Laden...

Celstraf voor oplichter die ‘vliegtickets’ verkoopt en gezin op straat laat belanden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Celstraf voor oplichter die ‘vliegtickets’ verkoopt en gezin op straat laat belanden
Rotterdam, 17 juli 2025

De rechtbank Rotterdam veroordeelt een 37-jarige man tot een celstraf wegens oplichting. Hij verkocht (eerst zelf en daarna via een ander) nog niet definitief geboekte vliegtickets. De verdachte bood een gezin ook banen en een woning aan die niet bestonden. De man ging geraffineerd te werk en de gevolgen waren groot. Zo verloor het gezin hun woning.

De zaak

De verdachte heeft in de periode van september 2023 tot en met mei 2024 zeven oplichtingen gepleegd. De verdachte bood een gezin bestaande uit moeder, dochters en toenmalige schoonzoon een nieuwe baan of stage en een nieuwe woning aan. Om aan het werk te kunnen en de woning te kunnen betrekken heeft de verdachte hen goederen laten aanschaffen en bedragen laten betalen. Het gezin stuurde hij een bosje bloemen en sleutels voor de zogenaamd geregelde nieuwe woning. In alle gevallen bleek de baan niet te bestaan en de woning niet geregeld. Omdat de vrouw haar woning al had opgezegd, kwam het gezin (zonder baan) op straat te staan.

Daarnaast heeft de verdachte, eerst zelf via het netwerk van zijn vriendin en daarna via de oudste dochter van het gezin, ‘vliegtickets’ verkocht. De verdachte zorgde voor boekingscodes en e-tickets voor de potentiële kopers die hij verkreeg door vliegtickets te reserveren en met deze boekingscodes werden de kopers in de waan gebracht dat zij een echt ticket hadden gekocht. De oudste dochter heeft binnen haar netwerk (waaronder familie en vrienden) meer dan negentig ‘vliegtickets’ verkocht. Toen de constructie die de verdachte had bedacht dreigde in te storten omdat de waarheid aan het licht zou komen, heeft de verdachte zijn eigen dood in scène gezet.

Geraffineerd

De verkoop van de vliegtickets leverde schrijnende situaties op waarin sommige slachtoffers er pas op Schiphol achter kwamen dat de tickets nep waren. De verdachte ging geraffineerd te werk en maakte gebruik van een valse naam of hoedanigheid. Hij vertelde dat hij een goede baan had bij de Koninklijke Marechaussee, Schiphol of KLM en zei dat hij daardoor goedkope tickets naar Suriname kon regelen. Hij heeft op nauwkeurig uitgedachte en geplande wijze een gezin met bijbehorend netwerk en het netwerk van zijn vriendin op allerlei manieren opgelicht. Van het gezin dat de verdachte heeft toegelaten in hun leven en in wie zij hun vertrouwen hebben gesteld, heeft hij op vergaande en doortrapte wijze misbruik gemaakt.

Straf

Het gevoel van veiligheid en vertrouwen in de medemens bij de slachtoffers is ernstig aangetast en heeft gezorgd voor gevoelens van schaamte, stress en angst. Een gezin is hun huis en hun baan verloren. Dat heeft hen grote onzekerheid en kosten opgeleverd. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen van het handelen van de verdachte.

De verdachte is eerder en meermaals voor oplichting veroordeeld tot forse gevangenisstraffen. De verdachte is onderzocht door een psycholoog. Die stelt vast dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken. De kans op herhaling wordt hoog ingeschat, met of zonder behandeling.

De rechtbank Rotterdam veroordeelt de man tot 42 maanden celstraf. Ook moet hij zijn slachtoffers in totaal ruim 75.000 euro betalen aan materiele schadevergoeding (onder meer de betaalde vliegtickets) en immateriële (‘emotionele’) schade.

Uitspraken