verlaten.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5847

Civiel - Bovenbuurman draait op voor kosten splitsing cv-ketel

15 augustus - De bewoner van een appartement aan de grachtengordel moet meewerken aan de splitsing en loskoppeling van een gezamenlijke cv-installatie. Ook komen de kosten van de splitsing voor zijn rekening. Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die tegen de bewoner was aangespannen door zijn onderbuurman. De bewoner had zich tegen de splitsing verzet, onder meer vanwege de hoge kosten. Hij krijgt van de rechter geen gelijk aangezien partijen hierover afspraken hadden gemaakt en de splitsing technisch mogelijk is. Het is vervelend dat de werkzaamheden hoge kosten met zich meebrengen, maar dat maakt de situatie niet anders.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5846

Civiel - Dakreclame moet verdwijnen

17 augustus - Een boekhoudkantoor dat een etage huurt in een kantoorpand in Aalsmeer moet van de voorzieningenrechter een reclamebord van het dak van het pand verwijderen. Dat is de uitkomst van een zaak die de eigenaar van het gebouw had aangespannen. Het bedrijf plaatste in 2009 zijn naam in oranje letters van circa 1 meter hoog op het dak. Het had daarvoor toestemming van de toenmalige verhuurder. De huidige verhuurder wil de reclame weghebben omdat hij de leegstaande tweede verdieping niet verhuurd krijgt doordat de reclame de indruk wekt dat het hele pand in gebruik is bij het boekhoudkantoor. De rechter oordeelt dat de wens van de verhuurder redelijk is. Het reclamebord moet dan ook verdwijnen. De verhuurder dient het boekhoudkantoor wel tegemoet te komen, onder meer door de verwijdering van het bord te betalen en door een alternatief te bieden in de vorm van een reclamezuil en een vlaggenmast.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:5943

Uitspraken