Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 25 april 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.



Straf - Celstraf voor drugsbezit en witwassen

21 april - Een 35-jarige man is veroordeeld tot 112 dagen gevangenisstraf omdat hij op 26 november 2020 in Amsterdam-Centrum ruim 11 kilo hennep in zijn bezit had en ruim 6900 euro heeft witgewassen. De drugs en het geld zijn gevonden in de woning waar hij sinds enkele weken verbleef. Hij probeerde de politie buiten de woning te houden en trapte terwijl de politie rondkeek in de woning, lades met daarin de hennep dicht. Daaruit leidt de rechtbank af dat hij kon beschikken over de hennep die daar werd gevonden. Omdat de gevangenisstraf gelijk is aan zijn voorarrest hoeft hij niet meer de cel in.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2135

Straf - 4 jaar cel voor steekpartij op Javakade

21 april - Een 41-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat hij op 1 oktober 2019 op de Javakade in Amsterdam-Oost een man na een ruzie waarbij beiden geweld gebruikten in zijn hoofd stak. Het slachtoffer liep daarbij ernstig en blijvend letsel op. Hoewel de 41-jarige man tijdens de strafzaak meermaals verklaarde dat hij het erg vindt dat het slachtoffer zo ernstig gewond raakte en hij dat niet had gewild, bleek uit zijn reactie op de slachtofferverklaring geen empathie maar zelfmedelijden. Die verklaring maakte hem boos, hij noemde het slachtoffer een boef die zich beter kan schamen over wat hij anderen heeft aangedaan. Dit past bij het beperkte zelfinzicht dat de 41-jarige man heeft volgens het reclasseringsrapport. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 153.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2139

Bestuur - Geen vergunning bouwproject tot over beroep is beslist

15 april - De voorzieningenrechter schorst de gemeentelijke omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van drie gebouwen in het centrum van Amsterdam in de buurt van de Amstel. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en omwonenden eisten die schorsing omdat zij beroep hebben aangetekend tegen die verleende vergunning. De rechter wijst het schorsingsverzoek toe tot daarover beslist. Daarbij is onder meer van belang dat de vergunning een ingrijpend bouwplan bevat dat op meerdere punten fors afwijkt van het bestemmingsplan. In een voorlopig oordeel vindt de voorzieningenrechter dat niet zonder meer kan worden gezegd dat de ruimtelijke onderbouwing voor die afwijkingen voldoende is gemotiveerd. Verder probeert degene aan wie de vergunning is verstrekt het bouwproject al sinds 2014 te realiseren. Daarom is de urgentie daar nu direct mee te beginnen niet duidelijk. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2030

Bestuur - Gemeente mocht ‘prostitutiehotel’ sluiten

20 april - De gemeente Amsterdam heeft terecht een hotel in Oud-West gesloten, omdat al 4 keer werd geconstateerd dat hotelkamers ter beschikking werden gesteld aan sekswerkers om klanten te ontvangen. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De eigenaren van het hotel overtraden met de exploitatie van een prostitutiehotel de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook brengt de exploitatie het risico op gedwongen prostitutie, mensenhandel, uitbuiting en andere misstanden mee en kan een prostitutiehotel overlast geven voor de omgeving. De gemeente moest daarom handhavend optreden en dat belang woog zwaarder dan het (financiële) belang van de eigenaren van het hotel. Gelet op de ernst van de overtreding was een bestuurlijke waarschuwing of dwangsom opleggen niet voldoende. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2136

Kanton - Huurder die hennepplanten in huis had, mag blijven

14 april - Een huurder die hennep kweekte voor zelfmedicatie mag in zijn woning in Amsterdam-Nieuw-West blijven, omdat er bijzondere omstandigheden zijn. De verhuurder had ontruiming geëist maar dat gaat de kantonrechter te ver. Daarbij weegt onder meer mee dat de huurder duidelijk maakte dat het om hennepgebruik voor zichzelf ging ter onderdrukking van spanningsklachten. Bovendien tapte hij de stroom voor de kweek niet illegaal af wat bij veel kwekerijen wel zo is en gevaar oplevert. Ook stond er geen verbod in de huurovereenkomst en bleek onvoldoende dat de verhuurder hem had gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van hennep kweken in de huurwoning. Ten slotte weegt mee dat in de twintig jaar dat de man die woning huurt geen klachten over hem zijn geweest. Nu is hij een gewaarschuwd man. Bij iedere volgende tekortkoming op dit vlak ligt voor de hand dat een ontruiming wel direct toewijsbaar is. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2003

Civiel - Onderneming met veel contant geld niet meer klant bij bank

20 april - Een bank is niet verplicht haar relatie met een autohandelaar in het Gooi voort te zetten. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De bank beëindigde die relatie omdat er veel contant geld in de onderneming omging en de contante stortingen ook niet te koppelen waren aan concrete transacties. Het risico op witwassen was daardoor te groot. De autohandelaar zegt zijn bedrijfsvoering sinds enige tijd te hebben aangepast om contant geld zoveel mogelijk te vermijden en de administratie inzichtelijker te maken. Daarvan is echter onvoldoende gebleken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2138

Civiel - Burenruzie over buitenverlichting en gebruik van pad

20 april - Een woningeigenaar in Amstelveen moet zijn gevelverlichting zo aanpassen dat zijn overbuurman er geen hinder van ondervindt. De verlichting in zijn tuin mag echter wel blijven zoals die is. De woningeigenaar mag het tuinpad van zijn overbuurman niet meer gebruiken en moet zorgen dat zijn tuindeur niet meer op dat pad uitkomt. De rechter heeft dat beslist nadat zij de situatie ter plekke had bekeken. De twee buren hadden eerder tevergeefs geprobeerd het conflict op te lossen met hulp van een mediator. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2137

Uitspraken