Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 28 juni 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Taakstraf en rijontzegging na aanrijden fietser

23 juni - Een 35-jarige man is veroordeeld tot 160 uur taakstraf en een rijontzegging van 1 jaar. Als automobilist veroorzaakte hij namelijk door zeer onvoorzichtig te rijden op 10 september 2019 op de kruising van de Stadhouderskade en het Leidseplein in Amsterdam een verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel. Hij reed een fietser aan die daarbij onder meer een schedelfractuur en een gebroken bekken opliep. De automobilist reed meer dan 60 kilometer in plaats van de toegestane 50 kilometer per uur en reed door rood. Hij zag de fietser pas toen die op zijn voorruit lag. Op camerabeelden is te zien dat de automobilist onverminderd hard de kruising is opgereden. De fietser had groen licht en was op dat moment bezig de kruising over te steken. 

Lees de volledige uitspraak:

Straf - 10 maanden jeugddetentie voor gewapende overval

24 juni - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 10 maanden jeugddetentie, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, voor een gewapende overval op een vestiging van Vodafone in de Kinkerstraat, op 13 maart dit jaar. Samen met een ander bedreigde de man het winkelpersoneel met een mes en een klauwhamer. Hun buit was aanzienlijk: de twee mannen namen 24 Samsungtelefoons, 34 iPhones en 9 Airpods mee. De rechtbank rekent de man zijn daad zwaar aan, vooral ook omdat de overval door het dreigen met de wapens ook heel anders had kunnen aflopen. De rechtbank neemt wel het advies van de reclassering over om het jeugdstrafrecht toe te passen, onder meer omdat de man qua ontwikkeling minder zelfstandig en jeugdiger is dan zijn kalenderleeftijd doet vermoeden. Naast de gevangenisstraf komt de man onder toezicht van de reclassering te staan en moet hij een sociale-vaardigheidstraining volgen, waarbij ook zijn ouders worden betrokken. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Woonbootbewoners in elkaars vaarwater

21 juni - Bewoners van twee langs elkaar afgemeerde woonboten in Amsterdam hebben een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een al enkele jaren voortdurende burentwist. Ditmaal heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat (ook) het nieuwe toegangshek op de loopplank naar de eerst afgemeerde woonboot niet zonder omgevingsvergunning had mogen worden gebouwd. De gemeente wil die vergunning niet verlenen vanwege eisen van welstand. Het bezwaar tegen de opgelegde last onder dwangsom om het toegangshek te verwijderen heeft daarom weinig kans van slagen. De bewoners hebben tot één week na de uitspraak van de voorzieningenrechter de tijd om het toegangshek te verwijderen. Wel moet de gemeente in bezwaar nader onderzoeken of de leuningen op de loopplank kunnen worden vergund. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3221

Kanton - Arbeidsrelatie verstoord: directielid Van Gogh Museum weg

17 juni - De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van een directielid van het Van Gogh Museum per 1 juli 2021 vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Het directielid beticht zijn werkgever onder meer van veel onwaarheden. Volgens hem was de arbeidsrelatie echter niet onherstelbaar verstoord. Daar oordeelt de kantonrechter anders over. Mediation en bemiddeling mislukten namelijk en het directielid maakt niet duidelijk hoe de arbeidsrelatie kan worden hersteld. Aanblijven is daarom geen optie. De kantonrechter oordeelt dat het museum geen ernstig verwijt is te maken. Daarom heeft het directielid enkel recht op ruim 16.000 euro aan transitievergoeding. Dit bedrag is lager dan hij eiste omdat hij ten onrechte bonussen meerekende. In 2021 worden die niet uitgekeerd omdat het museum gebruikmaakt van een overheidsregeling vanwege de coronacrisis. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Geen hoofdverblijf in sociale huurwoning

21 juni - Een huurster raakt haar sociale huurwoning in Amsterdam kwijt omdat zij daar niet haar hoofdverblijf heeft gehouden.  Daarom ontbindt de kantonrechter de huurovereenkomst. Werknemers van de woningcorporatie hebben het huis meermaals bezocht en haar daar nooit aangetroffen. Daarnaast hebben buren verklaard dat zij de huurster er niet of nauwelijks hebben gezien. Ook wordt de invalideparkeerplaats bij het huis van de huurster nauwelijks gebruikt. Dit terwijl vaststaat dat huurster vaak met haar kinderen verblijft bij haar ex-man in Diemen en haar kinderen daar ook naar school en sportclubs gaan. De huurster heeft hiertegen wel getuigenverklaringen ingebracht, maar die konden de kantonrechter niet overtuigen dat ze wel haar hoofdverblijf in het gehuurde houdt, mede omdat zij geen recente stukken heeft ingebracht waaruit dat blijkt. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Onterfde familieleden krijgen inzage in eerdere versie testament

17 juni - Een notaris moet een neef en nicht inzage geven in eerdere testamenten van hun overleden tante. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De neef en nicht willen het laatst opgemaakte testament, waarin zij zijn onterfd, door de rechter laten vernietigen. Zij stellen dat hun tante op het moment van wijzigen niet meer wilsbekwaam was. De notaris verzette zich tegen inzage vanwege zijn geheimhoudingsplicht. De rechter oordeelt dat het belang van de familieleden in dit geval zwaarder weegt dan de geheimhoudingsplicht van de notaris. Ten eerste omdat de neef en nicht bij het laatste testament zijn onterfd en ten tweede omdat de medische gegevens van de tante inderdaad in de richting wijzen van wilsonbekwaamheid op het moment van wijzigen. Bovendien is de executeur-testamentair, die in het laatste testament als enige erfgenaam vermeld staat, inmiddels door een beschikking van de kantonrechter ontslagen.

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Verkopers restaurant informeerden koper niet goed

23 juni - Een bedrijf dat een restaurant had gekocht, hoeft waarschijnlijk niet de volledige afgesproken koopprijs te betalen. Het terras bij het restaurant bleek namelijk veel kleiner te zijn dan de koper op basis van de koopovereenkomst mocht verwachten. Na de verkoop van het restaurant heeft de gemeente de straat voor het restaurant heringericht. Daardoor is het terras bij het restaurant grotendeels vervallen. De rechtbank oordeelt dat de verkopers de koper niet hebben geïnformeerd over deze plannen voor de herinrichting van de straat, terwijl voor de verkopers ten tijde van de verkoop al duidelijk was dat die herinrichting gevolgen zou hebben voor het terras. Voor de kopers was er geen reden om dit zelf te onderzoeken. Om de schade te berekenen als gevolg van het missen van een groot deel van het terras zal de rechtbank een deskundige inschakelen. 

Lees de volledige uitspraak:

Uitspraken