Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 mei 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.


Straf - Rol bij straatroven en heling bestraft

22 mei - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur taakstraf voor zijn rol samen met anderen bij vier straatroven in mei 2023 onder meer in het Beatrixpark in Amsterdam. Ook heelde hij een scooter die bij die straatroven is gebruikt. De buit bestond onder andere uit iPhones en geld. De rechtbank volgt het reclasseringsadvies om hem niet volgens het adolescentenrecht te berechten. Het lijkt erop dat hij al vroeg op eigen benen moest staan. Volgens de reclassering is het daarom passend dat de begeleiding daarop aansluit. De rechtbank legt bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij zich onder andere ambulant laten behandelen, meewerken aan middelencontrole en meewerken aan schuldhulpverlening. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2924



Bestuur - Herbeoordelen subsidieaanvragen Joodse organisaties

21 mei - De gemeenteraad van Amsterdam moet zich opnieuw buigen over een tweetal subsidieaanvragen op grond van de Subsidieverordening Joodse erfpachttegoeden. De aanvragen zijn ingediend door een orthodox Joodse school en een orthodox Joods leerinstituut. De gemeenteraad heeft voor de beoordeling van de verschillende aanvragen de adviescommissie Joodse Erfpachttegoeden ingesteld. De commissie heeft tot taak de kwaliteit van alle subsidievoorstellen te beoordelen en een verdelingsvoorstel te doen voor de verschillende subsidieaanvragen. De rechtbank vindt dat de adviesprocedure onvoldoende waarborgen bevat om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Zo waren er commissieleden betrokken bij een andere aanvrager en hadden zij belang bij het slechts ten dele toewijzen van de aanvragen. De raad moet daarom opnieuw beslissen op de aanvragen en daarbij zorgen de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2870 
ECLI:NL:RBAMS:2024:2871

Kanton - Schutting die niet geheel op erfgrens staat, mag blijven

2 mei - Een in februari 2022 tussen twee tuinen in Amsterdam geplaatste schutting mag daar voorlopig blijven staan. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De buren wilden in gezamenlijk overleg de oude schutting vervangen door een nieuwe. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden is tussen de buren verschil van mening ontstaan over de precieze plaats van de schutting. Weliswaar staat vast dat de nieuwe schutting niet op de door het Kadaster in april 2022 vastgestelde kadastrale grens staat, maar mede gelet op de kwaliteit van de schutting, de extra kosten die gemoeid zijn met herplaatsing, het niet al te grote stuk grond dat de buurman moet missen en wederom de onvermijdelijke schade aan de beplantingen van de tuinen door de bouw kan het voorlopig niet van de buren worden gevraagd mee te werken aan herplaatsing van de schutting naar de kadastrale erfgrens. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2916


Civiel - Rol van #MeToo en BOOS-uitzending bij bedrijfsovername

22 mei - Deze zaak draait om de vraag of een oud-directeur bij de verkoop van aandelen in het door hem opgebouwde detacheringsbedrijf belangrijke informatie verzweeg aan de koper in strijd met de bedongen garanties. Na de verkoop zou hij als directeur zou aanblijven. Enkele dagen na de overname moest hij zich melden op het politiebureau. Twee oud-medewerkers hadden aangifte gedaan van aanranding en verkrachting. Volgens de koper hebben die aantijgingen geleid tot onrust in de organisatie en minstens 6,6 miljoen euro aan schade, vooral doordat belangrijke medewerkers zich van de organisatie afkeerden. Bij de vraag of aangiften van zedenmisdrijven tegen een directeur relevant zijn om te melden bij een overname, speelt de maatschappelijke ontwikkeling naar aanleiding van #MeToo en de uitzending van het programma BOOS een rol. De rechtbank geeft een bewijsopdracht, omdat bewezen zal moeten worden of de oud-directeur bij de overname al wist dat tegen hem aangifte was gedaan van zedenmisdrijven. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2842

Uitspraken