Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 juli 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Opname in psychiatrisch ziekenhuis na brandstichting

25 juli - Een 34-jarige man is veroordeeld tot 1 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij op 1 april 2019 brandstichtte bij een supermarkt in Amsterdam-Oost terwijl hij waarschijnlijk een psychose had. De man lijdt aan schizofrenie. Vanwege die stoornis is de brandstichting hem niet toe te rekenen en wordt hij daarvoor niet bestraft, maar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Onder meer volgens zijn begeleider bij het begeleid wonen-project van HVO-Querido is moeilijk grip op de man te krijgen mede vanwege zijn alcohol- en cannabisgebruik. Hij zorgt vaak voor overlast en neemt zijn medicatie niet consequent in. De rechtbank deelt die zorgen. Door plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis wordt de samenleving voldoende beveiligd tegen eventuele recidive van de man oordeelt de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:5354

Straf - Celstraf en tbs voor gewelddadige verkrachting

25 juli - Een 31-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, onder meer omdat hij op 18 maart 2018 een vrouw van haar vrijheid beroofde en gewelddadig verkrachtte in zijn woning. Dat deed hij samen met een 32-jarige man, die daarvoor 36 maanden gevangenisstraf krijgt. De 31-jarige man wordt daarnaast veroordeeld voor de zware mishandeling en vrijheidsberoving van zijn vriendin. Hij krijgt naast de celstraf ook tbs opgelegd omdat uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Volgens deskundigen is een langdurige klinische behandeling nodig om die te bedwingen. Die conclusie neemt de rechtbank over. De twee mannen moeten het verkrachtingsslachtoffer ruim 15.000 euro schadevergoeding betalen. De 31-jarige man moet daarnaast het slachtoffer van de zware mishandeling ruim 11.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5453
ECLI:NL:RBAMS:2019:5461

Bestuur - Geen schadevergoeding voor Rode Loper

24 juli - De gemeente hoeft geen vergoeding te betalen aan een horecaondernemer in de Vijzelstraat voor de overlast die hij heeft ondervonden van project Rode Loper. Dat heeft de rechtbank bepaald. In het kader van project Rode Loper is de nabijgelegen Vijzelgracht van mei tot en met september 2017 heringericht. De horecaondernemer heeft aangevoerd dat hij schade heeft geleden omdat zijn omzet is gedaald door de werkzaamheden. De gemeente heeft het verzoek om schadevergoeding volgens de rechtbank terecht afgewezen. Voordat de horecaondernemer zich in 2007 als eigenaar van de zaak in de Vijzelstraat vestigde, waren er al beleidsvoornemens tot herinrichting. De man had dit dus kunnen zien aankomen en er rekening mee kunnen houden. Dat er in een andere zaak wel een vergoeding is betaald, komt omdat deze betreffende ondernemer al lang voor de beleidsvoornemens aan de Vijzelgracht was gevestigd. De zaken zijn dus niet vergelijkbaar, aldus de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5352

Bestuur - Terrasoverkapping mocht niet gebouwd worden

25 juli - De gemeente heeft terecht geweigerd om een vergunning te verlenen voor een terrasoverkapping die al (illegaal) was gebouwd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een Amsterdammer vroeg alsnog een vergunning aan nadat over zijn terrasoverkapping was geklaagd. Volgens de Amsterdammer is het onterecht dat de gemeente heeft geweigerd deze vergunning te verlenen. Volgens de man had de gemeente voor drie verschillende adressen in zijn buurt wél vergunningen verleend voor vergelijkbare overkappingen. Daarom moet zijn terrasoverkapping ook worden vergund. Naar aanleiding van deze stelling heeft de rechtbank de gemeente nader onderzoek laten uitvoeren. Hieruit is echter naar voren gekomen dat voor de genoemde adressen, géén vergelijkbare vergunningen zijn verleend. Daarbij komt dat de gemeente goed heeft uitgelegd waarom de overkapping van de man stedenbouwkundig gezien ongewenst is. De man krijgt daarom ongelijk: de gebouwde terrasoverkapping had dus niet gebouwd mogen worden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5468

