Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 22 mei 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - 28 maanden cel voor drugs en witwassen

16 mei - Een 34-jarige man krijgt 28 maanden gevangenisstraf voor het bezit van hard- en softdrugs, voorbereiden van drugshandel en witwassen van geld (zie nieuwsbrief 17). De man werd aangehouden in een woning in Amsterdam-Zuidoost: een drugspand waarin ruim een halve kilo harddrugs (cocaïne en xtc), ongeveer 179 kilogram softdrugs (waarvan 6 kilo voorgedraaide joints) en 144.030 euro werd aangetroffen. De man ’s vingerafdrukken zaten op verschillende pakjes met drugs of cash. In de woning stonden verscheidene machines waarmee drugs kunnen worden ingepakt. De rechtbank overweegt dat drugs en drugshandel onze maatschappij veel kwaad doen: door drugshandel komt de volksgezondheid in het geding en wordt de samenleving op kosten gejaagd, zowel vanwege de zorg voor gebruikers en verslaafden als vanwege de criminaliteit die drugshandel met zich brengt. Als bijkomende straf verklaart de rechtbank het geld verbeurd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3341

Straf - Boetes en taakstraffen voor stropers

17 mei - Negen mannen krijgen straffen – variërend van geldboetes, taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen – voor stroperij. Zij namen in 2015 deel aan verschillende stroopactiviteiten, waaronder het op de Veluwe doodschieten, vangen en verhandelen van tientallen ganzen, zwijnen, kraaien, zwanen, meerkoeten, konijnen en een vos, het rapen van eieren en het dragen van jachtgeweren en munitie zonder jachtakte. De rechtbank oordeelt dat de mannen daarmee een gebrek aan respect voor de natuur hebben getoond, en geen blijk hebben gegeven van verantwoordelijkheidsbesef voor het belang van de samenleving bij een zekere stand van beschermde inheemse diersoorten. Hoewel de feiten mogelijk een celstraf billijken, laat de rechtbank meewegen dat de zaak geruime tijd heeft geduurd. Ook komt de rechtbank tot een andere bewezenverklaring dan de Officier van Justitie: de mannen worden onder andere vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3341
ECLI:NL:RBAMS:2018:3375
ECLI:NL:RBAMS:2018:3379
ECLI:NL:RBAMS:2018:3381
ECLI:NL:RBAMS:2018:3382
ECLI:NL:RBAMS:2018:3383
ECLI:NL:RBAMS:2018:3384
ECLI:NL:RBAMS:2018:3385
ECLI:NL:RBAMS:2018:3386

Bestuur - Club The Sense blijft open

6 mei - Club The Sense in de Kwakel mag open blijven. De burgemeester van Uithoorn heeft ten onrechte de exploitatievergunning van Wow Sensation, uitbater van de club, ingetrokken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De burgemeester moet goed kunnen motiveren waarom hij een exploitatievergunning intrekt. Aan deze zogenoemde ‘verzwaarde motiveringsplicht’ heeft de burgemeester niet voldaan. Zo is niet ingegaan op de verwijtbaarheid van de uitbater ten aanzien van de geweldsincidenten die er zijn geweest en op het feit dat er nooit vuurwapens zijn gevonden. Ook is niet duidelijk waarom het woon- en leefklimaat rond de club ontoelaatbaar negatief beïnvloed zou worden doordat de club VIP-tafels aanbiedt en Arabisch cabaret organiseert. Tot slot is onduidelijk waarom niet met een minder vergaande maatregel kon worden volstaan. De voorzieningenrechter heeft het besluit van de burgemeester daarom herroepen en er haar uitspraak voor in de plaats gesteld. Dat betekent dat de club openblijft.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3408

Bestuur - Voorlopig geen stop voor Fietstop

17 mei - Fietsenwinkel Fietstop aan de Rozengracht mag voorlopig open blijven en doorgaan met het verhuren van fietsen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De fietsenwinkel moest van de gemeente haar deuren sluiten en mocht ook geen fietsen meer verhuren (zie nieuwsbrief 18). Volgens de gemeente mag het gebruik van panden en gronden in het gebied waar de winkel is gevestigd, vanaf 6 oktober 2017 niet worden gewijzigd in detailhandel die zich richt op toeristen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente op dit moment echter onvoldoende bewijs heeft geleverd dat de winkel niet al vóór 6 oktober 2017 geopend was. Omdat het onzeker is of het besluit van de gemeente wel stand kan houden, weegt het belang van Fietstop op dit moment zwaarder, zeker nu Fietstop grote schade lijdt als de fietsverhuur gestaakt moet worden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3391

