Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 04 december 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor slaan met zwaard

28 november - Een 40-jarige man is veroordeeld tot 106 dagen gevangenisstraf omdat hij op 25 augustus 2023 in Amsterdam een man met wie hij ruzie had met een zwaard onder meer op zijn rug en bil sloeg. Met zijn daad aanvaardde hij de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer ernstig letsel zou kunnen oplopen. Het slachtoffer hield er twee verwondingen aan zijn hoofd en een snee op zijn schouderblad aan over. Het incident had veel ernstiger kunnen aflopen. Dat dit niet is gebeurd is bepaald niet aan de 40-jarige man te danken.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7469


Straf - Celstraf voor mishandeling hond en bierpul gooien

30 november - Een 60-jarige man is veroordeeld tot 255 dagen gevangenisstraf waarvan 30 dagen voorwaardelijk onder meer omdat hij op 13 maart 2023 in Amsterdam zijn hond tweemaal stak als gevolg waarvan die moest worden geëuthanaseerd. Bij zijn aanhouding gooide hij een bierpul naar buiten. Een agent mag van geluk spreken dat die daar niet door is geraakt. Een deel ervan raakte de auto van de buren. Eerder creëerde de man ook ophef door zijn hond op te hitsen tegen de schilder die bij de buren was. Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek blijkt dat hij een bipolaire stoornis en een alcoholprobleem heeft. De rechtbank neemt het advies over hem zijn daden verminderd toe te rekenen en legt bijzondere voorwaarden op. Hij moet zich onder meer laten behandelen, meewerken aan middelencontrole en mag geen dieren houden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7544


Bestuur - Intrekken bijstand niet terecht: te weinig onderzoek gedaan

22 november - De rechtbank heeft het besluit van de gemeente Amsterdam om de bijstandsuitkering van een man in te trekken, vernietigd. De gemeente trok de uitkering in omdat de man niet zou hebben gemeld dat een woning –  waarin alleen zijn ex-vrouw en kinderen wonen – sinds 2009 op naam van hem en zijn ex-vrouw staat. De rechtbank oordeelde dat de gemeente het besluit onvoldoende had gemotiveerd. Zo had zij namelijk niet onderzocht of de kinderen als onderdeel van het gezin kunnen worden aangemerkt. Ook heeft de gemeente niet onderzocht of van de man verwacht kan worden dat hij de overwaarde van die woning te gelde maakt of dat hij over die overwaarde kon beschikken, aangezien dit zijn kinderen zou raken. De rechtbank heeft het besluit daarom vernietigd en beslist dat de gemeente na onderzoek opnieuw op het bezwaar moet beslissen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7366


Bestuur - Geen nieuw hotel in Zuid vanwege twijfels brandveiligheid

27 november - De rechtbank vernietigt de besluiten op basis waarvan de gemeente Amsterdam een vergunning verleende om een monumentale woning in Amsterdam te veranderen in een hotel. Een ander hotel in de buurt en omwonenden daarvan maakten zich vooral zorgen om de brandveiligheid, vanwege het grote aantal gasten (80) dat in het hotel mag logeren. Ook zijn er aangrenzende panden die bewoond worden en op de bovenste etages van het pand zelf zit een hotel. De rechtbank heeft geoordeeld dat de ingebrachte punten door het hotel en de omwonenden voldoende concreet zijn voor twijfel aan de zorgvuldigheid en de begrijpelijkheid van de rapporten waarop de brandveiligheid is gebaseerd. Om die reden is een nadere motivering van de gemeente Amsterdam vereist. De rechtbank vernietigt daarom de besluiten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7554


Kanton - Informatieverstrekking onvoldoende: korting op noodglasnota

28 november - Een Amsterdammer die niet volledig is geïnformeerd over de kosten van noodglasvoorzieningen om de tweemaal ingegooide ramen van zijn huis te laten repareren hoeft het glaszettersbedrijf dat de reparaties uitvoerde daarom 75 procent van de factuur (ruim 600 euro) te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De eerst noodglasvoorziening zijn geplaatst na een melding 12 maart 2022. Een dag later, op zondag, heeft het bedrijf houten platen voor het benedenraam geplaatst, nadat deze opnieuw was ingegooid.  Omdat vaststaat dat de Amsterdammer die opdracht tot reparatie twee keer gaf, moet hij daarvoor betalen. Hij krijgt wel 25 procent korting omdat het glaszettersbedrijf vooraf niet duidelijk was over de eventuele extra kosten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7519

Kanton - Opheffen rekeningen mag niet totdat Hof heeft beslist

28 november - Hoewel ABN Amro naar voorlopig oordeel van de kantonrechter voldoende heeft onderbouwd waarom die de relaties met twee stichtingen moet beëindigen en de bankrekeningen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) wil sluiten, mag de bank dat niet doen tot er in hoger beroep over de zaak is beslist. Daarbij weegt de onomkeerbaarheid van de opheffing mee en de grote gevolgen die dat heeft voor de beide stichtingen en hun bestuurders. De vorderingen tegen de bank zijn dan ook afgewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7541


Civiel - Geregistreerde gokverslaafde laten gokken: verlies vergoed

24 november 2023 - De exploitant van een speelautomatenhal is aansprakelijk voor de ruim 6.000 euro die een gokverslaafde man heeft verloren met gokken en moet dit vergoeden. De man staat ingeschreven in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Dit register is in het leven geroepen om gokverslaafden de mogelijkheid te bieden om door inschrijving in dat register te verhinderen dat zij toegang krijgen tot casino’s en speelhallen. De exploitant heeft bij het toegang verlenen tot de speelautomatenhal de identiteit van de man niet of niet deugdelijk in het register gecheckt (of gecontroleerd) en is daarom aansprakelijk voor het bedrag de gokverslaafde met gokken heeft verloren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7591


Civiel - Prospectus niet misleidend ondanks mogelijke beleggingsfraude

1 december - Het beslag dat is gelegd ten laste van twee bestuurders van een vennootschap die obligaties heeft uitgegeven, wordt opgeheven. Het beslag was gelegd door een van de obligatiehouders die stelt dat er sprake is van beleggingsfraude. Omdat het prospectus misleidend zou zijn, houdt hij de twee bestuurders aansprakelijk voor zijn schade, te weten het verlies van zijn inleg. De voorzieningenrechter gaat hier voorlopig niet in mee. Weliswaar is het mogelijk dat de vennootschap zelf aansprakelijk blijkt te zijn voor de schade en/of dat de twee bestuurders eveneens aansprakelijk zijn, maar in dit geding ging het alleen om de aansprakelijkheid van de bestuurders op basis van een misleidende prospectus. Dat mogelijk sprake is van beleggingsfraude (de gelden zijn immers niet bestemd overeenkomstig het prospectus) maakt nog niet dat het prospectus zelf misleidend zou zijn. Dat er onwaarheden of onvolledigheden in staan is immers niet gebleken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7636


Uitspraken