Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 30 september 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor diefstallen bij veelal hoogbejaarden

26 september - Een 40-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf omdat hij tussen februari 2022 en februari 2024 uit woningen in Amsterdam van veelal hoogbejaarde slachtoffers onder andere sieraden en horloges stal. Ook stal hij in december 2021 in Amsterdam-West sieraden en een laptop. In februari 2022 stal hij in Amsterdam circa 500 euro door met de bankpas en pincode van een slachtoffer te pinnen. In september 2018 stal hij op dezelfde manier ruim 4400 euro en 1000 euro van een ander slachtoffer. Met een verhaal over een lekkage kwam hij meermalen een woning binnen waarna hij waardevolle en dierbare spullen van slachtoffers stal. Zijn werkwijze en dat hij dergelijke spullen stal, wegen verzwarend mee in de straf. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 15.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5942

Bestuur - Broers hoeven kosten vernietigen boot niet te betalen

25 september - Twee broers wonen al ruim twee jaar met hun hond in een auto. Hiervoor woonden ze jarenlang op een boot in Amsterdam-Noord. De boot vormde een gevaar voor de veiligheid van de broers en omringende boten. De gemeente heeft daarom de boot weggesleept en vernietigd. De kosten hiervan van bijna 30.000 euro wil de gemeente op de broers verhalen. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente de boot niet zomaar mocht wegslepen en vernietigen. De broers zijn namelijk kwetsbaar, kunnen zich niet op eigen kracht redden en hebben verschillende gezondheidsklachten. De gemeente wist al lange tijd dat de broers kwetsbaar waren en had hier rekening mee moeten houden. De broers hoeven daarom de kosten van bijna 30.000 euro niet te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5938

Kanton - Verplicht openheid over handelen en ronselverboden

20 september - Een aantal werknemers van een bedrijf dat werkt in de in- en verkoop van elektronische componenten en producten mogen werknemers (oud-collega’s) van hun vorige werkgever niet langer benaderen om over te stappen naar het door hen opgerichte nieuwe bedrijf. Dat bepaalde de kantonrechter in kort geding. Ook legt die dwangsommen op. Ook het nieuwe bedrijf wordt verboden oud-werknemers te ronselen. Daarnaast legt de kantonrechter aan het nieuw opgerichte bedrijf én aan de oud-werknemers die geronseld hebben, de plicht op openheid van zaken te geven over hun handelen, zodat de oude werkgever de opgelopen schade kan beoordelen. Dat zij ook gehandeld hebben in strijd met het relatiebeding en het geheimhoudingsbeding is niet aannemelijk geworden. De kantonrechter verwerpt de vorderingen die een van de oud-collega’s indiende. Dat ging om een rectificatie en zich onthouden van doen van kwaadaardige mededelingen aan klanten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5879

Civiel - Eigenaar brengt te weinig in om executieverkoop te stoppen

26 september - De eigenaar van de woning in Amsterdam wil de executieverkoop voorkomen die het CJIB in gang heeft gezet, maar krijgt ongelijk van de rechter. Het CJIB wil de woning verkopen omdat zij een ontnemingsvordering van ruim 2 ton moet incasseren die de Staat op de eigenaar van de woning heeft. Die heeft namelijk een strafbaar feit gepleegd waarmee hij volgens de strafrechter flink wat geld heeft verdiend. De schuldenaar zegt geen geld te hebben om de ontnemingsvordering te betalen en vraagt om een maatwerk betalingsregeling. Op zichzelf staat het CJIB open voor zo’n regeling, maar dan moet de schuldenaar wel aantonen dat hij niet meer kan betalen dan hij aanbiedt. Dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft ook nog steeds geen duidelijkheid gegeven over de vraag waar het geld is gebleven dat hij heeft verdiend met zijn strafbaar handelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5956

Uitspraken