Kanton - Klimaatproblemen in sportschool: geen gebrek

8 mei - De waarden die een verhuurder aan een sportschoolhouder doorgaf voor de aansluiting van een warmte/koude-installatie op een warmtewisselaar en die tot problemen in een sportschool in Amsterdam-Zuid hadden kunnen leiden, leveren geen gebrek op. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De sportschoolhouder stelde de verhuurder aansprakelijk voor de schade bestaande uit de kosten van een nieuwe installatie. De verhuurder stelde op zijn beurt de projectontwikkelaar aansprakelijk. De kantonrechter gaat niet mee in het betoog van de sportschoolhouder. De doorgegeven waarden waren niet verkeerd maar niet één-op-één van toepassing. Een redelijk bekwaam aannemer/installateur had uit de verstrekte informatie moeten begrijpen dat er sprake zou zijn van een temperatuurverschil. De ongeschiktheid van de installatie kon daarom aan de sportschoolhouder zelf worden toegerekend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3298

Kanton - Vrouw hoeft geen 1.600 euro aan schade te betalen

5 mei - Een vrouw die een auto huurde en daarmee betrokken was bij een ongeluk hoeft het autoverhuurbedrijf niet ruim 1.600 euro aan schade te betalen (zie nieuwsbrief 14). Dit bedrag heeft betrekking op de autoschade van de tegenpartij. De vrouw reed na het ongeluk door, meldde het ongeluk niet bij het verhuurbedrijf en werkte niet mee aan het onderzoek van de verzekeraar van het verhuurbedrijf. Zodoende handelde zij in strijd met de overeengekomen algemene voorwaarden, aldus het verhuurbedrijf. De kantonrechter gaat daarin niet mee. De bedoelde schade in de algemene voorwaarden slaat op schade aan de huurauto en niet op autoschade van derden waarbij die auto betrokken is. Het niet melden van de schade en het niet meewerken aan het verzekeringsonderzoek is niet strafbaar gesteld in de algemene voorwaarden. Verder ontbreekt het causaal verband tussen het nalaten van de vrouw en de gevorderde schade.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3300     

Civiel - Architectenbureau verbouwde bonbonzaak niet zelf

6 mei - Een architectenbureau uit Amsterdam heeft bij het uitvoeren van werkzaamheden niet gehandeld als (hoofd)aannemer en kan daarom niet worden aangesproken voor eventuele fouten van betrokken aannemers. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het architectenbureau was in 2013 door een bonbonzaak gevraagd haar winkels opnieuw in te richten. De eigenaar van de bonbonzaak was niet tevreden over de uitvoering daarvan en wilde schadevergoeding van het architectenbureau. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het architectenbureau niet aangeboden de werkzaamheden zelf te verrichten, maar heeft die slechts begeleid. Dit betekent dat een overeenkomst van opdracht tot stand is gekomen en geen overeenkomst van aanneming van werk. Verder oordeelt de rechtbank dat de bouwbegeleiding door het architectenbureau niet gebrekkig is geweest.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3432

Civiel - Reclameslogan mag niet meer

16 mei - TP Vision Europe mag voor de OLED Philips televisie die zij verkoopt, niet meer de reclameslogan “The best OLED TV you can buy” gebruiken in combinatie met het predicaat van het European Imaging and Sound Association (EISA). De reclameslogan in combinatie met het predicaat van het EISA is misleidend, oordeelde de voorzieningenrechter. Het testinstituut EISA kent jaarlijks prijzen toe aan onder andere OLED televisies. In augustus 2017 heeft EISA de OLED televisie van LG  bekroond als “Best Product”. De OLED televisie van Philips – die door TP Vision wordt verkocht –  kreeg de prijs “Best Buy” (beste koop). TP Vision moet ook al haar afnemers die gebruik maken van het reclamemateriaal met de bewuste slogan, aanschrijven en vragen het materiaal terug te sturen.TP Vision hoeft geen rectificatie te plaatsen in onder meer De Telegraaf. Volgens de voorzieningenrechter is dit niet proportioneel, gelet op de beperkte reclamecampagne.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3431

Uitspraken