Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 28 augustus 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken.



Straf - Potloodventerij, bedreiging en wapenbezit bestraft

18 augustus - Een 22-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 dagen en een taakstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechtbank houdt hem verantwoordelijk voor een zedendelict in 2014 en een bedreiging en het bezit van een ploertendoder bij een verkeersruzie op vakantiepark de Eemhof in 2015. In november 2014 toonde hij een vrouw zijn geslachtsdeel en vroeg of zij hem een handje kon helpen terwijl hij zit zat af te trekken. De man zat reeds zes dagen in voorarrest. Hij hoeft dus niet opnieuw de gevangenis in.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6072

Straf - 36 maanden cel voor drugshandel en witwassen

24 augustus - Een 37-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor het samen met anderen handelen in drugs en witwassen van het geld dat hij daarmee verdiende. Die daden heeft hij ook bekend. Van oktober 2013 tot en met oktober 2016 handelde de man in Amstelveen en Amsterdam vooral in cocaïne en in mindere mate in MDMA. Uit telefoongegevens blijkt dat het een grootschalige handel was. In totaal heeft hij ruim 67.000 euro witgewassen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017: 6173

Bestuur - Toch Terrassen Festival in Oosterpark

24 augustus - Het Amsterdamse Terrassen Festival dat op 1, 2 en 3 september 2017 is gepland in het Oosterpark gaat door. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De Stichting Herstel Oosterpark had gevraagd om schorsing van de vergunning, omdat het festival zou leiden tot onherstelbare schade aan het park. Dit heeft de stichting niet aannemelijk gemaakt met de overgelegde bodemrapporten. Bovendien spannen zowel de festivalorganisator en de burgemeester zich voldoende in om schade aan het park te voorkomen. Ook is er geen reden om te vrezen dat de openbare orde verstoord zal worden vanwege een te hoog bezoekersaantal. Niet bewezen is dat meer dan 12.000 Facebookleden geïnteresseerd zijn in het festival. Zelfs als dit wel klopt, betekent dit niet dat alle geïnteresseerden daadwerkelijk verschijnen. Daarnaast hebben de organisator en de burgemeester voldoende maatregelen genomen om het bezoekersaantal te reguleren en de openbare orde te bewaken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6179  

Bestuur - Café-restaurant in Nieuw-West blijft voorlopig open

De gemeente Amsterdam heeft bij het afgeven van de terrasvergunning voor café-restaurant LÁdresse in Nieuw-West,  de belangen van de buurtbewoners niet goed afgewogen en moet dit alsnog doen. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Een buurtbewoner had bezwaar gemaakt tegen de vergunning, omdat er sprake is van overlast op het plein. Hij en zijn buren liggen ’s nachts vaak wakker van geschreeuw, vechtpartijen, auto’s die af en aan rijden met luide muziek en getoeter van bezoekers van het naastgelegen café. De voorzieningenrechter heeft desondanks niet bepaald dat het terras gesloten moet worden totdat op het bezwaarschrift van de bewoner is beslist. De overlast wordt namelijk ook door het naastgelegen café veroorzaakt en de buurtbewoner had op de zitting gezegd dat een tijdelijke opschorting van de vergunning voor het terras voor hem geen aanvaardbare oplossing is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6178

Kanton - Jaren te hoge servicekosten: 16.500 euro terug

18 augustus - De verhuurster van een woning in Amsterdam-West moet haar voormalige huurster ruim 16.500 euro terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurster had namelijk jarenlang een veel te hoog bedrag aan kosten (450 euro) voor meubilering in rekening gebracht, zonder daarbij een deugdelijke afrekening van de servicekosten te overleggen. Op basis van een waardebepaling oordeelt de rechter nu dat een bedrag van 47,99 euro redelijk was geweest. Daarnaast heeft de verhuurster al die jaren ook onterecht een maandelijks bedrag in rekening gebracht voor het lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren: dergelijke kosten zijn niet direct gerelateerd aan het gebruik van de woning en die hadden daarom niet mogen worden doorberekend aan de huurster.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6075

Kanton - Onsuccesvolle bestrijder kakkerlak deed genoeg

18 augustus - De eigenaar van een restaurant in Amsterdam-Noord moet de facturen (van ruim 800 euro) van een ongediertebestrijder wel betalen, hoewel de kakkerlakken niet waren verdwenen uit het restaurant. De ongediertebestrijder plaatste in juni en juli 2016 lijmvallen en bestreed de kakkerlakken met gel. Hij ging zelfs zover dat hij eind juli 2016 een vloeibaar bestrijdingsmiddel inzette tegen de kakkerlakken hoewel hij daar zelf niet in geloofde. Dat de kakkerlakken pas verdwenen nadat de restauranteigenaar een ander bedrijf inschakelde, betekent echter niet dat de eerste ongediertebestrijder te weinig deed, oordeelt de rechter. Van een wanprestatie zoals de restauranteigenaar zei, was dus geen sprake.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6074

Civiel - Bij dwaling geen betaling

18 augustus - Een huiseigenaar hoeft zijn voormalig huurder geen 20.000,- euro vertrekpremie te betalen. Daarnaast wordt het beslag dat de voormalig huurder op de woning en de bankrekeningen van de huiseigenaar had laten leggen, opgeheven. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het tweetal had in een overeenkomst afgesproken dat de eigenaar 20.000  euro vertrekpremie zou betalen, als de voormalig huurder de woning voor 1 juni 2017 zou verlaten. Later bleek dat de voormalig huurder al in november 2016 een woning had gekocht en sowieso zou vertrekken. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter zou de huiseigenaar de overeenkomst niet hebben gesloten – althans niet onder dezelfde voorwaarden – als hij dit had geweten, maar hebben gewacht tot de huurovereenkomst zou zijn opgezegd. De voormalig huurder had dit kunnen weten en de huiseigenaar daarover moeten inlichten. Nu is er sprake van dwaling en daarom hoeft de huiseigenaar niet te betalen en worden de beslagen opgeheven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6025

Uitspraken