Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 05 december 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na oplichting vrouwen en 1 poging daartoe

2 december - Een 34-jarige man is veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk voor 6 oplichtingen en 1 poging daartoe van vrouwen. Ook moet hij ruim 54.000 euro schadevergoeding betalen. Hij deed zich op chatsites voor als serieuze huwelijkskandidaat en maakte hen zo geld afhandig. Toen de vrouwen dachten dat hij met hen een toekomst wilde opbouwen verdween hij plots nadat zij hem in goed vertrouwen geld hadden gegeven. In de straf weegt mee dat hij de gebruiken en tradities binnen de Marokkaanse cultuur misbruikte en het feit dat de slachtoffers niet snel aangifte zouden doen omdat er binnen hun gemeenschap vrijwel niet over kan worden gesproken. Om de kans op recidive te verkleinen legt de rechtbank een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op met bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich ambulant laten behandelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7096

Bestuur - Gemeente op de vingers getikt voor opleggen boete aan huurder

24 november - De gemeente Amsterdam mocht de huurder van een woning in Slotervaart geen boete opleggen voor het overtreden van de Huisvestingswet. Dat heeft de rechtbank bepaald. De gemeente had de huurder een boete van 12.000 euro opgelegd vanwege het omzetten van een zelfstandige huurwoning in onzelfstandige woonruimtes zonder omzettingsvergunning. Omdat de huurder voorafgaande aan het afleggen van huisbezoeken niet was gewezen op zijn zwijgrecht (cautie), mochten zijn verklaringen niet voor het bewijs van de overtreding worden gebruikt. Zonder die verklaringen is niet meer komen vast te staan dan dat de drie personen die op het adres van de huurder staan ingeschreven, de nacht hebben doorgebracht in de woning. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7088

Bestuur - Orde van Advocaten moet vrouw aanwijzen als gesprekleider

29 november - De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) moet de huidige gespreksleider Intervisie (over deskundige kwaliteitstoetsen) aanwijzen als gespreksleider zodat zij kan blijven werken. Dat zij geen academische titel heeft zoals de gewijzigde regels voorschrijven is geen reden haar af te wijzen, oordeelt de rechtbank. Achtergrond van dit titelvereiste is dat de gespreksleider en advocaten academisch zijn geschoold en op een gelijk niveau met elkaar kunnen communiceren tijdens cursussen. NOvA beoordeelde echter alleen of de vrouw die graad had en niet dat zij ruime ervaring heeft als intervisiebegeleidster en een gymnasiumdiploma bezit. In NOvA’s afwijzingsbesluit ontbreekt een evenwichtige belangenafweging. Vanwege de hiervoor genoemde omstandigheden is het doel van het hebben van een academische graad (beter borgen van de professionaliteit van deskundigen) in dit geval behaald. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7089


Kanton - Beveiliger raakt baan kwijt

16 november - Een beveiliger bij het Amsterdamse beveiligingsbedrijf G4S Security raakt per 16 december 2022 zijn baan kwijt. Per die datum ontbindt de kantonrechter zijn arbeidsovereenkomst. De beveiliger die alcoholverslaafd is, heeft namelijk onder invloed autogereden. Daardoor is zijn beveiligingspas ingetrokken en mag hij niet meer als beveiliger werken. Omdat G4S Security de beveiliger niet meer mag laten werken, kan van haar niet worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Het ontslag wordt daarom uitgesproken op de h-grond, ook wel restgrond genoemd. Hoewel alcoholverslaving een ziekte is en iemand daarom niet mag worden ontslagen, staat dit niet aan de ontbinding in de weg omdat de ontbinding is gebaseerd op het intrekken van de beveiligingspas, waardoor de beveiliger niet meer mocht werken. Dat staat los van de ongeschiktheid wegens ziekte. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6986

Kanton - Ex-schoondochter mag auto houden

18 november - Een vrouw mag de auto die zij van haar ex-schoonouders kreeg houden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Nadat zij haar relatie had beëindigd, eisten haar schoonouders de auto terug. Volgens hen is de auto, met een waarde van 16.000 euro, destijds in gebruik gegeven om voor hun zoon en schoondochter een verhuizing buiten Amsterdam makkelijker te maken. Gelet op het kentekenbewijs en de verzekering, beide op naam van de schoondochter, de verklaringen ter zitting en de verstuurde whatsappberichten, zijn de schoonouders er volgens de kantonrechter echter niet in geslaagd het vermoeden dat de schoondochter als houder van de auto ook de eigenaar is, te weerleggen. Ook het argument dat zij hun ex-schoondochter nooit zo’n groot bedrag zouden schenken is verworpen. Zij schenken immers ook jaarlijks 6.000 euro aan de (eigen) kinderen. Bovendien gaven zij geen inzicht in hun financiële situatie waaruit zou blijken dat de gift onaannemelijk was. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6987

Civiel - Zoon mag volkstuin van moeder niet overnemen

30 november - Een man mag het lidmaatschap van zijn 80-jarige moeder van een volkstuinvereniging in Amstelveen niet voortzetten. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Moeder is na conflicten uit de vereniging gezet en vecht dat aan in diverse procedures. Ondanks een veroordelend vonnis weigert zij de tuin te ontruimen. De man stelt dat hij partnerlid is en daarom volgens de statuten van de vereniging de tuin mag overnemen. De voorzieningenrechter gaat daar niet in mee: de man is geen partner van mevrouw, maar haar kind. Volgens de vereniging probeert moeder via de omweg van het zogenaamde partnerlidmaatschap van haar zoon alsnog toegang tot haar (voormalige) tuin te krijgen. Of dat waar is of niet, de voorzieningenrechter beslist: de man is geen partner, dus ook geen partnerlid. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7076

Civiel- Weigering wijziging akte zelfbouwkavel naar 3 huizen terecht

30 november - De gemeente Amsterdam mag, ondanks dat zij wel al de vergunningen had verleend, toestemming weigeren aan de koper van een zelfbouwkavel in Nieuw-West om daar drie woningen op te bouwen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De gemeente, die ook de grondeigenaar is, had het kavel in erfpacht uitgegeven aan de koper. In de akte van erfpacht staat dat er één woning op mag worden gebouwd. De gemeente weigert mee te werken aan het veranderen van die akte naar drie woningen. De koper stelt dat dat niet kan omdat de gemeente wel die vergunningen heeft gegeven. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente daarmee in dit geval geen misbruik maakt van haar hoedanigheid van grondeigenaar, ondanks de verleende vergunningen. De gemeente heeft in dit geval terecht voorrang gegeven aan de verkeersveiligheid vanwege met name het gebrek aan parkeermogelijkheden nabij de kavel van koper. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7090

Uitspraken