Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 oktober 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Voorwaardelijke taakstraf na mishandeling

23 oktober - Een 22-jarige man krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur omdat hij op 10 maart van dit jaar een restaurantmedewerker in de Reguliersdwarsstraat mishandelde met een taser. Ook trapte hij samen met een andere man een raam van het restaurant kapot. In de straf weegt mee dat de man geen openheid van zaken gaf over zijn gedrag. Hij betuigde spijt maar zei dat hij zich niet kon herinneren waarom hij toen ineens zo boos was en gewelddadig werd. Bovendien maakte hij zich nog geen maand erna schuldig aan een poging tot doodslag.  Voor dat feit werd hij onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf. De rechtbank moet rekening houden met die veroordeling en heeft de taakstraf daarom voorwaardelijk opgelegd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7531

Straf - Broers de cel in voor diefstallen in bouwmarkten

23 oktober - Twee broers van 42 en 33 jaar krijgen beide 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor een groot aantal diefstallen bij bouwmarkten in onder meer Amsterdam en Amstelveen in december 2016 en januari 2017. De twee gingen op professionele en bedrijfsmatige wijze te werk. In de auto van de ex-vrouw van een van hen reden ze naar een bouwmarkt, waar ze los van elkaar naar binnen gingen. Hadden ze hun spullen, veelal (elektrisch) gereedschap, eenmaal uitgezocht, dan bracht de 33-jarige broer de goederen via het magazijn naar de leveranciersingang. De gestolen goederen verkochten ze daarna aan een winkel die handelt in tweedehands spullen. Daarmee hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan witwassen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7533 
ECLI:NL:RBAMS:2018:7538

Bestuur - Ook milieuzone voor oudere dieselbussen en -taxi’s

23 oktober - Het verkeersbesluit waardoor oudere dieselautobussen en dieseltaxi’s per 1 januari 2018 niet meer binnen de ring mogen rijden, kan door de beugel. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. KNV Bus, een vervoersbedrijf dat met dieselbussen rijdt, vond het verkeersbesluit niet proportioneel en vocht dit aan. Dieselbussen zijn minder vervuilend en hebben slechts een zeer gering effect op de luchtkwaliteit in Amsterdam, aldus KNV Bus. De rechtbank heeft KNV Bus geen gelijk gegeven. De milieuzone voor dieselautobussen maakt namelijk deel uit van een groter samenhangend pakket aan maatregelen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Daarbij is de uitstoot van dieselbussen in vergelijking tot andere voertuigen groot. Bovendien kan er een ontheffing verleend worden als het oudere voertuig relatief schoon is. Dat kan ook als de ondernemer economisch afhankelijk is van het voertuig en financieel ingrijpend wordt getroffen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7598

Bestuur - Staatssecretaris nogmaals op zoek naar stukken in milieuzaak

23 oktober - De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft niet deugdelijk gemotiveerd dat er zorgvuldig onderzoek is gedaan naar stukken die waren opgevraagd door een afvalverwerkingsbedrijf in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het afvalverwerkingsbedrijf had verzocht stukken openbaar te maken over de totstandkoming en wijzigingen van het Besluit organisch-halogeengehalte van brandstoffen. Zo ook de stukken die op het Ministerie zijn opgemaakt naar aanleiding van de zogenoemde Solvenol-uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2014. Volgens de staatssecretaris is (mondeling) navraag gedaan bij de betrokken ambtenaren, maar heeft deze zoekslag geen documenten opgeleverd. Volgens de rechtbank is enkel het persoonlijk raadplegen van de betrokken ambtenaren, gelet op het tijdsverloop sinds de Afdelingsuitspraak, niet voldoende om te concluderen dat er daadwerkelijk geen documenten over dit onderwerp zijn. De staatssecretaris had op zijn minst ook de interne servers moeten raadplegen naast het bevragen van de ambtenaren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7418

Kanton - Geen extra geld voor acteurs Billy Elliot

22 oktober - Theaterproducent Stage Entertainment hoeft 12 acteurs van de musical Billy Elliot niet meer geld te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De acteurs eisten betaling van meer-uren (met bedragen tussen ruim 4000 en ruim 23.000 euro) omdat er volgens hen veel meer tijd in het repeteren en het spelen was gaan zitten, mede omdat er veel kinderen aan de musical meededen. Omdat de acteurs echter onvoldoende hebben toegelicht dat zij meer moesten werken dan zij op basis van de arbeidsovereenkomst mochten verwachten en welke bedragen daarbij dan zouden horen, kon de kantonrechter niet in hun eis meegaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7530

Kanton - Alsnog ontslag: wel 16.000 euro vergoeding

24 oktober - Zorgaanbieder Amsta mag een slecht functionerende medewerker ontslaan, maar moet de man wel ruim 16.000 euro transitievergoeding betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De transitievergoeding is gebaseerd op de 10 jaar en 1 maand die de medewerker in totaal als cliëntbegeleider bij de zorgaanbieder werkte. Het opvallende is dat de kantonrechter in 2016 met een eerder ontslag instemde. Dat ging toen echter niet door, omdat het gerechtshof oordeelde dat Amsta onvoldoende aandacht had besteed aan de mogelijkheid van een verbetertraject voor de medewerker. Na ongeveer 10 maanden thuisgezeten te hebben moest Amsta daarna de arbeidsovereenkomst met de man herstellen. Het alsnog ingezette verbetertraject leverde onvoldoende vooruitgang op. De kantonrechter ontbindt nu de arbeidsovereenkomst opnieuw en wel met een (transitie)vergoeding. Die valt met de bijtelling van de nieuwe periode van werk fors hoger uit. De tussenliggende periode waarin de man niet heeft gewerkt heeft de kantonrechter niet meegeteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7572

Civiel - Geen schadevergoeding voor fokschapenhouderij

24 oktober - De rechtsbijstandsverzekeraar van een fokschapenhouderij heeft een fout gemaakt door geen beroep in te stellen tegen een (omgevings)vergunning die de gemeente de fokschapenhouderij heeft geweigerd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De schadeclaim die de fokschapenhouderij daarop heeft gebaseerd, wijst de rechtbank echter af. Het is namelijk niet vast komen te staan dat als de rechtsbijstands-verzekeraar wél beroep had ingesteld, dit succesvol voor de fokschapenhouderij zou zijn afgelopen. De activiteiten waarvoor de vergunning werd aangevraagd waren namelijk strijdig met de geldende verordening. Om die reden is er geen verband tussen het niet instellen van beroep en de schade die de fokschapenhouderij heeft geleden doordat zij de vergunning niet heeft gekregen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7610

Civiel - Top40 tot 1 januari op Radio538

26 oktober - Radio538 moet tot 1 januari 2019 de door de Stichting Nederlandse Top40 samengestelde hitlijst op de vrijdagmiddag blijven uitzenden via haar FM zender. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld in het kort geding dat de Stichting tegen Radio538 had aangespannen. Radio538, die de Top40 al 25 jaar uitzendt, beëindigt het contract met de Stichting per 1 januari 2019 en komt dan met een eigen hitlijst. Haar plan was om die al vanaf 1 november 2018 uit te zenden op de FM zender, en de Top40 alleen nog via Internet en DAB+. Volgens de rechter is dat in strijd met de overeenkomst. Radio538 moet ook haar berichten rectificeren door op haar website en via het ANP te laten weten de samenstelling van de hitlijst geen onderwerp van onderhandeling is geweest en aan de beëindiging van de overeenkomst uitsluitend financiële onderhandelingen zijn voorafgegaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:7644

Uitspraken