Kanton - Verhuizer moet gebroken aanrechtblad vergoeden

19 juli - Een verhuisbedrijf is een klant ruim 1470 euro verschuldigd omdat zijn aanrechtblad brak tijdens zijn verhuizing in Amsterdam-West. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Eerder betaalde het verhuisbedrijf uit coulance ruim 1.000 euro hoewel de klant de verhuizers volgens het verhuisbedrijf niet goed had verteld hoe zij het aanrechtblad moesten vervoeren. Het bedrijf trok het eigen risico – 450 euro – van het schadebedrag af. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Volgens de kantonrechter is sprake van een bijzondere (verhuis)overeenkomst in de zin van de wet en moet de verhuizer alle goederen afleveren in dezelfde staat waarin die voor de verhuizing waren aangeboden. De verhuizer kan zijn aansprakelijkheid niet via een contract verminderen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5331

Kanton - Zoon moet huis uit na overlijden moeder

22 juli - Een volwassen zoon die bij zijn moeder in Amsterdam-West woonde, moet de sociale huurwoning verlaten nadat zijn moeder is overleden en hij onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat zij een duurzame gezamenlijke huishouding hadden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De man trok in 2014 na zijn scheiding bij zijn moeder in. Dat deed hij voornamelijk omdat hij geen woning had en zijn moeder zorg nodig had. Ook de zoon had hulp nodig bij het nemen van medicatie. Alle vaste lasten werden weliswaar van een en-of-rekening betaald, maar daarop kwamen alleen de uitkering en de toeslagen van zijn moeder binnen. De door de moeder ondertekende verklaring dat haar zoon maandelijks 510 euro contant bijdroeg, is onvoldoende om te concluderen dat zij een duurzame en gemeenschappelijke huishouding voerden. Dat bedrag had hij bijvoorbeeld met afschriften van zijn rekening moeten onderbouwen en dat heeft hij niet gedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5349

Civiel - Sekswerker niet terug achter “haar” raam

24 juli - Een raamexploitant op de Wallen hoeft niet weer tijdelijk een kamer aan een sekswerker te verhuren. Zo heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De vrouw wilde dat de verhuurder haar voor drie maanden weer dezelfde kamer zou verhuren en haar schadeloos zou stellen voor haar omzetderving. Volgens haar had de verhuurder de huurovereenkomst per direct beëindigd na een conflict eind februari en wisten haar klanten haar niet meer te vinden. Ook zou de verhuurder andere raamexploitanten tegen haar hebben opgezet zodat zij nergens meer terechtkon op de Wallen. De raamexploitant voerde aan dat de ramen steeds voor een dagdeel worden verhuurd en ontkende verder alles wat de vrouw stelde. De rechter oordeelt dat er geen sprake is van een duurovereenkomst en dat een grondslag voor de eisen van de vrouw ontbreekt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5384

Civiel - 100-jarige vrouw kon testament wijzigen

24 juli - Een bijna honderdjarige vrouw was wel degelijk in staat haar wil te bepalen bij een testamentswijziging. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een kleinzoon en zijn moeder hadden aangevoerd dat zij dat niet meer kon en wilden dat de rechter haar laatste testament nietig zou verklaren. Daarin was bepaald dat deze kleinzoon – anders dan de andere kleinkinderen –  geen legaat van 10.000 euro ontving, omdat hij van haar bij leven al een schenking had ontvangen. De notaris en een kandidaat-notaris die bij de testamentswijziging waren betrokken, verklaarden bij de rechter dat zij vanwege haar hoge leeftijd uitgebreid met de vrouw hadden gesproken en haar wilsbekwaamheid hadden getoetst. Dat de vrouw haar honderdste verjaardag drie maanden later zelf organiseerde en daar een heldere toespraak hield, woog mee bij het oordeel van de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5391

Uitspraken