Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 augustus 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken.

Straf - Celstraf voor mishandeling na ongeluk

8 augustus - Een 47-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden (waarvan 2 voorwaardelijk), onder meer omdat hij een bromfietsster mishandelde na een ongeluk dat hij veroorzaakte in Amsterdam-West. Hij sloeg tegen haar (gehelmde) hoofd en ribben. Daarna ging hij ervandoor. De man is ook veroordeeld voor het overtreden van een gebiedsverbod in april 2016 in Amsterdam-Centrum en dat hij toen een vlindermes in zijn bezit had. De bromfietsster krijgt niet de schadevergoeding die zij had geëist. Het is niet vast komen te staan dat de schade aan haar bromfiets een rechtstreeks gevolg was van de mishandeling of van het feit dat de man de plaats van het ongeluk verliet.

Lees hier de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2018:6009

Straf - Cel- en taakstraf na inbraken

23 augustus - Een 43-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 100 dagen (waarvan 87 voorwaardelijk) en een taakstraf van 150 uur omdat hij in Uithoorn en Amsterdam onder meer tablets en laptops heeft gestolen. Ook moet hij ruim 4.000 euro schadevergoeding betalen. In juli vorig jaar stal hij zestien tablets uit een school in Uithoorn. Ook heeft hij in maart van dit jaar drie laptops uit een Amsterdams bedrijfspand gestolen en uit een ander bedrijfspand twee maanden later vijf laptops. In de straf weegt mee dat hij al eerder voor inbraken is veroordeeld. De rechtbank houdt ook rekening met de reclasseringsrapportage. Daaruit blijkt dat de man zijn schuldenproblematiek inmiddels beter onder controle heeft. Bovendien zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak dat hij geen drugs meer gebruikt. Ook staat hij open voor een verwijzing naar verslavingszorg om een terugval te voorkomen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6010

Bestuur - Rood glas-in-lood in Oude Kerk mag

24 augustus - De Stichting Oude Kerk mag het glas-in-loodraam in de Heilig Graf-kapel vervangen door rood glas-in-lood. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist in een zaak die was aangespannen door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. De vereniging vindt het rode raam – dat is bedoeld als kunstwerk – een aantasting van het monument. Bovendien zou het plaatsen ervan schade kunnen veroorzaken. De vereniging wilde daarom dat de rechter de vergunning voor het plaatsen van het raam op zou schorten, zolang de bezwaarprocedure van de vereniging bij de gemeente nog loopt. De rechter gaat hier niet in mee. Uit adviezen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (monumenten en welstand) en diverse experts blijkt dat de plaatsing van het raam omkeerbaar is en zonder schade voor het monument kan worden uitgevoerd. Het is daarom niet nodig met de plaatsing van het raam te wachten totdat de bezwaarprocedure achter de rug is.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6075

Bestuur - Caravans Romafamilie moeten weg

24 augustus - De drie caravans van een Romafamilie die illegaal aan de Noordzeeweg staan, moeten daar weg. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Op 27 maart 2018 bepaalde de rechter nog dat de familie in afwachting van hun bezwaarprocedure mocht blijven. Die procedure is inmiddels afgerond en de familie heeft ruim de tijd gehad om een legale standplaats te zoeken, eventueel buiten Amsterdam. De gemeente heeft hen eerder al aan een legale standplaats geholpen, maar die zijn zij kwijtgeraakt omdat zij de huur niet betaalden. De gemeente hoeft op dit moment geen nieuwe standplaats te bieden. De rechter gaat niet mee in de beslissing van de gemeente om een dwangsom van maximaal 15.000 euro per persoon op te leggen wanneer de caravans ergens anders illegaal zouden worden neergezet. Het belang en de noodzaak om bij voorbaat een dwangsom op te leggen weegt op dit moment onvoldoende zwaar.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6073

Kanton - Internetdiensten beëindigd: geen opzegvergoeding

20 augustus - Een kleine ondernemer mocht de twee overeenkomsten die zij had gesloten met Proximedia voor internetdiensten beëindigen zonder dat zij de contractuele opzegvergoeding - 40 procent van de resterende termijnbedragen - moet betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Proximedia was onvoldoende duidelijk over wat de ondernemer mocht verwachten van de overeenkomsten. Die ondernemer maakte zelf echter wel voldoende duidelijk waarom zij de overeenkomsten sloot: ze wilde dat Proximedia haar website ‘responsive’ zou maken. Daar hoorde bij dat de site mobielvriendelijk zou zijn. De site die Proximedia leverde, had duidelijke tekortkomingen. Op basis daarvan mocht de ondernemer concluderen dat de site ongeschikt was om zich ermee aan potentiële klanten te presenteren, oordeelt de rechter. Proximedia’s prestatie en de manier waarop het bedrijf handelde, waren zodanig dat de onderneemster zonder opzegvergoeding mocht beëindigen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6006

Civiel - Onterecht beslag op rekeningen en appartement

20 augustus - Het bedrijf Liquid Solutions moet zich houden aan de betalingsregeling die het is overeengekomen met een voormalige vennoot. Dat heeft de kortgedingrechter bepaald. De twee partijen kwamen in 2013 overeen dat de oud-vennoot het bedrijf 175.000 euro zou betalen, in maandelijkse termijnen van 2.500 euro. Nadat de man enkele keren te laat had betaald, liet het bedrijf voor circa 83.000 euro beslag leggen op zijn bankrekeningen en ook op zijn appartement. De rechter oordeelt dat dit niet terecht is. De mate waarin te laat is betaald, is te onbeduidend om de afspraken uit 2013 overboord te mogen gooien. Van de 58 al betaalde termijnen werd er namelijk slechts vijf keer niet tijdig betaald, waarbij de betaling bovendien hoogstens drie dagen te laat binnenkwam.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6067

Civiel - Geen schadevergoeding voor niet-verkocht huis

22 augustus - De potentiële koper van een pand in Amsterdam Osdorp krijgt geen schadevergoeding voor het niet doorgaan van de koop. Dat heeft de rechter bepaald. Volgens de koper had hij met de eigenaar een mondelinge koopovereenkomst gesloten. Op basis daarvan nam hij twee beslissingen: hij verkocht een pand in de Warmoesstraat en in Osdorp verbouwde hij het pand dat naast het te kopen pand stond, in plaats van dat te verkopen. Toen de koop in Osdorp niet doorging claimde de man schade, omdat hij anders zijn panden niet had verkocht en verbouwd. De rechter oordeelt echter dat de man de geleden schade niet heeft kunnen aantonen. Daarom hoeft ook niet beoordeeld te worden of er überhaupt sprake was van een koopovereenkomst. De claim van de verkoper dat hij schade heeft geleden doordat de koper beslag op zijn rekening had laten leggen, wordt eveneens afgewezen.

Uitspraken