Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 26 juni 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Cel- en taakstraf na meermaals slaan op hoofd van vriendin

21 juni - Een 34-jarige man is veroordeeld tot 3 dagen gevangenisstraf (met aftrek van de tijd in voorarrest) en 8 weken voorwaardelijke gevangenisstraf en 60 uur taakstraf omdat hij zich op 15 januari 2022 in Amsterdam schuldig maakte aan poging tot zware mishandeling van zijn vriendin. Hij sloeg meermaals op haar hoofd. Haar kaak was opgezwollen en haar gezicht zat onder het bloed. In de straf weegt mee dat hij relatief recent is veroordeeld voor een eerder geval van huiselijk geweld. Uit het reclasseringsrapport blijkt wel dat hij zijn leven op orde lijkt te hebben. Omdat hij op zitting echter het probleem van zijn middelengebruik leek te bagatelliseren, vindt de rechtbank het belangrijk dat hij doorgaat met de verslavingszorg die hij moest volgen tijdens de schorsing van zijn voorlopige hechtenis. Daarom legt de rechtbank dat op als een van de bijzondere voorwaarden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3824


Straf - Celstraf en tbs na plaatsen vuurwerkbom en stalking

22 juni - Een 44-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden onder meer omdat hij op 12 februari 2022 een vuurwerkbom gooide in de brievenbus van de psychotherapeut van zijn ex-vriendin in Amstelveen. Daarnaast belaagde hij zijn ex-vriendin. Zo maakte hij onder meer heimelijk (geluids-)opnames van haar met de door hem in haar woning geplaatste camera’s en volgde hij haar via gps-bakens die hij in haar auto en fiets verstopte. Hij had ook de wachtwoorden van haar internet-accounts en verschafte zich daarmee ook toegang ertoe waarbij het soms deed of hij haar was. Ook pleegde hij twee diefstallen en mishandelde hij zijn buurvrouw. Hij heeft onder andere een persoonlijkheidsstoornis met borderline. De rechtbank oordeelt dat de ernst van zijn daden en het hoge recidiverisico de oplegging van de tbs-maatregel met voorwaarden rechtvaardigen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3868

Bestuur - Mogelijke handel in bruidswaar kost moeder bijstandsuitkering

21 juni -  Met het verzwijgen van de aanschaf van een veelheid aan bruidsspullen, en de verzending daarvan naar familie in Afrika, heeft een alleenstaande moeder niet voldaan aan de inlichtingenplicht die voor haar als bijstandsgerechtigde geldt. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Omdat het om een handelshoeveelheid aan bruidsspullen gaat, is sprake van op geld waardeerbare werkzaamheden. De moeder had hiervan melding moeten maken bij de gemeente. Dit heeft zij nagelaten, waardoor de aanspraak op bijstand van de moeder niet viel vast te stellen. Om deze reden heeft de gemeente de bijstandsuitkering ingetrokken en de ten onrechte aan de moeder betaalde bijstand teruggevorderd.

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Verzekeraar is verhuisd: werknemer niet boventallig

19 juni - Een werknemer, die in Groningen woont en werkt bij een verzekeraar die per 1 mei 2023 van Amstelveen naar Amsterdam verhuisde, is niet boventallig. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Het is onvoldoende zeker dat de bodemrechter zal oordelen dat hij op grond van het sociaal plan als boventallig moet worden aangemerkt. In dat plan is bepaald dat een werknemer boventallig wordt als de reistijd toeneemt tot 2,5 uur en meer dan 2,5 uur retour per dag wordt. De rechter legt de bepaling zo uit dat de reistijd moet toenemen én dat de werknemer door de verhuizing van de verzekeraar meer dan 2,5 uur reistijd retour heeft terwijl dat eerder niet zo was. Aan die tweede voorwaarde voldeed de werknemer niet. Voordien besteedde hij namelijk ook al dagelijks meer dan 2,5 uur aan reistijd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3794


Kanton - Huurster mag in woning Amsterdam blijven wonen

20 juni - De verhuurders van een woning in Amsterdam eisten dat die woning zou worden ontruimd omdat de huurster er niet zelf zou wonen en de woning heeft onderverhuurd of in gebruik aan anderen gegeven. De kantonrechter gaat daarin echter niet mee. De huurster voerde namelijk aan dat zij daar met haar zoon woont en dat twee andere zoons die in Duitsland wonen regelmatig bij haar logeren. Zij lijdt aan depressies en krijgt zorg en ondersteuning van hen. Zij doet niet open als onbekenden aanbellen en had geen behoefte aan persoonlijk contact met een van de verhuurders omdat zij zich door hem geïntimideerd voelt. Datgene wat de verhuurders aanvoerden, is onvoldoende om te concluderen dat de huurster er niet zelf woont. Bovendien heeft de huurster gemotiveerd verklaard waarom zij weinig in de woning wordt gezien. 

Lees de volledige uitspraak:


Civiel - Kunsthandelaar vecht schorsingsbesluit tevergeefs aan

21 juni - Een kunsthandelaar die een schorsingsbesluit van de vereniging voor kunsthandelaren aanvocht, wordt niet in het gelijk gesteld. Dat oordeelde de rechtbank. De kunsthandelaar was voor 6 maanden geschorst als lid. Tegen hem was een klacht ingediend die inhield dat hij voor iemand een schilderij zou hebben getaxeerd en het vlak daarna zelf zou hebben gekocht. Het besluit van de vereniging voor kunsthandelaren was gebaseerd op het advies van een scheidsgerecht. Volgens het scheidsgerecht handelde de kunsthandelaar in strijd met de gedragsregels. De rechtbank oordeelt dat het scheidsgerecht bevoegd was te adviseren en dat de vereniging voor kunsthandelaren het besluit daarop mocht baseren. De vorderingen van de kunsthandelaar worden afgewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3841

Civiel - Examencijfer student hoeft niet omhoog

22 juni - Het is een student aan de postdoctorale accountancy opleiding van de VU niet gelukt om via een kort geding zijn onvoldoende (hij haalde een 5) op te krikken. Ook hoeft het examen niet (nogmaals) te worden herbeoordeeld. Volgens de student is zijn examen nagekeken zonder dat daaraan deugdelijke vooraf opgestelde beoordelingsnormen ten grondslag lagen. De rechter ging daarin niet mee. Volgens haar is een beoordeling van een examen voorbehouden aan vakdocenten en bestaat alleen reden tot rechterlijk ingrijpen als er evident grove fouten zijn gemaakt. Dat was hier niet het geval. Drie correctoren hebben het examen, op grond van vooraf opgestelde correctieaanwijzingen en modelantwoorden beoordeeld. Daarbij zijn geen onzorgvuldigheden geconstateerd. De student kan binnenkort meedoen aan een herkansing. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3879

Uitspraken