Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 juni 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor in bil knijpen van handhaver

23 juni - Een 39-jarige man is veroordeeld tot 4 weken gevangenisstraf omdat hij op 15 maart 2022 bij het Centraal Station in Amsterdam een vrouw aanrandde. De man zonder vaste woon en verblijfplaats kneep de handhaver in het voorbijgaan plots hard in haar bil. Haar verklaring daarover wordt ondersteund door haar collega en camerabeelden. In de straf weegt zijn strafblad in zijn nadeel mee. Naast de gevangenisstraf - die hij al heeft uitgezeten - moet hij 150 euro schadevergoeding betalen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3483

Straf - Jeugddetentie voor bedreigen broer en zijn auto beschieten

23 juni - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 7 maanden jeugddetentie omdat hij op 16 januari 2022 in Amsterdam-Osdorp zijn broer bedreigde en een pistool in zijn bezit had. De bedreiging was niet alleen verbaal, hij beschoot ook de auto van zijn broer. Het schieten gebeurde op klaarlichte dag op de openbare weg. Hoewel hij niet gericht op personen schoot, bleef het risico van afketsende kogels die alsnog iemand zou raken aanwezig. In de straf weegt in zijn nadeel mee dat hij relatief recent is veroordeeld voor andere geweldsincidenten.  Uit het psychologisch rapport blijkt dat hij moeite heeft de risico’s van zijn daden in te schatten. Hij reageert goed op de pedagogische beïnvloeding in de justitiële jeugdinrichting. Deze factoren wegen mee in de oplegging van adolescentenstrafrecht. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3531

Bestuur - Vergunningstelsel voor B&B’s in Amsterdam is akkoord

17 juni - Het is terecht dat voor exploitanten van Bed & Breakfasts (B&B) in Amsterdam een vergunningplicht geldt. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. Wie in Amsterdam een B&B wil beginnen heeft daarvoor sinds 1 januari 2020 een vergunning nodig. Maximaal 40% -met een maximum van 61 m² - van de woning mag als B&B worden gebruikt. De eigenaar moet de woning bewonen en daar ingeschreven staan. Ook zijn grenzen gesteld aan het aantal B&B’s per wijk. De bestuursrechter vindt de vergunningplicht toegestaan, omdat een woning die gedeeltelijk aan toeristen wordt verhuurd voor dat deel aan de schaarse Amsterdamse woonruimtevoorraad wordt onttrokken. De gemeente wil hiermee een nieuw evenwicht vinden tussen toeristen en bewoners, om de leefbaarheid en de schaarse woonruimte in de stad te beschermen. Het vergunningstelsel is geschikt om dit doel te dienen en gaat niet verder dan strikt noodzakelijk. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3543

Bestuur - IND moet gemaakte fouten herstellen

21 juni - De IND moet opnieuw beslissen op de aanvraag van een jonge vrouw uit Peru om bij haar adoptievader in Nederland te mogen verblijven. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De IND heeft toegegeven dat fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van deze aanvraag. De aanvraag werd namelijk afgewezen, maar de vrouw mocht daarna met toestemming van de IND naar Nederland komen om te studeren. Voor dit doel kreeg de vrouw een verblijfsvergunning, waarmee zij tijdelijk bij haar adoptievader kon verblijven. De bestuursrechter is het niet met de IND eens dat de vrouw hierdoor geen belang meer heeft bij haar beroep tegen de afwijzing van haar eerste aanvraag. Om recht te doen aan haar situatie moet de IND die aanvraag opvatten als een aanvraag voor een verblijfsvergunning om voortzetting van het gezinsleven bij haar adoptievader en daarop beslissen. 

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2022:6033

Bestuur - Dubbele kinderbijslag onterecht geweigerd

22 juni - Een moeder krijgt alsnog dubbele kinderbijslag voor haar vijftienjarige dochter, die zeer beperkt en alleen met begeleiding kan lopen en daarom intensieve zorg nodig heeft. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. Eerder werd telkens wel dubbele kinderbijslag verleend. Nu opeens niet meer, terwijl de situatie van de dochter ongewijzigd is gebleven. De Sociale verzekeringsbank heeft niet goed uitgelegd waarom in dit geval anders is beslist. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3544

Kanton - Energieovereenkomst moet op schrift, tenzij…

17 juni - Energiemaatschappij Vattenfall moet in meerdere zaken aantonen dat de consument degene was die het initiatief nam om per telefoon een overeenkomst te sluiten. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De consumenten om wie het gaat hebben facturen onbetaald gelaten en Vattenfall vordert betaling en in veel gevallen ook afsluiting van de energielevering. Als naar aanleiding van een telefoongesprek een overeenkomst tot energielevering wordt gesloten moet dat schriftelijk gebeuren, dus met een handtekening of e-mail van de consument dat hij instemt met de overeenkomst. Gebeurt dat niet dan is de overeenkomst ongeldig en is geen betaling verschuldigd. Als de consument zelf met de energiemaatschappij belt voor een overeenkomst mag deze ook telefonisch worden gesloten. Volgens Vattenfall hebben de consumenten in de betreffende zaken allemaal zelf gebeld. De kantonrechter wil daarvan eerst stukken zien voordat zij verder beslist. De energiemaatschappij krijgt daarvoor vier weken. 

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3564

Civiel - Geen extra vergoeding voor pakketbezorger

2 juni - Een groot bedrijf in pakketbezorging moet de pakketten voor een online dierenwinkel gewoon volgens het contract blijven bezorgen. Dat heeft de rechter in kort geding bij mondeling vonnis bepaald. Een half jaar na het sluiten van het contract wilde de pakketbezorger voortaan een extra vergoeding voor pakketten boven 11 kilo en ook voor het ophalen van pakketten op vrijdagavond. Dat is volgens de dierenwinkel in strijd met het contract, waarin staat dat de prijzen de eerste 2 jaar ongewijzigd blijven. De pakketbezorger leest echter in het contract dat prijsaanpassingen wel mogelijk zijn bij overmacht (Corona, Oekraïne, gestegen brandstofprijzen). De voorzieningenrechter vindt het contract op dit punt niet zonneklaar, maar oordeelt dat de wijzigingen die de pakketbezorger nu wil in ieder geval niet mogelijk zijn onder het contract. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3365

Civiel - Verhuurder Zuidas vangt bot in zaak over parkeertarieven

22 juni - Union, een bedrijf dat kantoorruimte verhuurt in project Mahler 4 op de Zuidas, vangt bot in haar zaak tegen Q-park over een parkeerovereenkomst voor parkeerplaatsen in de parkeergarage van Mahler 4. Eén van de verwijten van Union was dat Q-park te hoge tarieven in rekening heeft gebracht aan de gebruikers van deze parkeerplaatsen. Union wilde daarom onder meer dat het Q-park in de toekomst zou worden verboden die hoge parkeertarieven te factureren. De rechtbank concludeert dat uit de afspraken in de parkeerovereenkomst volgt dat Q-park de in de parkeerovereenkomst vastgestelde prijs niet mag verhogen. Partijen hadden immers de bedoeling om vaste afspraken te maken voor de zogenoemde eeuwigheid, zodat de kantoorgebruikers zeker konden zijn van parkeerplaatsen voor een vooraf vastgestelde prijs. Toch wordt deze vordering van Union afgewezen, omdat Q-Park rechtstreeks afspraken maakt met de abonnementhouders van de parkeerplaatsen. Q-park mag met hen in beginsel andere tarieven afspreken dan de prijzen die zijn afgesproken door Union en Q-park in de parkeerovereenkomst. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3515

Uitspraken