Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 april 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Cel- en taakstraf voor rol bij oplichting en diefstallen

30 maart - Een 22-jarige man is veroordeeld tot  12 weken waarvan 5 weken voorwaardelijk en 100 uur taakstraf onder meer omdat hij samen met een ander bejaarde slachtoffers oplichtte in 2022 in Amsterdam en Capelle aan den IJssel. Ook moet hij ruim 6400 euro schadevergoeding betalen. Samen met de ander deed hij zich ten onrechte voor als bankmedewerker en nam hij pinpassen mee. De slachtoffers hadden daarvoor hun pincodes al doorgegeven. De 22-jarige man kocht met die passen goederen en pinde ermee. Uit het reclasseringsadvies blijkt dat het recidiverisico hoog wordt ingeschat omdat hij geen dagbesteding en inkomsten heeft. De rechtbank neemt het advies over een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden op te leggen. Die houden onder meer in dat hij meewerkt aan ambulante begeleiding. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1730

Straf - Celstraf en maatregel na steken van pleegzorgbegeleidster

31 maart - Een 32-jarige vrouw is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, omdat zij op 9 november vorig jaar in Amsterdam haar dochters pleegzorgbegeleidster na een ruzie met een stanleymes stak. Zij deed ook de deur op slot zodat het slachtoffer niet weg kon. Bovendien goot zij kokend water over de pleegzorgbegeleidster en randde haar aan. Eerder dat jaar bedreigde de vrouw daarnaast een gezinsmanager. De rechtbank legt tevens een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Ook moet de vrouw ruim 17.000 euro schadevergoeding betalen. Uit de psychologische rapporten blijkt dat zij onder andere lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline trekken en een posttraumatische stressstoornis. Daarom rekent de rechtbank haar haar daden verminderd toe en neemt het advies over een deels voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden op te leggen. Zij moet zich in dat verband laten behandelen en meewerken aan middelencontrole. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1912


Bestuur - Streep door vergunningen dakterrassen vanwege zicht op buren

20 maart - In twee afzonderlijke zaken heeft de rechtbank geoordeeld dat de gemeente Amsterdam geen vergunning mocht verlenen voor het bouwen van dakterrassen in Amsterdam. In beide zaken is er sprake van rechtstreeks zicht vanaf het dakterras op het terras of tuin van de benedenburen. Dit rechtstreekse zicht op de buren is een privaatrechtelijke belemmering en dat mag niet volgens het burgerlijk wetboek. In het bouwplan waren geen voorzieningen opgenomen om het zicht weg te nemen, dus de gemeente had de vergunningen niet mogen verlenen. 


Bestuur - Sluiting tabakszaak kan door de beugel

23 maart - De burgemeester heeft terecht een tabakszaak in Amsterdam gesloten. Dat oordeelde de rechtbank. Begin dit jaar werd een aantal keren een ruit ingegooid en brand gesticht voor de winkel. De gemeente vond dat hiermee de openbare orde werd aangetast, waarop het bevel werd gegeven de winkel te sluiten. De uitbaters van de winkel vonden dit niet terecht; de winkel is hun enige bron van inkomsten en zij vonden de sluiting van de winkel disproportioneel. Volgens hen had de gemeente minder ingrijpende maatregelen kunnen treffen en kunnen overleggen over andere maatregelen. De rechtbank gaat hierin niet mee: de burgemeester heeft de winkel terecht gesloten vanwege de brandstichting en het risico op herhaling. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1835


Kanton - Koper hoeft neonreclame op lantaarnpaal niet over te nemen

23 maart - De koper van een winkel in Uithoorn hoeft niet mee te werken aan de overname van een abonnement van 1500 euro per jaar voor een reclamebord dat aan een lantaarnpaal hangt in een andere straat. Er is onvoldoende bewijs voor de abonnementsovername. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt mee dat dit abonnement niet op de beschrijving staat die de verkoper en koper overeenkwamen. Het feit dat andere lopende verplichtingen wel zijn overgenomen die evenmin op de beschrijving staan, is onvoldoende om aan te nemen dat dit ook voor het abonnement geldt. De verkoper kwam met te weinig bewijs daarvoor. De verklaringen van de getuigen die bij een gesprek zouden zijn geweest zijn onvoldoende omdat de koper betwistte dat het gesprek in de winkel was. Bovendien zijn de getuigen vaste klanten van de verkoper. Ook ontbreekt schriftelijk bewijs. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1553

Kanton - Ex-werknemer heeft nog recht op bonus

23 maart - Een voormalig werknemer heeft nog recht op een bonus (ruim 19.000 euro bruto met de wettelijke rente vanaf 1 maart 2022) over het jaar voordat hij ontslag had genomen. Zijn werkgever vond dat hij op het moment dat de bonussen werden betaald ook nog in dienst moest zijn, maar daar gaat de kantonrechter niet in mee. In het personeelshandboek stond wel dat bonussen over het voorgaande jaar in juni worden uitbetaald en dat een werknemer dan nog in dienst moet zijn om recht op die bonus te hebben. Maar in de arbeidsovereenkomst met deze werknemer waren andere afspraken gemaakt en die gaan voor. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1509


Civiel - Bank niet aansprakelijk voor oplichting via crypto advertentie

29 maart 2023 - Een bank is niet aansprakelijk voor de oplichting van een man die bijna een ton is kwijtgeraakt. Dat oordeelde de rechtbank. De man ging af op een advertentie waarin het leek alsof een Belgische oud-premier de handel in cryptomunten aanprees. De oplichters die daarachter zaten maakten de man wijs dat hij een groot geldbedrag naar een tijdelijke tussenrekening moest overmaken. De man gaf de besturing van zijn telefoon en computer uit handen aan de oplichters. De bank bevroor uit voorzorg een iDeal-betaling en belde de man, maar kreeg hem niet te pakken. Dezelfde avond is het geld alsnog via internetbankieren overgeboekt naar een cryptoplatform en kort daarna uit beeld geraakt. De bank had zijn rekening geblokkeerd, maar heeft die blokkade op verzoek van de man weer opgeheven. De bank wist niet dat de man werd opgelicht en is daarom niet aansprakelijk, aldus de rechtbank. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1746

Uitspraken