Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 28 maart 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Jeugddetentie na computervredebreuk en oplichting

21 maart - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 16 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij zich in 2020 onder meer in Amsterdam samen met anderen schuldig maakte aan computervredebreuk via phishing, oplichtingen, diefstallen en een bankpas bezat waarmee hij criminele bedoelingen had. Met deze fraude zijn tientallen mensen opgelicht doordat de daders zich onder meer voordeden als een kind in nood of bankmedewerker. Slachtoffers werden bewogen betaalverzoeken te voldoen of bankgegevens te verstrekken. Zo kregen de daders toegang tot internetbankieraccounts. Waarna geld vanaf rekeningen van slachtoffers werden overgestort naar rekeningen van geldezels waarvan dat snel werd gepind. De rechtbank past adolescentenstrafrecht onder meer toe omdat de man niet is uitontwikkeld en geen contra indicaties bestaan voor toepassing van het jeugdstrafrecht. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich onder meer ambulant laten begeleiden. Ook moet hij ruim 28.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1364

Straf - Deelname aan vechtpartij en poging woninginbraak bestraft

22 maart - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 180 uur taakstraf onder meer omdat hij op 27 juni 2021 samen met anderen deelnam aan een vechtpartij na een ruzie in Amsterdam-Centrum. Ook probeerde hij in oktober 2021 met een ander een woninginbraak te plegen in Wijdewormer. Tijdens de vechtpartij werd het slachtoffer onder meer met een hamer in zijn gezicht geslagen. In de straf weegt mee dat de 25-jarige man in proeftijden liep van eerdere veroordelingen. Uit het reclasseringsadvies blijkt wel dat hij zijn best doet opgelegde bijzondere voorwaarden in andere strafzaken na te leven. De reclassering ziet nog interventiemogelijkheden. Daarom neemt de rechtbank het advies over een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf op te leggen met bijzondere voorwaarden. Hij moet zich onder meer laten behandelen en een enkelband dragen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1439

Bestuur - Noodopvang alleenstaande moeders mag niet worden beëindigd

22 maart - De gemeente Amsterdam mag de noodopvang van 5 alleenstaande moeders (met kinderen) voorlopig niet beëindigen. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De gemeente had deze gezinnen in de noodopvang toegelaten omdat het Rijk had bepaald dat de gemeente tijdens de coronacrisis ook dakloze gezinnen zonder regiobinding moest opvangen. De gemeente wil de noodopvang nu beëindigen omdat de coronacrisis afgelopen is en het Rijk de opvang niet meer financiert. De voorzieningenrechter vindt het aannemelijk dat deze gezinnen, die geen regiobinding hebben, op straat komen te staan als de gemeente de noodopvang beëindigt. Daarom mag de gemeente de noodopvang voorlopig niet beëindigen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1469
ECLI:NL:RBAMS:2022:1470
ECLI:NL:RBAMS:2022:1471
ECLI:NL:RBAMS:2022:1472
ECLI:NL:RBAMS:2022:1473

Bestuur - Man kan niet aantonen dat hij op adres woont

22 maart - De gemeente Amsterdam mocht een man registreren als 'vertrokken naar onbekend adres' omdat hij niet aannemelijk kon maken dat hij daadwerkelijk op dit adres woonde. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De gemeente voerde een adresonderzoek uit na een melding van zogenoemde 'overbewoning' in de woning op het adres in IJburg. Op dit adres stonden elf personen ingeschreven. De gemeente kon door het overlegde dossier en het verrichte onderzoek een redelijk vermoeden hebben dat de man niet (meer) op dit adres woonde. De man slaagde er niet in aannemelijk te maken dat hij wel op dit adres woonde. Tijdens 2 huisbezoeken heeft de hoofdbewoner verschillend verklaard en zijn geen spullen van de man aangetroffen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1442

Kanton - Stankoverlast leidt niet tot ontruiming

21 maart - Een huurder in Amstelveen wiens katten stankoverlast veroorzaken mag in zijn woning blijven. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De woningbouwvereniging eiste ontruiming vanwege stankoverlast. Dat gaat de kantonrechter nu te ver. Daarbij weegt onder meer mee dat de huurder afstand heeft gedaan van zes van zijn acht katten en een deel van het tussen partijen overeengekomen schoonmaakwerk liet uitvoeren en er sinds juni 2021 geen nieuw klachten van omwonenden waren ontvangen door de verhuurder. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1358

Civiel - Geen recht op contractuele vergoeding bouwproject Heerlen

23 maart - Een bemiddelaar heeft geen recht op een beloning, alleen maar omdat hij een aannemer in contact heeft gebracht met een opdrachtgever voor een bouwproject in Heerlen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De bemiddelaar was van mening dat het enkel aandragen van een contact dat voor de aannemer tot een (bouw)project leidde, hem recht gaf op de contractuele vergoeding. Dat de bemiddelaar voor eerdere projecten wel een contractuele vergoeding kreeg, kwam omdat hij daarvoor veel meer deed dan het aandragen van een contact. Hoewel hieruit niet bleek dat de bemiddelaar hiermee de projecten zeker had gesteld voor de aannemer, bleek hier in ieder geval wel zijn actieve bijdrage uit en zagen beiden in die gevallen wél redenen om hem hiervoor te belonen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1394

Civiel - Na verdenking rol frauduleuze aanvraag onterecht in register

25 maart - Een kredietverstrekker registreerde een boekhouder ten onrechte in het Incidentenregister en het Externe Verwijzingsregister, zo oordeelt de voorzieningenrechter. De boekhouder nam via een bevriende zakenrelatie een negentienjarige direct voor onbepaalde tijd in dienst tegen een voor haar leeftijd extreem hoog salaris. Deze werkneemster vroeg in mei 2020 een krediet aan waarbij zij een vervalste salarisspecificatie en een mutatieoverzicht van haar bankrekening verstrekte. Zij werkte alleen in mei 2020 voor de boekhouder en stortte het ontvangen salaris dezelfde dag terug. Tussendoor printte zij het mutatieoverzicht, zodat de terugstorting niet zichtbaar was voor de kredietverstrekker. De kredietverstrekker verdenkt de boekhouder van betrokkenheid bij de frauduleuze kredietaanvraag. Om iemand in de genoemde registers te mogen registreren is een enkele verdenking onvoldoende. De kredietaanvraag roept de nodige vragen op. De verklaringen van de boekhouder liggen niet echt voor de hand, maar zijn ook niet zo onwaarschijnlijk dat de registraties zijn toegestaan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1466

Uitspraken