Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 25 februari 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - 2 jaar cel en tbs voor insteken op mannen

19 februari - Een 31-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en tbs voor het neersteken van twee mannen op 10 september 2017 in de buurt van het Centraal Station. Hij probeerde hen eerst te overvallen om hun camera’s te stelen. Toen dat mislukte, stak hij de slachtoffers in hun hoofd, nek, rug en wang. Zij raakten ernstig gewond. De man kwam al vele malen met justitie in aanraking. Meerdere keren ging het daarbij om geweldsincidenten met een mes. De kans dat hij opnieuw de fout ingaat wordt als zeer hoog ingeschat. Hij weigerde nu en eerder mee te werken aan rapportage en meerdere pogingen hem te behandelen mislukten. Deskundigen zagen wel veel aanwijzingen voor een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, die de rechtbank nu heeft vastgesteld. De rechtbank vindt het onverantwoord hem zonder behandeling in de maatschappij te laten terugkeren en legt hem naast de gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1076

Straf - Vrijspraak na export naar Iran zonder vergunning

20 februari - Een bedrijf en een leidinggevende die ervan werden verdacht tweemaal industriële afsluitringen naar Iran te hebben gestuurd zonder de vereiste vergunning zijn daarvan vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank bepaald. De ringen waren volgens de officier van justitie van cruciaal belang voor de nucleaire industrie. Van de ene zending worden de verdachten vrijgesproken omdat de uitvoer van de ringen nooit is voltooid. Op 16 december 2016 bevonden de ringen zich nog onder toezicht van de douane en binnen het douanegebied van de Europese Unie. De zending werd op dat moment stopgezet en niet naar Iran vervoerd. Bij de andere zending verlieten de ringen het douanegebied wel, maar pas op 30 juni 2016 en niet rond 10 juni 2016 zoals was tenlastegelegd. Tegen het bedrijf was een boete van 20.000 euro geëist. Tegen de leidinggevende was een werkstraf geëist.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1079
ECLI:NL:RBAMS:2019:1081

Bestuur - Proppen komt restaurant duur te staan

18 februari - De gemeente heeft terecht 2500 euro ingevorderd van een restaurant in de Warmoesstraat. omdat het – niet voor de eerste keer – klanten heeft geworven voor de ingang van het restaurant. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Dit zogenoemde ‘proppen’ is namelijk verboden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeente had – na een eerdere overtreding – bepaald dat het restaurant 2500 euro moet betalen als het nog een keer de fout in zou gaan. De rechtbank vindt dat de gemeente in deze zaak voldoende heeft aangetoond dat weer sprake is geweest van proppen. Het handhavingsrapport van de gemeente voldoet aan alle eisen. Uit dit rapport blijkt dat voorbijgangers actief zijn aangesproken door een man in een schort. Deze man zei onder meer ‘mangiare’ en wees naar de deur van het restaurant. Dit is ‘proppen’ in de zin van de APV.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1087

Bestuur - Verbouwing Christus Koningskerk tot hotel gaat door

19 februari - De verbouwing van de Christus Koningskerk in Amsterdam-Oost tot hotel hoeft niet te worden stilgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. In de kerk uit 1959 komt een hotel met 77 kamers en 172 slaapplaatsen, een theater met zaalverhuur en een café met terras. Omwonenden hadden de rechter om een bouwstop gevraagd, omdat zij bang zijn dat hun woon- en leefklimaat wordt aangetast. De rechter is voorafgaand aan de zitting samen met alle betrokkenen ter plaatse gaan kijken. Zij oordeelde daarna dat door de gemeente Amsterdam afgegeven vergunningen niet zo duidelijk onrechtmatig zijn dat de bouw moet worden stilgelegd. De plannen zijn namelijk al sinds 2012 in overleg met de gemeente voorbereid en de bouwwerkzaamheden zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Een uitgebreide inhoudelijke behandeling van deze zaak volgt in mei 2019; tot die tijd mag de verbouwing doorgaan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1107

