Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 23 april 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Jaar celstraf voor jassendief

18 april - Een 40-jarige man krijgt een jaar gevangenisstraf (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) voor het stelen van 2 jassen uit een bergsportwinkel, waarbij hij winkelmedewerkers heeft gebeten en geslagen en bedreigd met een nepvuurwapen. Los van de winkeldiefstal neemt de rechtbank het de man zeer kwalijk dat hij heeft gedreigd en geweld gepleegd. De man heeft bovendien een lange geschiedenis van vermogensdelicten, mede door zijn middelengebruik en een zwakke psychische gesteldheid. Dit verhoogt de kans op herhaling. Daarom verbindt de rechtbank aan het voorwaardelijke deel van de straf de eis dat de man zich onder toezicht stelt van de reclassering en zich laat opnemen in een maatschappelijke opvang.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2556

Straf - 150 uur taakstraf voor geweldpleger

18 april - Een 58-jarige man krijgt 150 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voor een vechtpartij in een Amsterdams café. Daarbij sloeg de dader na een woordenwisseling een andere man met een glas op het hoofd, die daarbij een bloedende wond opliep. Buiten het café sloeg de dader het slachtoffer nogmaals. In soortgelijke gevallen worden vaak celstraffen van 4 of 5 maanden opgelegd, maar de rechtbank ziet reden daar in dit geval van af te wijken. De man heeft namelijk een blanco strafblad en staat in het geheel niet bekend als agressief, waardoor de reclassering het gevaar voor herhaling als laag inschat.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2557

Bestuur - Licht (voorlopig) uit in restaurant in de Bijlmermeer

16 april - Het restaurant Taste of Africa in de Bijlmermeer moet voorlopig dicht. Dat heeft  de voorzieningenrechter geoordeeld. De gemeente had begin dit jaar de exploitatievergunning voor onbepaalde tijd ingetrokken, omdat het restaurant alweer te laat open was. Volgens de exploitant kon de handhaver van de gemeente geen 40 man in zijn zaak hebben gezien na sluitingstijd en was er alleen nog personeel aanwezig. Als bewijs heeft hij camerabeelden laten zien. De voorzieningenrechter vindt die niet overtuigend: de beelden laten maar een gedeelte van het restaurant zien en er staan niet alleen maar personeelsleden op. Andere beelden zijn weer niet van het tijdstip van de overtreding. De voorzieningenrechter vindt de sluiting ook niet onevenredig zwaar. De gemeente had vorig jaar al een waarschuwing voor hetzelfde opgelegd en daarna nog eens een sluiting van een week.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2554

Bestuur - Scooterrijder verplicht naar cursus

9 april - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mocht een zogenaamde Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) opleggen aan de bestuurder van een snorfiets na gevaarlijk rijgedrag op de Ceintuurbaan. Dat heeft de rechtbank bepaald. De bestuurder was het niet eens met de bevindingen van de politie in het proces-verbaal en probeerde met foto’s van de verkeerssituatie zijn gelijk te halen. Hij gaf toe dat hij op de trambaan had gereden, maar dit kwam volgens hem door een wegafsluiting en er is geen gevaarlijke situatie door ontstaan. Hij was het er niet mee eens dat hij over een doorgetrokken streep en op het tramperron zou hebben gereden, terwijl daar mensen op de tram stonden te wachten. De bestuursrechter mag echter uitgaan van de juistheid van het op ambtsbelofte opgemaakte proces-verbaal van de politie en de foto’s van de bestuurder zijn niet genoeg bewijs om hieraan te twijfelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2523

Kanton - Man moet huis uit na overlijden vader

13 april - Een man die na het overlijden van zijn vader in diens huurwoning in Bos en Lommer bleef wonen, moet daar vertrekken. Ook moet hij ruim 500 euro aan achterstallige huur betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De man heeft niet bewezen dat hij voordat zijn vader overleed een duurzame gemeenschappelijke huishouding met hem voerde. Zo is er geen bewijs dat de man samen met zijn tante mantelzorger voor zijn vader was, dat hij voor hem boodschappen deed, en voor hem kookte zoals hij claimde. De man onderhield ook geen contact met de maatschappelijk werkster en de huishoudster van Thuiszorg van zijn vader. De tante was al 20 jaar de mantelzorger van de vader van de man. Zij zorgde voor betaling van de huur en had de huurovereenkomst opgezegd na het overlijden van haar broer.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2163

Kanton - Verzet tegen vonnis te laat, toch nog geen beslag

16 april - Een man kwam volgens de wettelijke regeling  te laat in verzet tegen een verstekvonnis uit 2016 dat hij zorgverzekeraar Menzis geld moet betalen. Toch kan hij alsnog verweer voeren. Dat heeft de kantonrechter in een tussenvonnis bepaald. Het is namelijk niet bewezen dat het eerdere vonnis hem persoonlijk is overhandigd. De blinde man is afhankelijk van de hulp van anderen. Hij stelt dat hij pas sinds oktober 2017 van het vonnis en het beslag wist. Toen mailde een gemachtigde van Menzis stukken naar zijn gemachtigde. Of hij daarvoor al iets wist, is niet te achterhalen. Zijn belang om zijn kant van de zaak aan een rechter voor te leggen weegt zwaarder dan het belang van Menzis dat het eerdere vonnis onherroepelijk wordt, oordeelt de kantonrechter. De zaak gaat op 14 mei verder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2444

Civiel - Kartonnen lampen lijken niet op elkaar

25 april - Ontwerpbureau Think Paper heeft de kartonnen hanglamp van ontwerpbureau Graypants niet nagemaakt (zie nieuwsbrief 44) Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Beide ontwerpbureaus hebben een lampenserie op de markt gebracht gemaakt van gerecycled karton. De rechtbank kan niet vaststellen dat de lamp van Graypants in de Verenigde Staten auteursrechtelijk is beschermd. De vorm van de hanglamp van Think Paper is in geen enkel geval hetzelfde als die van Graypants. Dat de hanglampen van hetzelfde materiaal zijn gemaakt of dezelfde stijl hebben, betekent volgens de rechtbank niet dat Think Paper door ook deze hanglampen te produceren onrechtmatig jegens Graypants heeft gehandeld. De vorderingen van Graypants worden dan ook afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2555

Civiel - Betaald parkeren in de Prinses Irenebuurt mag

19 april - De gemeente mag in de Prinses Irenebuurt in Amsterdam-Zuid per direct betaald parkeren invoeren. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist. Sinds 1986 gold in de buurt een systeem van zogenoemd belanghebbendenparkeren, waarbij alleen door bewoners en hun bezoek mocht worden geparkeerd. De gemeente wil nu betaald parkeren open stellen voor iedereen (voor bezoekers tot maximaal 1 uur). De bewoners zijn bang dat hun buurt wordt overspoeld door auto’s van medewerkers en bezoekers van de nabijgelegen Zuidas. Ze  beroepen zich op een door de gemeente in 1980 gegeven garantie dat de parkeeroverlast in de buurt zoveel mogelijk wordt beperkt. De bodemrechter heeft echter al in 2006 uitgemaakt dat stopzetting van het belanghebbendenparkeren geen schending van die garantie oplevert. De rechter oordeelt nu dat er geen aanleiding is om van die bodemuitspraak af te wijken. Daar komt nog bij dat het nieuwe parkeerregime is gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2579


Uitspraken