Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 oktober 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Duo bestraft voor openlijk geweld in Amsterdam-Zuid

27 september - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij op 18 juni 2021 samen met een andere inmiddels 20-jarige man een man en een vrouw met geweld van hun vrijheid beroofde op een tankstation in Amsterdam. Bovendien pleegden zij samen met anderen openlijk geweld tegen de man op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid. Die andere man is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn rol. Beide slachtoffers zijn toen zij tankten gedwongen achterin een auto te gaan zitten en zijn naar het industrieterrein gereden. De man heeft daar en op andere plekken klappen gehad. 


Straf - Vrijspraak van inrijden op agent en rol bij oplichting

29 september - Een 21-jarige man is vrijgesproken van poging doodslag en medeplegen van oplichting in vereniging. Weliswaar reed hij op 16 oktober 2021 in Amsterdam-Centrum tegen een agent aan maar dat hij dit opzettelijk deed, is niet bewezen. Die agent wilde daar een andere man aanhouden. Die rende naar de auto van de 21-jarige man die wegreed en daarbij de agent geraakt heeft. De 21-jarige man heeft opzet altijd ontkend en de verklaring van de agent over de aanrijding laat zich niet goed rijmen met de verklaring van de getuige die er zicht op zou hebben gehad. Het proces-verbaal van de agent is daarom te weinig om hem te veroordelen. Van een rol bij de oplichting is de 21-jarige man vrijgesproken omdat nergens uit bleek dat hij wist wat de andere man in Amsterdam kwam doen. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Vergunning voor verbouwing monumentaal ex-melkhuisje terecht

26 september - De gemeente Amsterdam heeft terecht een omgevingsvergunning verleend voor het geschikt maken van een gemeentelijk monument in Amsterdam Noord als woning. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. Het project is niet in strijd met het bestemmingsplan en omdat het uiterlijk van het monument niet verandert, hoeft niet getoetst te worden aan de redelijke eisen van welstand. De wet biedt in dit geval geen andere redenen om de bouwactiviteiten in het oude melkhuisje te weigeren. Ook het belang van de monumentenzorg verzet zich niet tegen het verlenen van de omgevingsvergunning. Dit staat in een advies van de gemeentelijke monumentencommissie. De rechter vindt dat het college zich op dit advies mocht baseren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5638


Bestuur - Geen AOW-pensioen voor Chileense zeeman op Nederlands schip

27 september - Een Chileense man die in de jaren zestig op een Nederlands schip heeft gewerkt en geleefd, krijgt geen Nederlands ouderdomspensioen. De man deed een verzoek om met terugwerkende kracht terug te komen van een besluit uit 2011. De Sociale verzekeringsbank heeft dit verzoek terecht afgewezen. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. Het verzoek bevat immers geen nieuwe feiten of omstandigheden en het besluit uit 2011 wordt niet duidelijk onjuist geacht. Ook krijgt de man geen ouderdomspensioen vanaf de datum van zijn verzoek, omdat er geen voldoende nauwe band met de Nederlandse rechtssfeer tot stand is gekomen in de jaren dat hij op een Nederlands schip heeft gewerkt en geleefd. Tijdens zijn verlof en ook na het beëindigen van zijn werkzaamheden op het Nederlandse schip, verbleef de man immers bij zijn gezin in Chili. De man heeft zijn gezinsleven dus altijd in Chili gehad. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5562


Kanton - Illegaal vuurwerk in kelderbox, huurder mag blijven

23 september - Een huurder mag in zijn woning in Uithoorn blijven hoewel er onder meer illegaal vuurwerk en zogenoemde pizzaschijven (metalen objecten gevuld met explosief materiaal) zijn gevonden in de kelderbox die bij zijn woning hoort. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurder stelde dat hij korte tijd geen toezicht had gehouden op de box maar niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de inhoud ervan. Dat hij de goederen in de kelderbox plaatste, is niet vast komen te staan. De kantonrechter oordeelt dat hij onvoldoende toezicht hield op de box en daarmee tekortschoot als huurder. Dat is echter onvoldoende om de ontruiming die de woningcorporatie eiste toe te wijzen. Wel moet de huurder voortaan scherper toezicht houden op de kelderbox. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5610 


Kanton - Gevolgschade bedrijfswagen met gebreken te weinig onderbouwd

23 september - Een autobedrijf in Amsterdam hoeft een klant die daar een bedrijfswagen kocht die mankementen had niet de vervolgschade te betalen die daardoor ontstond. Het autobedrijf moet in beginsel wel de mankementen aan de bestelwagen vergoeden. Maar omdat de klant de schade die ontstond terwijl de bestelwagen werd hersteld te weinig onderbouwde, hoeft het autobedrijf die schade niet te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarin weegt ook mee dat de klant tijdens de reparatie over een vervangende bedrijfswagen kon beschikken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5609


Civiel - Zekerheid tot terugbetaling lening: vestiging pandrecht

28 september - Een meerderheidsaandeelhouder moet een pandrecht vestigen ter zekerheid tot terugbetaling van een lening. Dat heeft de rechtbank bepaald. Twee mensen hadden samen in totaal 500.000 euro geleend aan een bedrijf dat ging investeren in tijdschriftlicenties. De leningen zijn niet terugbetaald, kennelijk omdat de investering niet werd terugverdiend. Het tweetal beriep zich daarom op een schriftelijke afspraak met de meerderheidsaandeelhouder van het investeringsbedrijf om pandrechten te vestigen zodat zij zeker zijn dat de leningen worden terugbetaald. De verweren van de meerderheidsaandeelhouder, onder andere dat er geen geldige geldleningsovereenkomsten zouden zijn ondertekend en de leningen nog niet opeisbaar waren, waren tevergeefs. Het vonnis treedt op grond van de wet in de plaats van de pandakte. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5627


Civiel - Nogmaals bevestigd: eigenaar zonnepanelen moet erbij kunnen

30 september - De eigenaar van een stal moet de eigenaar van zonnepanelen op het dak van die stal, toegang verlenen tot zijn terrein, de stal en de transformator. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De rechtbank Noord-Nederland oordeelde dat al eerder, maar de staleigenaar is het niet eens met die uitspraak, en weigert eraan te voldoen. Hij vindt dat de zonnepaneleneigenaar de zonnepanelen door middel van list en bedrog heeft verkregen en dat hij gebruik heeft gemaakt van een valse gebruiksovereenkomst voor het dak en de transformator. De rechtbank Noord-Nederland heeft over dat standpunt al geoordeeld, en beslist dat de gebruiksovereenkomst rechtsgeldig tot stand is gekomen. De staleigenaar moet de zonnepaneleneigenaar dan ook toegang verlenen. Als hij dat niet doet moet hij een dwangsom betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5628


Uitspraken