Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 04 februari 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Celstraf voor op hoofd slaan met moersleutel

30 januari - Een 50-jarige man krijgt 18 maanden gevangenisstraf (waarvan 6 voorwaardelijk) omdat hij 24 augustus vorig jaar in Amsterdam een man met een moersleutel tegen zijn hoofd sloeg. Beide mannen die ruzie met elkaar hadden, zijn (ex-)bewoners van het opvanghuis van het Leger Des Heils. Het slachtoffer hield aan de ruzie onder meer een gebroken kaak en gaten in zijn hoofd over. Uit psychiatrisch onderzoek bleek dat de 50-jarige man lijdt aan een chronische psychotische stoornis. Bij oplopende spanning kan dat achterdocht bij de man versterken. Daarom oordeelt de rechtbank dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Uit het reclasseringsadvies blijkt dat de kans op recidive zonder behandeling hoog wordt ingeschat. Daarom legt de rechtbank deels een voorwaardelijke straf op met de bijzondere voorwaarde dat hij zich moet laten behandelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:597

Straf - Taakstraf na oplichting rond Canal Pride

31 januari - Een 50-jarige man krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden voor onder meer oplichting. Ook moet hij ruim 700 euro schadevergoeding betalen. Hij liet tientallen mensen betalen om mee te varen op een boot tijdens de Canal Pride 2017 in Amsterdam terwijl die boot er niet was. Zelfs toen de man wist dat er helemaal geen boot beschikbaar was, benaderde hij nog mensen om mee te varen. Zo dupeerde hij veel mensen die zich op een feestelijke dag hadden verheugd. Ook stal hij portemonnees van 2 mannen met wie hij een relatie had. Uit reclasseringsrapportages blijkt dat het erop lijkt dat hij zich op mensen wilde wreken door hen geld af te pakken. Om de kans op recidive te verkleinen moet hij zich laten behandelen voor zijn psychische problemen. Daarom is dat een van de bijzondere voorwaarden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:600

Bestuur - Geen bijzondere opvang voor incontinente vreemdeling

25 januari - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid hoeft een incontinente vreemdeling  geen onderdak te bieden in een beschermde woonomgeving. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vreemdeling van Egyptische afkomst had daarom gevraagd omdat hij veelvuldig naar het toilet moet na een operatie. Uit medische stukken blijkt dat hij 24-uurs opvang nodig heeft. De staatssecretaris vindt dat de man niet voor beschermd wonen in aanmerking komt omdat hij geen verblijfsrecht heeft. De enige opvang die de staat hoeft te bieden aan illegaal verblijvende personen is verblijf in een vrijheidsbeperkende locatie (VBL), aldus de staatssecretaris. De rechtbank is het daarmee niet eens: onder bijzondere omstandigheden moet de staat ook andere opvang, zoals een beschermde woonomgeving, aanbieden. In deze zaak oordeelt de rechtbank echter dat de situatie van de vreemdeling niet zó bijzonder is en daarom kan de man in een VBL verblijven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:781

Bestuur - 'Schipholparkeren' op terrein in Aalsmeer mag

29 januari - De omgevingsvergunning voor het gebruik van een terrein in Aalsmeer voor het zogeheten ‘Schipholparkeren’ is terecht verleend. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Op het terrein zijn parkeerplaatsen voor langparkeerders en er worden pendelbusjes ingezet van en naar Schiphol. Een Aalsmeerder die op 110 meter afstand van het terrein van ruim 23.000 m2 woont, ervaart overlast. Hij vindt dat zijn woon- en leefklimaat nog verder achteruit is gegaan, naast de overlast die hij al ervaart door het vliegverkeer. De gemeente heeft verwezen naar rapportages over de gevolgen voor de luchtkwaliteit van het Schipholparkeren waaruit blijkt dat er geen normoverschrijdingen zijn. Deze berekeningen zijn door de omwonende niet concreet betwist. Ook is er geen onderzoek waaruit blijkt waarom de blaadjes in zijn tuin zwart zijn. Volgens de rechtbank is onvoldoende twijfel gezaaid aan de rapporten van de gemeente.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:506

Kanton - Huurster hoeft niet te wijken voor eigenaresse

28 januari - De huurster van een appartement in Amstelveen hoeft niet te wijken voor de eigenaresse van het appartement. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De eigenaresse had de huurovereenkomst opgezegd omdat de huurster weinig in het appartement zou zijn en daardoor geen goede huurster zou zijn. Bovendien wilde de eigenaresse er na haar scheiding zelf wonen. Daar ging de kantonrechter niet in mee. Omdat de eigenaresse na haar scheiding een ander appartement huurde kan zij geen beroep doen op dringend eigen gebruik.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:541

Kanton - Onvoldoende bewijs wie ‘treintje reed’: geen boete

21 januari - Een auto-eigenaar hoeft de boete die Q-Park hem oplegde voor ‘treintje rijden’ niet te betalen. Bij treintje rijden verlaat de bestuurder de parkeergarage zonder te betalen, door met zijn voorganger onder de slagboom door te rijden. De kantonrechter oordeelt dat Q-Park niet heeft aangetoond dat het de eigenaar was die een parkeerovereenkomst heeft gesloten. Volgens de man had hij zijn auto uitgeleend aan zijn partner en een vriendin. Die laatste is de Amsterdamse parkeergarage uitgereden en is daarbij in paniek onder de slagboom doorgereden. Het parkeerkaartje heeft de vriendin daarna alsnog betaald. Q-Park heeft tegenover dit relaas te weinig aangedragen om te concluderen dat de eigenaar van de auto de bestuurder was en degene die de overeenkomst sloot. Het enkele feit dat hij kentekenhouder is, is volgens de kantonrechter daarvoor niet voldoende.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:630

Civiel - Lening van 4 ton hoeft niet terug

30 januari - Laundry Beheer B.V., een Amsterdamse financiële holding, hoeft niet meer te betalen voor een lening van 4 honderdduizend euro, die een andere financiële holding, Modalfa B.V., haar in 2008 had verstrekt. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Modalfa had de lening  en een aanvullende overeenkomst die zij in 2012 hadden gesloten nadat de lening niet op tijd was terug betaald, in 2017 ontbonden. Daarom kan zij de lening niet meer terugvorderen. Bovendien hebben Laundry en haar bestuurder in de tussentijd al meer dan de geleende 4 ton aan Moldalfa betaald: een groot deel van die betalingen waren rentebetalingen, aangezien de lening een rentepercentage van 10% had.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:625

Civiel - Derde woningdeler moet vertrekken

30 januari - Een van de drie studenten die samenwonen in een appartement in Amsterdam West, moet de woning verlaten. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. De eigenares van de woning meldde een vermoeden van verhuur via Airbnb bij de gemeente. De gemeente ging kijken en trof in de woning geen Airbnb'ers, maar wel de drie woningdelers aan. Sinds 2017 is het delen van een woning door meer dan twee personen zonder vergunning niet toegestaan (behalve als het om een gezin gaat). De gemeente dreigde de eigenares met een boete en een hoge dwangsom omdat zij de benodigde vergunning niet heeft. De eigenares voelde niks voor het aanvragen van de vergunning vanwege de hoge isolatiekosten. Bovendien had volgens haar alleen student 1 een huurcontract. Zij startte een ontruimings-kortgeding tegen de andere twee. Student 2 kon aannemelijk maken dat hij mondeling toestemming had van de eigenares, maar student 3 kon dat niet. Hij krijgt drie maanden de tijd om te vertrekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:626

Uitspraken