Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 04 juli 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Belaging broers en agent tijdens paranoïde wanen: tbs en GVM

3 juli - De rechtbank legt een 63-jarige man die volgens deskundigen onder meer aan paranoïde wanen lijdt maximaal 4 jaar tbs en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) op. Een GVM biedt de mogelijkheid na afloop van een tbs-maatregel langer toezicht op een veroordeelde te houden, waar nodig met voorwaarden. Hij belaagde zijn twee broers en een toenmalige wijkagent jarenlang terwijl hij wist dat zij geen contact wensten. Hij overspoelde hen met een overweldigende hoeveelheid e-mails en Whatsappberichten waarin hij hen beschuldigde van ernstige zaken. Bovendien stuurde hij soortgelijke berichten over hen naar talloze andere personen en overheidsinstanties. Omdat hij ook wanen had toen hij zijn daden pleegde, kunnen deze hem niet worden toegerekend. Hij wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel moet hij 3000 euro schadevergoeding betalen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:4582

Bestuur - Alsnog tegemoetkoming voor Surinaamse Nederlander in AOW

26 juni - De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de aanvraag om toekenning van een eenmalig bedrag aan een oudere Surinaamse Nederlander die geen volledig AOW-pensioen  heeft kunnen opbouwen, ten onrechte afgewezen. De rechtbank heeft dit beslist en de tegemoetkoming zelf toegekend. Het ‘Tijdelijk besluit eenmalig bedrag ouderen van Surinaamse herkomst’ stelt als voorwaarde voor toekenning onder meer dat iemand uiterlijk op 25 november 1975 (de datum waarop Suriname onafhankelijk is geworden) in Nederland is gaan wonen; om daarmee de Nederlandse nationaliteit te behouden. De Amsterdammer in kwestie hoefde niet aan die voorwaarde te voldoen. Hij kon de Nederlandse nationaliteit behouden, omdat hij getrouwd was met een Nederlandse vrouw. Met die situatie is in het Tijdelijk besluit geen rekening gehouden. Vasthouden aan die voorwaarde is dan onevenredig. De rechtbank heeft beslist dat de minister in dit geval de voorwaarde buiten toepassing had moeten laten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:4384

Kanton - Huurders vangen bot in dispuut over energielabel

26 juni - De huurders van een appartement in Amsterdam-West hebben onvoldoende gemotiveerd waarom het energielabel B van hun appartement niet correct is. Dat bepaalde de kantonrechter. Volgens de deskundige van huurders had het appartement energielabel C omdat het trappenhuis  als onverwarmde ruimte moet worden gezien. De huurders en verhuurder zijn ter zitting overeengekomen om hun deskundigen een (derde-)deskundige te laten aanwijzen om de vraag te beantwoorden of het trappenhuis als verwarmde of onverwarmde ruimte moet worden gezien. Die deskundige beoordeelde het trappenhuis als verwarmde ruimte. Daarbij woog mee dat zowel het dak als de vloer van het trappenhuis geïsoleerd zijn en de wanden van woningen die daaraan grenzen niet. Dat de situatie sinds de start van de huurovereenkomst en het deskundige-onderzoek wezenlijk zou zijn veranderd door isolatiewerkzaamheden in het trappenhuis zoals de huurders stelden, bewezen zij onvoldoende. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Fokverbod Markiesjes moet ingetrokken worden

4 juli - De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland moet een opgelegd fokverbod voor Markiesjes intrekken. Dit is het oordeel van de voorzieningenrechter in een kort geding dat acht fokkers van deze hondjes aanspanden. De rechter overwoog dat de fokkers spoedeisend belang hebben bij opheffing van het verbod, nu sommigen van hen al nestjes met pups hebben of binnenkort krijgen, en het vinden van een koper van die pups door het fokverbod wordt belemmerd. De rechter overweegt dat de Raad niet heeft kunnen uitleggen waarom zij juist nu een fokverbod oplegt voor deze hondjes. Het besluit is dan ook lichtvaardig genomen en onrechtmatig. 

Lees de volledige uitspraak:

Uitspraken