Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 22 november 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf en schadevergoeding voor straatroof horloge

21 november - Een 31-jarige man is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van acht maanden (met een proeftijd van twee jaar) en een taakstraf van 240 uur voor zijn rol bij een straatroof van een horloge in Nieuw-West in 2021. Na een ruzie op straat, waarbij de verdachte het slachtoffer ten onrechte van diefstal van het horloge beschuldigde, heeft hij het slachtoffer met geweld beroofd. Hiermee gaf verdachte het startsein aan een grote groep jongens om het slachtoffer en zijn vrienden aan te vallen en te mishandelen. Verdachte was eerder veroordeeld voor o.a. openlijke geweldpleging, daarom achtte de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De rechtbank heeft echter bij het opleggen van de straf meegewogen dat verdachte zich actief heeft ingezet voor zijn re-integratie en dat de zaak de redelijke termijn waarbinnen deze had moeten zijn afgedaan, met 14 maanden is overschreden en heeft daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Verder moet verdachte twee slachtoffers ruim 3400,- euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:7119

Bestuur - Urgentieverklaring blijft in stand

18 november - De gemeente heeft onterecht de urgentieverklaring van een Amsterdammer ingetrokken, zo oordeelde de rechtbank. De gemeente had de man een urgentieverklaring verleend om met voorrang te reageren op woningen. Toen de man een passend geachte woning niet had bezichtigd en zijn mentor (zijn moeder) de woning op de dag van de bezichtiging weigerde, trok de gemeente de urgentieverklaring in. Volgens de rechtbank wist, althans had de gemeente moeten weten dat de moeder de mans mentor was en had zij van meet af aan betrokken moeten worden bij de woningaanbieding. Mentorschap is namelijk een vorm van hulp voor volwassenen die niet goed kunnen beslissen over hun persoonlijke zorg. Omdat de gemeente de mentor pas enkele uren voor de woningbezichtiging over het woningaanbod had geïnformeerd en op korte termijn een belangrijke beslissing met verstrekkende gevolgen moest worden genomen, hecht de rechtbank geen betekenis aan de uitlatingen van de mentor in verband met de redenen voor weigering. De man houdt zijn urgentieverklaring.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:6989


Kanton - Huurder moet woning van overleden moeder verlaten

12 november - Een huurder moet de woning van zijn overleden moeder in Amsterdam Nieuw-West binnen een maand verlaten. Het is niet vast komen te staan dat de man voorafgaand aan het overlijden van zijn moeder duurzaam een gemeenschappelijke huishouding met haar heeft gevoerd. De huurder bracht daar tegen in dat zij huisgenoten waren en dat hij mantelzorger van zijn moeder was. Dat is volgens de kantonrechter niet komen vast te staan. Bovendien is de woning geschikt voor een gezin met meerdere minderjarige kinderen en is de huurder een alleenstaande man, die niet voor een huisvestingsvergunning in aanmerking komt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:7158

Uitspraken