Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 26 november 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Celstraffen voor fraudeurs en witwassers

20 november - Een 46-jarige vrouw krijgt 21 maanden gevangenisstraf (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor fraude met kinderopvangtoeslag en voor het witwassen van de bijna 7 ton euro die daarmee gemoeid was. Een 50-jarige mannelijke mededader krijgt 6 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, voor zijn deelname aan de fraude en aan het witwassen van het geld dat daarmee werd opgestreken. Een 48-jarige vrouw krijgt 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur voor meedoen met het witwassen. Het witwassen vond meerdere jaren plaats. De rechtbank neemt het de daders zeer kwalijk dat zij het vertrouwen hebben geschaad dat de basis vormt van het systeem van de Belastingdienst. Door dergelijke fraudes zou de maatschappelijke bereidheid om bij te dragen aan het toeslagenstelsel kunnen afnemen. Witwassen is bovendien maatschappelijk ondermijnend en heeft een ontwrichtende werking op het financieel verkeer.

Lees het volledige vonnis:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8252
ECLI:NL:RBAMS:2018:8253
ECLI:NL:RBAMS:2018:8255

Straf - 10 maanden cel voor geweld in en rond hotel

23 november - Een 25-jarige man krijgt 10 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk, voor onder meer mishandeling, een poging tot diefstal met geweld en bedreiging met brandstichting. De man richtte op 4 juli 2018 vernielingen aan in zijn hotelkamer in een hotel in Amsterdam-Oost. Daarna zei hij tegen een medewerker dat hij het hotel in brand zou steken als hij de politie zou bellen. Vervolgens rende hij de straat op, waar hij met geweld een scooter probeerde te stelen van een toevallige voorbijganger. De man is al eerder voor vermogens- en geweldsdelicten veroordeeld. Zowel de reclassering als de psychiater schatten de kans op recidive bovendien hoog in. Daarom krijgt de man bij het voorwaardelijke deel van gevangenisstraf ook een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd: hij moet zich verplicht psychisch laten behandelen, moet zich aanmelden voor begeleid wonen en dient mee te werken aan regelmatige drugscontroles.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8321

Bestuur - ​Duits oorlogspensioen geen reden om AOW te herzien

16 november - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft ten onrechte het AOW-pensioen van een man herzien, omdat hij een Duitse uitkering heeft die is gebaseerd op perioden van werk/verblijf in een getto in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De in Nederland geboren man heeft zich in 1948 in Israël gevestigd en krijgt sinds 1993 een AOW-pensioen op grond van het Nederlands-Israëlisch socialezekerheidsverdrag. Vanaf 1997 ontvangt hij ook een uitkering op grond van een Duitse wet. Het Duitse pensioen is deels gebaseerd op tijdvakken waarop ook de AOW is gebaseerd. De Duitse wet bepaalt dat de toegekende uitkering niet geldt als socialezekerheidsuitkering. Ook heeft de uitkering een bijzonder karakter, omdat die wordt verstrekt in het kader van Wiedergutmachung. Om die reden heeft de SVB het Duitse pensioen ten onrechte als ouderdomspensioen aangemerkt en ten onrechte het AOW-pensioen herzien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8221

Bestuur - Vrouw moet 58.000 euro terugbetalen na schenden inlichtingenplicht

20 november - De gemeente Amsterdam mocht de bijstandsuitkering van een vrouw intrekken en 58.000 euro aan ten onrechte uitgekeerde uitkering van haar terugvorderen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw heeft de inlichtingenplicht geschonden door geldstortingen op haar bankrekening niet te melden. Dit betrof volgens haar leningen van familie en vrienden en bijschrijvingen van online gokplatforms. Volgens de rechtbank had de vrouw moeten begrijpen dat zij deze transacties aan de gemeente had moeten melden, omdat deze van invloed konden zijn op haar recht op een bijstandsuitkering. Dit gelet op de hoogte van de bedragen, honderden tot duizenden euro’s en het grote aantal transacties. Daarnaast is ook nog gebleken dat zij al jaren een perceel in Suriname bezit, waarover zij heeft geweigerd een verklaring af te leggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8254

