Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 24 juli 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf voor witwassen, vrijspraak rol bij sextortion

18 juli - Een 23-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf omdat hij in januari 2022 in Amsterdam in totaal 13.270 euro heeft witgewassen. Hij heeft geld verworven en in bezit gehad waarvan hij moest vermoeden dat deze door een misdrijf waren verkregen. Ook moet hij 13.270 aan schadevergoeding betalen. Hij is vrijgesproken van een rol bij afdreiging van geld van een vrouw. Zij betaalde geld omdat anders een seksueel getint filmpje zou worden verspreid en online gezet. Weliswaar waren er geldbedragen van haar rekening overgemaakt naar zijn rekening maar uit het dossier blijkt onvoldoende dat hij betrokken was bij die afdreiging. Evenmin kan worden vastgesteld dat hij wist dat dit geld afkomstig was van afdreiging. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4525


Straf - Celstraf na diefstal met geweld en mishandeling

20 juli - Een 33-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk onder meer omdat hij op 11 november 2022 in Amsterdam met geweld 200 euro stal van een slijterij. Daarnaast probeerde hij op 9 februari 2022 in Amstelveen geld van een supermarkt te stelen en stal hij later die maand artikelen uit een supermarkt in Amsterdam. Ook stompte hij in juni 2023 iemand in het gezicht. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat hij aan schizofrenie lijdt en dat dit ook zo was tijdens zijn daden. Daarom rekent de rechtbank hem die verminderd aan. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich onder meer laten opnemen in een zorginstelling en wonen in een project voor begeleid wonen of de maatschappelijke opvang. Ook mag hij geen alcohol en drugs gebruiken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4551


Bestuur - Inreisverbod Oekraïense burger terecht niet opgeheven

18 juli - Het beroep dat een Oekraïense burger instelde tegen de afwijzing van zijn aanvraag om zijn inreisverbod op te heffen, verklaart de rechtbank ongegrond. De rechtbank is het eens met de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat hij niet heeft onderbouwd dat er in zijn geval sprake was van een zeer dringend geval waardoor hij in Nederland moest zijn. Hij kan ook naar een buitengrens van Europa, zoals Polen, reizen om daar asiel aan te vragen. Er was in 2020 een inreisverbod voor 10 jaar tegen de man uitgevaardigd, omdat hij door de rechtbank Noord-Holland was veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege mensensmokkel. Volgens de man pleegde hij geen strafbaar feit sinds hij is vertrokken en is er door de oorlog in Oekraïne sprake van een schrijnende situatie en levensbedreigende situatie. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4544 


Bestuur - Voortraject te min? Behoorlijke overheid mag er niet op door

18 juli - Mag de bewaringsrechter in vreemdelingenzaken het strafrechtelijke voortraject toetsen? Daarover boog de rechtbank zich. Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State mag die rechter die beslist of een vreemdeling blijft vastzitten het strafrechtelijk voortraject niet toetsen. Volgens de rechtbank is deze waterscheiding als gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie aan herziening toe. Bepaalde gebreken in dat voortraject kunnen dusdanig ernstig zijn dat van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht dat zij niet voortborduurt op een gebrekkig voortraject. Als een bewaringsrechter pas over de gevolgen van een dergelijke onrechtmatigheid zou mogen oordelen nádat een andere rechter de rechtmatigheid heeft beoordeeld, loopt de vreemdeling bovendien het risico, achteraf bezien, ten onrechte of te lang in bewaring te zitten. Dat zou een schending zijn van artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat het recht op (persoonlijke) vrijheid en veiligheid beschermt. In deze zaak bleek niets van zo’n onrechtmatigheid. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2023:10712


