Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 30 mei 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

straf - Celstraf voor verkrachting en aanranding

23 mei - Een 39-jarige man is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 23 november 2022 in Amsterdam een jonge voor hem onbekende vrouw verkrachtte en aanrandde voor haar huis. De grote impact ervan bleek onder meer uit dat zij zo hard schreeuwde dat meerdere mensen wakker werden en het alarmnummer belden. Uit het psychologisch onderzoek kwam onder meer dat de 39-jarige man een alcoholverslaving heeft en zwakbegaafd is. Daarom is de rechtbank het met de psycholoog en de reclassering eens dat hij eerst die verslaving onder controle moet krijgen voordat hij verder kan worden behandeld. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich daarom laten opnemen in een zorginstelling en daarna verblijven in een project voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang. Naast de gevangenisstraf moet hij 2.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3227


Straf - Celstraf na dwang duo tot prostitutie en verstrekken cocaïne

24 mei - Een 46-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk onder meer omdat hij twee vrouwen tussen januari 2016 en februari 2022 dwong zich beschikbaar te stellen voor werk in de prostitutie en seksafspraken met anderen te hebben. Hij misbruikte hiervoor de (aanvankelijk) experimentele seksuele voorkeuren van beide vrouwen. Hij ging met hen een BDSM-relatie aan en maakte hen van hem afhankelijk, mede door cocaïne te verstrekken, en respecteerde de tussen hen gemaakte afspraken en hun grenzen niet. Hij liet hen kennismaken met cocaïnegebruik en zette dit middel in om een seksuele grenzen te doen vervagen. Als bijzondere voorwaarden in de proeftijd van 2 jaar gelden contactverboden met beide vrouwen en moet hij zich ambulant laten behandelen bij een forensische ggz-instelling. Naast de gevangenisstraf moet hij de vrouwen respectievelijk 1.250 euro en 1.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3222

Bestuur- Vergunning café opnieuw onder de loep

15 mei - De burgermeester van Amsterdam had bij het verlenen van de exploitatievergunning moeten toetsen of een café gericht op clubpubliek, geen ontoelaatbare nadelige invloed heeft op het woon- en leefklimaat in de buurt. Dat oordeelde de rechtbank. De omwonenden, veelal werkenden en gezinnen, zeggen veel last te hebben van het café en in hun nachtrust gestoord te worden. De burgermeester vindt echter dat zij zorgvuldig heeft gehandeld en noemt dat er slechts twee overtredingen zijn. De rechtbank stelt de omwonenden in het gelijk. De burgermeester had uit het ondernemingsplan kunnen opmaken dat het café geen doorsnee eetcafé zou zijn, maar een clubcafé waarin muziek een belangrijk aspect is. De burgemeester moet opnieuw oordelen over de vergunning en daarin het karakter van de straat en de spanning waaraan het woon- en leefklimaat al onder druk staat door de relatief hoge concentratie horeca betrekken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3042


Kanton - Streep door oneerlijk huurverhogingsbeding

12 mei - Huurders van een woning in Amstelveen van verhuurder Bouwinvest hoeven de verhoogde huur niet te betalen. Het huurverhogingsbeding dat in de huurovereenkomst staat is namelijk oneerlijk en de kantonrechter vernietigt dat beding. Het beding geeft de verhuurder de bevoegdheid om de huurverhoging op te hogen met een extra percentage van maximaal 5 procent. Welk percentage er dus bij komt, is niet duidelijk. Evenmin is duidelijk welke reden een eventuele extra verhoging heeft. Daarbij kan de huurprijs alleen verhoogd worden en niet verlaagd. Het gevolg van de vernietiging is ook dat de huurders geen huurachterstand hebben en de verhuurder dus niet ruim 1.200 euro hoeven te betalen. De kantonrechter verwerpt ook de claim van de huurders dat er sprake is van gebreken. Daarvan is onvoldoende gebleken.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3124

Civiel - Bouw Galaxy Tower mocht worden beëindigd

17 mei - Een Nederlands bouw- en ontwikkelbedrijf mocht het werk aan de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein in Utrecht neerleggen, omdat de opdrachtgever achter liep met de termijnbetalingen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De Galaxy Tower moest aanvankelijk in juni 2019 klaar zijn. Inmiddels staat de oplevering gepland in 2024. Het bouwbedrijf en de opdrachtgever geven elkaar de schuld van de opgelopen vertraging. Het Hof heeft in een procedure over dit bouwproject al bepaald dat de opdrachtgever moest doorbetalen als het bouwbedrijf voortvarend te werk zou gaan. Ondanks dat voortgang werd geboekt, stopte de opdrachtgever met betalen. Dit rechtvaardigt volgens de rechter de beëindiging van het werk, hoe ingrijpend de gevolgen daarvan ook zijn. Partijen zullen verder procederen over de eindafrekening en eventuele vertragingsschade en korting wegens het overschrijden van de oplevertermijn. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3228

Civiel - Geen plaats meer voor oude eigenaar

24 mei - De nieuwe eigenaar van een fabriek in (sier)tegels en betonplaten hoeft de oude eigenaar en diens rechterhand niet weer bij de bedrijfsvoering te betrekken of aanpassingen te verrichten in de door hen gewenste zin, zoals de invoering van een vijfploegensysteem. Dat was de uitkomst van een kort geding dat de oude eigenaar, die de onderneming rond 1975 als 17-jarige heeft opgericht en deze in 2021 heeft verkocht, had aangespannen. Volgens hem en zijn compagnon stuurt de nieuwe eigenaar erop aan dat de in 2022 gelanceerde betonplatenlijn voorlopig niet winstgevend is, om zo te zorgen dat een deel van de bij wijze van ‘earn out’ verschuldigde koopprijs  - 25 miljoen euro, van een totaalbedrag van 101 miljoen euro - niet hoeft te worden betaald. Volgens de rechter is dat niet aannemelijk geworden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3283


Uitspraken