Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 25 maart 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor diefstal uit woning in vereniging

19 maart - Een 36-jarige man is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk omdat hij van 27 tot en met 28 oktober 2023 samen met anderen onder meer (merk)kleding en sieraden uit een woning in Amsterdam heeft gestolen. De woning is daarbij uitgebreid doorzocht en volledig overhoopgehaald. De totale schade bedroeg meer dan 31.000 euro.  Dat de 36-jarige man eerder al meerdere keren is veroordeeld voor vermogensdelicten weegt in zijn nadeel mee. Ook moet hij ruim 31.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1548

Bestuur - Geen parkeervergunning met terugwerkende kracht

20 maart -Aan een parkeervergunning kunnen geen rechten worden ontleend voordat de daarvoor verschuldigde belasting is betaald. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam had een parkeerder een naheffingsaanslag opgelegd voor het parkeren van zijn auto op 19 juli 2023 in Amsterdam, zonder dat hij parkeerbelasting had betaald. De parkeerder was het daar niet mee eens. Hij vond dat hij met de betaling voor zijn parkeervergunning op 23 juli 2023 voor de maanden juli, augustus en september 2023, wel belasting had betaald voor het parkeren op 19 juli 2023. De rechtbank volgde dit standpunt van parkeerder niet en oordeelde dat een parkeervergunning pas ingaat nadat daarvoor is betaald. De parkeervergunning van parkeerder was daarom pas geldig op 24 juli 2023. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1573

Kanton - Huurder met hennepkwekerij op zolder moet vertrekken

5 maart - Een huurder van een appartement in Amsterdam moet het appartement verlaten omdat daar op zolder een hennepkwekerij is aangetroffen. Het verweer van de huurder dat het de hennepkwekerij was van een onbekend gebleven persoon aan wie hij de zolder onderverhuurde, verandert daar niets aan. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Door onvoldoende toezicht te houden op hetgeen zich in de zolderkamer afspeelde, valt de exploitatie van de hennepkwekerij hem aan te rekenen, aldus de kantonrechter. De gevorderde ontruiming van het appartement wordt daarom toegewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1546

Civiel - Verzekeraar krijgt geld terug

20 maart - Een schadevergoeding van bijna 42.000 euro door een ongeval moet worden terugbetaald aan de verzekeraar. Zo oordeelde de rechtbank. Het ongeval vond plaats bij een carbecue, een evenement met eten en drinken waarop autobezitters hun voertuig laten bewonderen. De autobestuurder had al meer dan tien jaar rijervaring in India, maar in Nederland korter dan vijf jaar zijn rijbewijs. Hij heeft toen met een paar glazen witte wijn het gaspedaal diep ingetrapt tot hij 50 kilometer per uur had bereikt en de macht over het stuur verloor. Er werd 215 microgram alcohol per liter bloed gemeten waar 88 microgram met zijn rijbewijs was toegestaan. Drie omstanders raakten gewond en de verzekeraar had aan hen een schadevergoeding uitgekeerd, zoals voor medische kosten, schade aan andere voertuigen en immateriële schade. Omdat de autobestuurder te veel alcohol op had om te mogen rijden en aansprakelijk kan worden gehouden, heeft de verzekeraar ten onrechte uitgekeerd en een verhaalsrecht op de verzekeringsnemer en de autobestuurder. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1502

Uitspraken