Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 21 augustus 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - Taakstraf voor vernieling en mishandeling

14 augustus - Een 34-jarige man is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur waarvan de helft voorwaardelijk voor onder meer vernieling en mishandeling. Op 26 juni 2017 vernielde hij een spiegel en mishandelde hij zijn stiefvader door hem in zijn nek te krabben terwijl hij dronken was. Ook bespuugde hij een agent. Op 18 januari 2017 sloeg de man een cafébezoeker, omdat die hem aanviel. Hij heeft de cafébezoeker meerdere keren gevraagd hem met rust te laten en verliet zelfs het café. Buiten werd de man geslagen en daarop sloeg hij terug, maar dat was noodweer, zo oordeelt de rechtbank. Hij werd wel veroordeeld voor het bezit van een busje pepperspray. In de straf weegt de rechtbank mee dat het inmiddels beter gaat met de man. Hij drinkt minder alcohol en woont in een voorziening voor begeleid wonen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5919

Straf - Man bestraft voor aanranding van drie vrouwen

15 augustus - Een 23-jarige man is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken voor de aanranding van drie vrouwen tussen mei en augustus 2016. In alle zaken fietste hij ’s nachts in Amsterdam achter de vrouwen aan en gaf hen plotseling klappen op hun billen. De rechtbank weegt mee dat de man voldeed aan het signalement dat een van de vrouwen gaf en dat hij tegelijk met haar te zien was op camerabeelden van café de Ysbreeker in Amsterdam-Oost.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5941

Bestuur - COA mag tijdelijk asielzoekerscentrum bouwen

16 augustus -  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag aan de Willinklaan in Nieuw-West een tijdelijke opvang bouwen voor 704 asielzoekers (zie nieuwsbrief 30). Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Een buurtbewoner wilde dat de bouw werd stilgelegd. Anders dan de buurtbewoner, vindt de rechter dat de gemeente wel voldoende heeft gemotiveerd waarom een bouwvergunning is verleend voor een nieuw asielzoekerscentrum: de gemeente heeft toegezegd aan het COA dat er tweeduizend opvangplekken in Amsterdam worden gecreëerd. Daarnaast meent de rechter dat de gemeente voldoende maatregelen heeft genomen om een stijging van de criminaliteit in de buurt te beperken. Zo zijn er camera’s geplaatst en staat het politiebureau op nog geen kilometer afstand.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5945

Bestuur - Hoge boetes voor illegale Airbnb-verhuur

17 augustus - De eigenaar van een woning in de Amsterdamse Bloemstraat moet 13.500 euro aan de gemeente betalen, omdat hij zijn huis illegaal via Airbnb aan toeristen heeft verhuurd. De gemeente heeft de boete terecht opgelegd, heeft de rechtbank bepaald. De man hield de woning aan als tweede woning, nadat hij en zijn gezin uit Amsterdam waren verhuisd. De gemeente staat wel toe dat een woning aan toeristen wordt verhuurd, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet de woning wel permanent worden bewoond. Alleen tijdens korte afwezigheden, zoals een vakantie, mogen er dan toeristen verblijven. ‘Tweede’ woningen, zoals die in de Bloemstraat, mogen niet aan toeristen worden verhuurd. De gemeente heeft het boetebedrag per januari 2017 verhoogd naar 20.500 euro. De rechtbank heeft zich er nog niet over uitgelaten of die verhoging is toegestaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5979

Kanton - Overlast kost huurder huis

15 augustus - Een huurder moet zijn woning in Amsterdam-West verlaten omdat hij overlast veroorzaakte. Zo schold hij onder meer zijn buren urenlang (dronken) uit en bedreigde hen. In maart 2017 gaf verhuurder Ymere hem een laatste kans om in de woning te blijven. Omdat de overlast, ondanks alle waarschuwingen aanhield, moet de huurder nu vertrekken. Dat de man zich – anders dan eerst – sinds kort wil laten helpen om zijn psychische klachten en zijn alcoholprobleem aan te pakken, verandert daar niets aan. De belangen van de verhuurder en de buren wegen zwaarder, oordeelt de rechtbank. De buren hebben hun woning inmiddels verlaten en willen pas terugkeren als de man weg is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5921

Kanton - Zwemschool vangt bot in strijd om lesgeld

De ouders van een leerling van zwemschool Swim4all hoeven geen 849 euro maar slechts 60 euro te betalen voor de twee zwemlessen van hun dochter (zie nieuwsbrief 25). Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens Swim4all hadden de ouders een lespakket voor het A-diploma aangeschaft. Na twee lessen stopte het meisje, omdat ze nog te jong bleek. Toch bracht de zwemschool het volledige lespakket in rekening. Volgens de ouders hadden zij echter slechts losse lessen gekocht om te kijken of hun dochter al aan zwemles toe was. De rechter geeft hen daarin nu gelijk. De zwemschool heeft niet met bewijsstukken kunnen aantonen dat de ouders inderdaad via de website een pakket hebben besteld. Ze hebben wel een contactformulier ingevuld, maar daarin wordt niet verwezen naar een lespakket of de kosten daarvan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5985

Civiel - Tandarts bijt tanden stuk op strijd over naam

16 augustus - Een tandarts mag de handelsnaam Tandartspraktijk De Zuidas blijven gebruiken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Volgens concurrent De ZuidAs-tandartspraktijk lijken de namen van de twee bedrijven te veel op elkaar en zou hierdoor verwarring ontstaan bij (potentiële) klanten. De ZuidAs eiste daarom in een kort geding dat praktijk De Zuidas de naam zou laten vallen en deze ook niet meer zou gebruiken voor reclames via zoekmachine Google. Door deze reclames zou Tandartspraktijk De Zuidas namelijk ten onrechte profiteren van de positieve internetrecensies over De ZuidAs. De rechter gaat hierin echter niet mee. De belangrijkste reden hiervoor is dat de handelsnaam te beschrijvend is om te kunnen worden gemonopoliseerd. Het staat Tandartsenpraktijk De Zuidas dan ook vrij om de aard en vestigingsplaats van zijn onderneming als ad words voor Google te gebruiken. Zijn handelen is ook niet onrechtmatig.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5981

Civiel - Lagere erfpachtcanon door verhuur

16 augustus - Bij het bepalen van de nieuwe erfpachtcanon van 53 appartementen in een complex in Amsterdam-Zuid, mag de gemeente niet uit gaan van de waarde van koopwoningen voor eigen gebruik, maar moet ze uitgaan van de waarde in verhuurde staat (zie nieuwsbrief 19). Dat heeft de rechtbank bepaald. De gemeente stemde in 2005 in met splitsing van de appartementen in koop- en huurwoningen. Daarbij stelde de gemeente wel als voorwaarde dat de huurappartementen – zolang ze zijn verhuurd – alleen mogen worden verkocht aan de zittende huurder of aan een belegger die de verhuur voortzet. Op die manier moeten de huurders worden beschermd. De eigenaar van de appartementen, stelde dat de gemeente vanwege die voorwaarde de erfpachtcanon met 10% naar beneden bij moest stellen. De rechtbank geeft hen gelijk. De stichting heeft voldoende onderbouwd dat de waarde van de appartementen door de gestelde voorwaarde lager ligt dan appartementen die vrij kunnen worden verkocht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5650

Uitspraken