Kanton - Mouwen bedrijfsjas teruggestuurd, niet hele jas: betalen

11 juli - Een oud-werknemer van de bloemenveiling in Aalsmeer is eerder veroordeeld om onder meer een bedrijfsjas en andere bedrijfseigendommen in te leveren bij de bloemenveiling op straffe van een dwangsom. De kantonrechter beperkt de eerder opgelegde dwangsommen nu tot maximaal 1000 euro. De oud-werknemer stelde dat hij per aangetekende post een pakket had verstuurd met daarin de jas en dat voor ontvangst was getekend, maar ex-werkgever had niets ontvangen. Vervolgens legde die beslag omdat zij meende dat hij dwangsommen moest betalen. Daarna startte de oud-werknemer deze procedure. De ochtend van de zitting had de oud-werkgever het pakket gevonden, maar dat bevatte slechts twee mouwen, niet de hele jas. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4335


Kanton - Docent moet weg na meldingen grensoverschrijdend gedrag

13 juli
Docent moet weg na meldingen grensoverschrijdend gedrag
De arbeidsovereenkomst van een docent van hogeschool Inholland wordt ontbonden na meldingen van grensoverschrijdend gedrag van studenten en een vrouwelijke collega. De verhoudingen zijn namelijk ernstig verstoord. De kantonrechter laat de vraag onbeantwoord of het grensoverschrijdende gedrag heeft plaatsgevonden en dat de docent ontkende. Wel weegt mee dat een collega zich zo onprettig voelde door zijn gedrag en opmerkingen dat zij vroeg niet meer met hem te hoeven samenwerken en erover een melding deed. Uit de correspondentie blijkt dat de verhoudingen zo verziekt zijn dat het ondanks vele pogingen niet lukte er samen uit te komen. Hoewel de hogeschool sommige zaken anders had kunnen aanpakken, handelde die niet ernstig verwijtbaar. Datzelfde geldt voor de docent hoewel hij een groot aandeel had in de verstoorde relatie. Hij heeft daarom recht op een transitievergoeding van ruim 15.000 euro bruto. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4548


Civiel - Aanbesteding voor uitzendkrachten bij gemeente mag door

13 juli - De gemeente Amsterdam mag een aanbesteding voor uitzendkrachten uitvoeren en contracten sluiten met de geselecteerde inschrijvers. Dat oordeelde de rechtbank. Een inschrijver die buiten de boot was gevallen, wilde dat voorkomen. Zij meent dat de gemeente zich niet heeft gehouden aan de aangekondigde beoordelingssystematiek dat alle percelen door (deels) verschillende teams zouden worden beoordeeld. Dat leidt zij af uit de gelijkenis in tekst van de voorlopige gunningsbrieven voor de verschillende percelen. Volgens haar heeft de gemeente zich vastgehouden aan haar oorspronkelijke plan om alle percelen door één team te laten beoordelen, of werd er een vertaalslag van de beoordelingen gemaakt door mensen die geen deel uitmaakten van de beoordelingscommissies en dat is niet toegestaan. De gemeente heeft uitgebreid toegelicht hoe de beoordelingsprocedure eruit heeft gezien. Die toelichting biedt een verklaring voor de gelijkenis in tekst. Er is geen enkele aanwijzing dat de gemeente is afgeweken van de voorschreven beoordelingssystematiek, aldus de rechtbank. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4577


Civiel - Recht op iets hogere transitievergoeding

13 juli - Een ontslagen statutair bestuurder van een facilitair dienstverlenend bedrijf heeft recht op een iets hogere transitievergoeding dan hij heeft ontvangen na zijn ontslag. Dat heeft de rechter geoordeeld in een zaak die de oud-statutair bestuurder had aangespannen. Volgens de rechter had de oud-werkgever een gedeelte van een bonus niet uitbetaald, terwijl de oud-statutair bestuurder daar wel recht op had. Dat deel was ook onterecht niet meegenomen in het berekenen van de transitievergoeding. De bestuurder kreeg al ruim 200 duizend euro en daar komt nog ruim 10 duizend euro bij. Hij vorderde bijna 500 duizend euro, maar andere bonussen zoals een pensioencompensatie, opties en een Deferred Annual Bonus telde de rechter niet mee voor het berekenen van de vergoeding. Deze vielen niet onder de Regeling looncomponenten en arbeidsduur of waren niet verschuldigd in de drie kalenderjaren voor het jaar waarin de arbeidsovereenkomst eindigde. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4526


Uitspraken