Kanton - Onderverhuur niet bewezen: huurder mag blijven

9 november - Een huurder die werd beschuldigd van onderhuur mag in zijn woning in Amsterdam-West blijven. De kantonrechter acht onvoldoende bewezen dat hij de woning daadwerkelijk onderverhuurt. De verhuurder leverde als bewijs voor de onderhuur dat er iemand anders op het adres stond ingeschreven. De huurder zegt dat dit zijn vriendin is die bij hem is ingetrokken. Ook onderbouwde de verhuurder de overlast die de huurder zou hebben veroorzaakt onvoldoende. De overlastklachten waarop de verhuurder zich beriep dateren van ruim drie jaar geleden. Daarom is het onwaarschijnlijk dat op basis daarvan de huurovereenkomst in een bodemprocedure zal worden ontbonden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8286

Kanton - Werknemer mag weer aan het werk

15 november - Digitaal telecommunicatiebedrijf Telia moet een werknemer die ze willen ontslaan weer toelaten op het werk. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een zaak die de werknemer had aangespannen tegen het bedrijf. Telia heeft een ontslagvergunning bij het UWV aangevraagd. Totdat het UWV daarop heeft beslist, mag de werknemer in beginsel blijven werken. Telia heeft volgens de kantonrechter onvoldoende duidelijk gemaakt waarom er plotseling per 1 oktober 2018 geen (tijdelijk) werk meer is voor de werknemer, die al 6 jaar in dienst is en verschillende taken heeft uitgevoerd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8250

Civiel - BKR-registratie moet worden verwijderd

20 november - De BKR-registratie van een vrouw is disproportioneel en moet daarom worden verwijderd. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De registratie was in 2015 gedaan vanwege een betalingsachterstand van 755,96 die was ontstaan nadat de vrouw naar het buitenland was verhuisd. Zij had de 5 jaar daarvoor steeds tijdig betaald, maar na de verhuizing was ze daarop niet altijd alert geweest. De (geringe) achterstanden liep ze telkens op eigen initiatief in en uiteindelijk heeft ze de gehele schuld voldaan. De bank heeft geen schade geleden. De vrouw is inmiddels getrouwd en het gezinsinkomen bedraagt ongeveer 250 duizend euro per jaar. Haar echtgenoot heeft zijn woning verkocht en een nieuwe woning gekocht, hij zou in zijn eentje wel zonder problemen de hypotheek daarvoor kunnen afsluiten, maar dit stuit nu af op de BKR registratie van de vrouw. Het doel van een BKR-registratie is om de consument te beschermen tegen overcreditering en het beschermen van andere kredietverleners. Dat lijkt hier niet nodig.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8257

Civiel - Schrijfster 'Ik was gek van geluk' hoeft niet te rectificeren

21 november - De schrijfster van het boek “Ik was gek van geluk” en haar uitgever hoeven passages over een consultancy-bedrijf niet te rectificeren. Ook hoeven ze geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. In het boek uit 2013, dat over sektarische bewegingen gaat, komen het bedrijf en haar directeur – geanonimiseerd – voor. De rechtbank heeft niet beslist of die publicatie onrechtmatig is. Zelfs al zou dat zo zijn, dan nog is de schade die het bedrijf en haar directeur zeggen te hebben geleden, daarmee niet in verband te brengen. Het lijkt er namelijk meer op dat die schade in verband te staat met de ophef die – buiten de schrijfster en haar uitgever om – was ontstaan over werkzaamheden die het bedrijf verrichte voor de KNVB en de band die tussen het bedrijf en de toenmalige technisch directeur van de KNVB (een bekende oud-voetballer) bestond. Vooral dagblad De Telegraaf en televisieprogramma Voetbal Inside – waarin het bedrijf en met name haar directeur veelvuldig belachelijk zijn gemaakt – hebben die ophef veroorzaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:8347

Uitspraken