Kanton - Man mag na verbroken relatie niet blijven huren

14 februari - Een man die samen met zijn toenmalige vriendin een woning huurde in Amsterdam-Centrum mag de woning niet meer huren. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Nadat de relatie was beëindigd maakten beiden aanspraak op voortzetting van de huur. De afspraken die erover zouden zijn gemaakt kon geen van hen echter voldoende onderbouwen. Bij de beslissing speelde mee dat de man de aanleiding heeft gegeven voor de relatiebreuk. Hij was ook degene die de woning eind november 2017 verliet omdat hij op dat moment de huur niet alleen kon opbrengen. Bovendien heeft de vrouw een toezegging van de verhuurder dat zij de enige huurder mag worden zolang zij dat met haar inkomen kan betalen. Wel moet de vrouw haar ex nog 530 euro betalen. Dat is de helft van de huur van december 2017. Hij hoeft geen huur meer te betalen na zijn vertrek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1054

Kanton - Vrouw krijgt niet alsnog partnerpensioen

18 februari - De partner van een man die inmiddels is overleden en deelnam aan het pensioenfonds van Hewlett-Packard heeft niet alsnog recht op een partnerpensioen. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. Volgens de vrouw had het pensioenfonds zijn zorgplicht niet vervuld en had zij daarom recht op partnerpensioen. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Het pensioenfonds handelde namelijk niet onrechtmatig doordat het de man niet informeerde dat hij het pensioen vervroegd kon laten ingaan. Het lijkt erop dat de man zelf het pensioenfonds niet meldde dat hij vanaf september 2015 ernstig ziek was. Dat blijkt uit het vergeefse voorstel van het pensioenfonds de vrouw alsnog een partnerpensioen toe te kennen. Daarvoor moest zij wel een gezondheidsverklaring overleggen waaruit bleek dat haar man, toen hij het geregistreerd partnerschap in november 2015 sloot, niet wist dat hij zodanig ernstig ziek was dat hij daaraan in 2016 zou overlijden. Dat kon zij niet.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1049

Civiel - ROC onzorgvuldig bij beëindigen contracten

18 februari - Onderwijsinstelling ROC Amsterdam mocht de contracten van drie zzp’ers voortijdig beëindigen, maar is daarbij onzorgvuldig te werk gegaan. Daarom moet het ROC de docenten een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 18.000 euro. Dat heeft de kortgedingrechter bepaald. De drie docenten kregen in juni 2018 te horen dat hun overeenkomsten voortijdig zouden worden beëindigd. Dit vanwege nieuw beleid, waarin zzp’ers niet langer als docent worden ingehuurd. Volgens de docenten handelde het ROC hiermee onrechtmatig. De rechter deelt die conclusie niet: het ROC heeft de beleidsvrijheid om te gaan werken met een kleinere flexibele schil en mocht de contracten dan ook beëindigen. Het ROC had echter wel zorgvuldiger moeten zijn: de tijd tussen het aangaan van de overeenkomst en de opzegging ervan was te kort. Een van de docenten kreeg zelfs een week na ondertekening van de overeenkomst te horen dat deze alweer was opgezegd.

Civiel - Dronken bromfietser draait op voor schade

20 februari - Een bromfietser die op 11 september 2016 in Amsterdam Nieuw-West met te veel alcohol op een andere bromfietser heeft aangereden, moet een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het verweer van de bromfietser die het ongeval veroorzaakte dat hij niet zou hebben gereden, maar met de bromfiets aan de hand zou hebben gelopen, wordt niet gevolgd. Bij een eerder tussenvonnis heeft de rechtbank de bromfietser in de gelegenheid gesteld te bewijzen dat hij heeft gelopen. De getuigen die zijn gehoord en de rapportages van deskundigen hebben de rechtbank echter niet overtuigd. Dit betekent dat de bromfietser aansprakelijk is voor het ongeval. Hij hoeft echter slechts 75% van de schade te betalen, omdat de andere bromfietser aan de verkeerde kant van de weg reed en dus zelf ook schuld had.. Hoe hoog de schade precies is, moet in een afzonderlijke procedure nog worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:1090

Uitspraken