Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 24 april 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf en tbs met dwangverpleging na steken met GHB op

17 april - Een 41-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij op 30 april 2022 in Amsterdam een man probeerde zwaar te mishandelen. Hij stak meermaals in de richting van de borstkas van het slachtoffer en raakte hem ook. Een dag eerder pleegde hij ook huisvredebreuk bij zijn ex-vriendin in Purmerend. In de straf weegt mee dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was omdat hij lijdt aan psychoses en verslavingsproblematiek. De rechtbank legt tbs met dwangverpleging op om het hoge recidiverisico te verkleinen. Tbs met voorwaarden biedt onvoldoende bescherming voor de maatschappij nu hij niet gemotiveerd is om mee te werken aan zijn behandeling. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2366

Straf - Celstraf voor duo dat twee mannen tegen hoofd trapte

21 april - Twee mannen – van 24 en 25 jaar oud – zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk en 10 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Zij krijgen die straf onder meer omdat zij op 26 februari 2022 twee mannen onder andere tegen hun hoofd sloegen en schopten terwijl de slachtoffers op straat lagen. Beiden zijn veroordeeld voor tweemaal een poging een ander zwaar te mishandelen en openlijke geweldpleging in vereniging in Amsterdam. De 25-jarige man is daarnaast veroordeeld voor de diefstal van de telefoon van een van de slachtoffers.  Naast de gevangenisstraf moeten zij de slachtoffers in totaal ruim 3400 euro schadevergoeding betalen. Ook mogen zij geen contact met de slachtoffers hebben. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Aanvraag om faciliterend visum onterecht afgewezen

17 april - Het beroep dat een Marokkaanse man heeft ingesteld tegen het besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken om hem geen faciliterend visum te geven, is door de rechtbank Amsterdam gegrond verklaard. De man is getrouwd met een Nederlandse vrouw die zwanger is. En hij wil in Nederland zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling. Echter, een ouder van een nog niet geboren Nederlands kind kan geen verblijfsrecht ontlenen aan artikel 20 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. De rechtbank vindt dat de belangen van de man en vrouw om de zwangerschap en de bevalling samen te doorlopen op dit moment zwaarder wegen dan het belang van de Minister van Buitenlandse Zaken om van de man te verlangen dat hij eerst een aanvraag voor een visum kort verblijf indient. Daarmee zouden zij tot kort voor de bevalling in onzekerheid verkeren of de man Nederland mag inreizen. De rechtbank wijst het verzoek van de man toe en bepaalt dat de Minister van Buitenlandse zaken de man moet behandelen alsof hij in het bezit is van een visum kort verblijf. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2505


Kanton - Verhuurder moet ruim 16.000 euro huur terugbetalen

20 april - De verhuurder van onzelfstandige woonruimte in Amsterdam moet de huurders ruim 16.100 euro aan te veel betaalde huur terugbetalen en ruim 1.100 euro aan incassokosten betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De Huurcommissie had eerder geoordeeld dat het, anders dan de verhuurder stelde, niet om zelfstandige woonruimte ging en de huurprijs niet redelijk was. De verhuurder was het daarmee oneens, maar doordat die de beslissing niet binnen 8 weken aan de rechter voorlegde, is die beslissing vast komen te staan. Daarom kan de rechter niet alsnog beoordelen of er sprake is van zelfstandige of onzelfstandige woonruimte. Omdat de verhuurder de te veel betaalde huur niet op tijd terugbetaalde, moesten de huurders incassomaatregelen treffen. Daarom moet de verhuurder die ook betalen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2398


Civiel - Verzekeraars vrijuit: schade na erge regen niet uitgekeerd

19 april - Een onderneming die de enorme waterschade aan haar gebouwen na de zware regenval in juli 2021 had geclaimd bij haar verzekeraars, krijgt deze niet vergoed. De rechtbank oordeelt dat er meerde oorzaken zijn van de schade aan de gebouwen, die zijn gelegen naast de rivier de kleine Geul in Valkenburg. Er is regenwater in het gebouw gekomen via het riool door vloerputjes en wc’s. Deze schade is wel gedekt door de verzekering. Ook is er rivierwater in het gebouw gekomen doordat de oevers van de kleine Geul waren overstroomd. Deze schade valt niet onder de dekking van de verzekering. Omdat niet is vast te stellen welk oorzaak tot wel deel van de schade heeft geleid, en de onderneming daar geen handvaten voor heeft gegeven terwijl dat wel van haar verwacht mocht worden, hoeven de verzekeraars niet uit te keren aan de onderneming. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2480


Civiel - Boekingsbureau kan dj niet vasthouden

19 april - Een dj in de dance scene kan niet tegen zijn zin worden gedwongen verder te gaan met zijn boekingsbureau. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De dj had het contract met zijn boekingsbureau met onmiddellijke ingang beëindigd omdat hij zich daar niet gesteund voelde in zijn creatieve ontwikkelingen. Het boekingsbureau wilde hem vasthouden en meende dat de dj het contract niet zomaar mocht beëindigen. Het bureau ziet dat echter verkeerd, aldus de rechtbank. Het contract biedt die ruimte namelijk wel. De vraag of de dj de schade moet vergoeden die het bureau lijdt door zijn plotselinge vertrek moet in een andere (bodem)procedure worden beantwoord. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:2455


Uitspraken