Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 04 juli 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf voor inbraak met nagemaakte sleutel

29 juni - Een 31-jarige Amsterdammer krijgt een taakstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van 2 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 22 november 2019 samen met anderen heeft ingebroken in een woning in de wijk IJburg. De man heeft tijdens de zitting bekend dat hij samen met anderen de woning was binnengekomen met een nagemaakte sleutel. Zij hebben vervolgens onder andere een laptop, sieraden en geld meegenomen. Ook zijn er een camera en alarm vernield. De man heeft ter zitting ontkend dat hij ook betrokken was bij een andere inbraak op IJburg, waarbij eveneens gebruik is gemaakt een valse sleutel. Zijn betrokkenheid bij de diefstal had moeten blijken uit de stills van camerabeelden. Die stills waren volgens de rechtbank echter onvoldoende duidelijk om een betrouwbare herkenning op te kunnen baseren. De man wordt dan ook vrijgesproken voor deze tweede inbraak.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3629

Bestuur - Kappen van 16 honingbomen aan de Kinkerstraat mag

16 juni - De kap van 16 honingbomen aan de Kinkerstraat mag doorgaan. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De gemeente Amsterdam had een omgevingsvergunning verleend voor het vellen van de 16 honingbomen die moesten wijken voor de vernieuwing van de Kinkerstraat. Een omwonende was het hier niet mee eens en wilde dat de bomen behouden bleven. De rechter oordeelt echter dat de gemeente zorgvuldig onderzoek heeft verricht naar de vraag of de bomen behouden kunnen blijven. Daaruit is overtuigend naar voren gekomen dat dit, vanwege de noodzakelijke graafwerkzaamheden en de gevolgen daarvan voor de wortels, niet het geval is. Alternatieven zijn onderzocht, maar niet mogelijk gebleken. Verder is in het ontwerp van de vernieuwing voorzien in meer vergroening. Er komen aanzienlijk meer bomen dan nu met een langere levensduur en conditie. De aanwezigheid van bomen voor de aanblik van de straat is daarmee gewaarborgd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3669

Kanton - Niet betalen voor ongevraagde en gebrekkige hulp

23 juni - Een vrouw hoeft een man die haar zou helpen met haar schulden niet te betalen voor zijn diensten. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. De vrouw kreeg de hulp aangeboden via een vriendin. De vrouw tekent op verzoek van de man een machtiging, waarin staat dat hij in een aantal zaken haar belangen mag behartigen. Achteraf ontvangt de vrouw hoge rekeningen, zonder dat daarover afspraken zijn gemaakt. Bovendien worden ook werkzaamheden in rekening gebracht waarvoor geen opdracht is gegeven en die gebrekkig zijn uitgevoerd. Ook vroeg de man op oneigenlijke gronden een Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) aan, terwijl de vrouw geen bedrijf exploiteerde. Verder heeft hij de vrouw onder druk gezet en benadelende informatie gedeeld met een van haar schuldeisers, nadat zij vragen stelde over zijn handelswijze. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3619

Kanton - Terecht ontslagen na verzwijgen eerder ontslag bij sollicitatie

27 juni - Een werkneemster die bij haar aanstelling als marketing director van een groot elektronicaconcern heeft gezwegen over een eerder ontslag bij hetzelfde bedrijf, mocht op staande voet ontslagen worden. Ook moet zij een schadevergoeding betalen van ruim 43 duizend euro, omdat de werkgever 3 maanden opzegtermijn is ontnomen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De werkneemster vond het ontslag op staande voet onterecht, omdat de betrokken recruiter volgens haar op de hoogte was van het eerdere dienstverband. Bovendien was haar vorige aanstelling niet relevant voor de nieuwe functie. De rechter gaat daar niet in mee. Door haar eerdere dienstverband niet op haar CV te vermelden, heeft zij de werkgever een dringende reden gegeven haar arbeidsovereenkomst direct op te zeggen. Ook vindt de rechter het niet geloofwaardig dat de werkneemster de recruiter volledige openheid van zaken heeft gegeven, aangezien die geen actie heeft ondernomen. Daarbij is het management bevoegd om de werkneemster te ontslaan en niet de recruiter. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3622

Civiel - Mondkapjes voldoen niet aan norm: koopovereenkomst ontbonden

29 juni - Een sportmedische groothandel die 80.000 mondkapjes uit China kocht die niet aan de Europese standaard voldeden, krijgt zijn geld terug en de schade vergoed. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De groothandel had de mondkapjes gekocht van een transportbemiddelaar. Volgens het bijgeleverde certificaat en testrapport voldeden de mondkapjes aan de norm, maar bij nader onderzoek bleken de mondkapjes toch niet de juiste eigenschappen te bezitten. Het certificaat dat was afgegeven, was niet het juiste certificaat. Hoewel de transportbemiddelaar hiervan niet op de hoogte was mocht de groothandel de koopovereenkomst ontbinden, onder meer omdat beide partijen het erover eens zijn dat de mondkapjes niet aan de Europese EN 149-norm voldeden. De transportbemiddelaar is zelf ook een procedure begonnen om zijn geld terug te krijgen van de verkopende partij die de mondkapjes binnen de Europese Economische Ruimte heeft gebracht. Die procedure is nog niet afgerond.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3640

Civiel - Bewindvoerder moet meewerken aan familieafspraak over woning

30 juni - De bewindvoerder van een man moet meewerken aan de overdracht van zijn woning aan zijn dochter. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De ouders hielpen hun dochter in 2008 bij de financiering van de woning. Ze spraken daarbij mondeling af dat de dochter het aandeel van haar ouders kon overnemen door hun hypotheek over te nemen, maar de overwaarde niet aan hen hoefde te betalen. In 2019 werd de vader onder bewind gesteld. De dochter is nu financieel in staat om haar ouders uit te kopen, maar de bewindvoerder ligt dwars. Die betwist de mondelinge afspraak en vindt dat de vader recht heeft op zijn deel van de overwaarde. Volgens de rechter is echter voldoende aannemelijk dat 'aan de keukentafel' is afgesproken dat de dochter niet de overwaarde aan haar ouders hoeft te vergoeden, mede omdat zij altijd de hypotheek- en andere eigenaarslasten heeft betaald. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3682

Uitspraken