Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 25 september 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Tbs voor patiënt die medewerkers instelling mishandelde

20 september - Een 27-jarige man is veroordeeld tot tbs onder meer omdat hij op 11 oktober 2022 in Amsterdam een medewerker van de psychiatrische inrichting waar hij als patiënt verbleef zwaar mishandelde. Ook mishandelde hij die dag twee andere medewerkers. Hij pleegde zijn daden toen hij leed aan psychische stoornissen, waarschijnlijk onder meer schizofrenie. De rechtbank neemt de conclusie van de psycholoog over dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Bij het opleggen van de tbs weegt mee dat hij zijn daden pleegde binnen het kader van een zorgmachtiging. Kennelijk is die behandeling onvoldoende gebleken om de stoornis te behandelen en recidive te voorkomen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5833

Straf - Cel- een taakstraf voor bezit 200 kilo softdrugs

22 september - Een 59-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk en 120 uur taakstraf omdat hij op 7 juni 2023 in Amsterdam circa 200 kilo hennep en hasj in bezit had. Dat is zo’n grote hoeveelheid dat het niet anders kan dan dat die voor de drugshandel was bestemd. In de straf weegt onder meer het reclasseringsadvies mee. Positief is dat hij vrijwillig hulp heeft gezocht bij zijn alcoholverslaving en gemotiveerd lijkt zich te blijven ontwikkelen. Toch weerhield dit hem er niet van zich in te laten met ernstige criminele activiteiten. Ook nam hij op de zitting geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden. De rechtbank legt ook de bijzondere voorwaarden op die de reclassering adviseerde. Zo moet hij meewerken aan schuldhulpverlening en inzage in zijn financiën geven. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5909   


Bestuur - Recht op huurtoeslag terecht geëindigd door nabetaling loon

15 september - De Belastingdienst Toeslagen heeft de huurtoeslag van een vrouw over het jaar 2021 terecht op nihil vastgesteld. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw werd in november 2021 ontslagen en kreeg daarvoor een financiële vergoeding. Omdat die vergoeding in 2021 is uitbetaald en daarover loonbelasting is afgedragen, moet deze worden gezien als nabetaling van achterstallig loon. De nabetaling is daarom terecht opgeteld bij het inkomen van de vrouw over 2021. De vrouw heeft hierdoor geen recht meer op huurtoeslag. Het bedrag dat zij heeft ontvangen als voorschot aan huurtoeslag, moet zij terugbetalen. Zolang zij te weinig inkomsten heeft, hoeft zij deze schuld echter niet af te lossen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5855

Kanton - Beëindigen arbeidsovereenkomst mocht: bedrijf was duidelijk

18 september - Een Amsterdams bedrijf heeft een arbeidsovereenkomst na 1 mei 2023 niet stilzwijgend voortgezet en hoeft daarom geen loon door te betalen. Weliswaar verzuimde het bedrijf de werknemer schriftelijk te laten weten dat het de arbeidsovereenkomst niet zou verlengen maar uit de gepresenteerde feiten kan niet worden opgemaakt dat hij zijn werkzaamheden na 1 mei 2023 zou voortzetten. Hem is meermaals meegedeeld dat het bedrijf zijn arbeidsovereenkomst niet wilde voortzetten, ook nog op 1 mei 2023. Het WhatsApp-bericht en de e-mails die de werknemer daarna nog ontving, veranderen daar niets aan. Ook heeft de werknemer onvoldoende duidelijk gemaakt dat hij na 1 mei 2023 nog daadwerkelijk voor het bedrijf heeft gewerkt. Ook de bonus die hij eiste, krijgt hij niet. Uit de ingediende stukken blijkt namelijk niet dat hij daar recht op had. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5853

Kanton - Weg na arbeidsconflict: 2600 euro bruto aan vergoedingen

18 september - De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van een werkneemster bij een payrollbedrijf per 1 december 2023 omdat de arbeidsrelatie is verstoord. Vanaf september 2021 verrichtte de werkneemster geen werk meer voor het bedrijf. Het bedrijf wilde dat zij extern zou solliciteren en zette daartoe haar loon stop. Een andere kantonrechter heeft hierover al geoordeeld dat werkgever dat niet had mogen vragen en haar loon ook niet stop had mogen zetten. Het bedrijf moet de transitievergoeding en 500 euro bruto als billijke vergoeding betalen. Bij het toegekende bedrag weegt onder meer mee dat de werkneemster in de krappe arbeidsmarkt waarschijnlijk snel weer werk zal vinden en dat zij al lange tijd thuiszit terwijl haar salaris (uiteindelijk) is doorbetaald. Gezien het verwijt dat werkgever kan worden gemaakt wordt de transitievergoeding niet in mindering gebracht op de billijke vergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5852  

Civiel - Geen oproep in vrijwaring: afspraak moedermaatschappij intact

13 september - In de zaak tussen Centric en haar moedervennootschap heeft de rechter een tussenvonnis gewezen. Met een incidentele (ofwel tussentijdse) vordering eiste de moedervennootschap dat onder andere een zakelijke dienstverlener op het gebied van accountancy en belastingen in vrijwaring zouden worden opgeroepen. Dat zou betekenen dat deze partijen de positie van de moedervennootschap in de procedure vervangen, omdat zij een verlies van de zaak door de moedervennootschap moeten dragen. De rechtbank wijst de vordering tot oproeping in vrijwaring af en houdt de moedervennootschap aan de afspraak, die door haar voormalige advocaat is gemaakt, om geen incidentele vorderingen in te dienen. De hoofdzaak gaat hierna verder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:5834

Uitspraken