Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 26 september 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Tbs met dwangverpleging na belagen advocaat en therapeut

22 september - Een 31-jarige man die onder meer een advocaat 3 maanden belaagde door haar vanuit de penitentiaire instelling waar hij verbleef te bellen en haar voicemail in te spreken met onder meer liefdesverklaringen is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Daarnaast krijgt hij een contactverbod van vijf jaar met zijn slachtoffers. Hij belaagde ook zijn therapeut in de gevangenis. Hij deed haar onder meer een huwelijksaanzoek, stuurde liefdesbrieven en liet een tatoeage met haar naam zetten. Uit de psychiatrische onderzoeken blijkt dat hij een lichte verstandelijke beperking heeft en autistisch is. Hij kan zich bijna niet inleven in de ander en wordt evenmin geremd door andermans reacties. De rechtbank neemt het advies over hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Uit zijn strafblad blijkt dat eerdere maatregelen hem er niet van weerhielden opnieuw strafbare feiten te plegen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5464

Straf - Tbs met voorwaarden na bedreigen buurvrouwen tijdens waan

23 september - Een 70-jarige man is ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij leed aan een waanstoornis toen hij op 2 december vorig jaar zijn buurvrouwen in Amsterdam-West dreigde te vermoorden. Wel is hij veroordeeld tot tbs met voorwaarden. Hij bedreigden hen in het portiek. Naast zijn bedreigingen zwaaide hij met een hakbijl. Uit de onderzoeken van de psychiater en psycholoog bleek dat zijn gedrag geheel werd gestuurd uit boosheid die voortkwam uit zijn stoornis. Daardoor kon hij zijn emoties niet reguleren en de consequenties van zijn gedrag niet overzien. De rechtbank neemt daarom het advies over hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. De tbs met voorwaarden dient om de kans op recidive te verkleinen. Hij moet zich onder meer laten behandelen in een forensische klinische instelling en mag geen contact hebben met zijn buurvrouwen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5531

Kanton - Conflict opgelost: renoveerder hoeft niet alsnog te betalen

29 augustus - Een renoveerder van woningen hoeft een stukadoor die stuc- en tegelwerk voor hem deed niet alsnog te betalen voor facturen die hij opnieuw heeft gestuurd. Voor hun conflict werkten zij lang samen onder meer aan een woning in Amsterdam-Centrum. Nadat zij een conflict kregen, heeft de stukadoor zijn werk niet afgemaakt. Zij verlangden niet van elkaar dat de overeenkomst tussen hen alsnog werd nagekomen en ontbonden de overeenkomst. Om het conflict te beëindigen crediteerde de stukadoor facturen van in totaal ruim 3.000 euro aan de renoveerder. Die hoefden dus niet meer te worden betaald. Toch vormden die facturen de basis van zijn eis aan de renoveerder. Dat hij opnieuw facturen verstuurde, betekent echter niet dat die daarom moeten worden betaald. De renoveerder mocht ervan uitgaan dat het conflict was opgelost en hij niets meer hoefde te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:N
L:RBAMS:2022:5504

Kanton - Onduidelijkheid over contract: niks betalen voor stadswarmte

15 september - Een consument hoeft energiebedrijf Vattenfall niet te betalen voor de stadswarmte van ruim 3.000 euro die zij afnam in haar Amsterdamse woning. Volgens Vattenfall is de overeenkomst in 2013 afgesloten en hoefde zij toen niet te voldoen aan de huidige wettelijke informatieplichten, die pas gelden vanaf juni 2014. Omdat het energiecontract niet is overgelegd en ook uit de betalingen van de consument niet kan worden afgeleid dat in 2013 al een overeenkomst bestond, kan de kantonrechter daar echter niet van uitgaan. Dat Vattenfall de enige is die warmte levert op het adres van de vrouw betekent evenmin dat Vattenfall de informatieplichten niet hoeft na te leven. De naleving van die plichten moet de kantonrechter uit zichzelf toetsen, dus ook als de consument daarover niets heeft aangevoerd. Het gevorderde bedrag aan warmtelevering wordt afgewezen, net als de gevraagde afsluiting van energie. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5505

Civiel - Kopers niet goed geïnformeerd over risico’s erfpacht

21 september - Een notaris heeft de kopers van een pand in Amsterdam-West niet goed geïnformeerd over de erfpachtcanon. Daarom moet er nu een deskundige worden ingeschakeld. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De gemeente heeft aangegeven dat als de kopers in het pand willen wonen, de erfpachtcanon moet worden verhoogd van 300,38 euro naar 2.264,38 euro per jaar. De canon was namelijk vastgesteld aan de hand van de bestemming bedrijfsruimte, veel lager dan bij de bestemming wonen. De rechtbank oordeelt dat de notaris de kopers voor dit risico had moeten waarschuwen, omdat hij wist dat de kopers in het pand zouden gaan wonen. De kopers zeggen dat zij het pand niet hadden gekocht, of voor een lagere prijs, als zij goed geïnformeerd waren geweest en vorderen 49.100 euro schadevergoeding van de notaris. De rechtbank wil nu een deskundige vragen wat de fictieve koopprijs zou zijn geweest als de kopers wel goed waren geïnformeerd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5514

Civiel - Verzamelaar grijpt naast juweel op online veiling

22 september - Een Duitse verzamelaar van edelstenen moet het beslag dat hij heeft gelegd ten laste van veilingsite Catawiki opheffen, zodra Catawiki hem een bankgarantie voor een half miljoen euro heeft aangeboden. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De verzamelaar had op het veilingplatform van Catawiki een bod uitgebracht op een halsketting met daaraan een hanger van smaragd en diamanten, met een geschatte waarde van ongeveer twee miljoen euro. Vervolgens werd er een hoger bod uitgebracht door een andere bieder, dat vervolgens weer werd ingetrokken. Hoewel de verzamelaar bericht kreeg dat hij het hoogste bod had uitgebracht, zorgde Catawiki er niet voor dat het juweel bij hem terecht kwam, maar bij de andere bieder. Het bankbeslag dat de verzamelaar uit hoofde van zijn gestelde schade had gelegd, trof vervolgens vele miljoenen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5532

Uitspraken