Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 05 maart 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - Celstraf voor uitbuiting illegalen in rotifabriek

1 maart - Een 42-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden omdat hij tussen juli 2013 en september 2015 illegalen uitbuitte in zijn rotifabriek. Ook moet hij de bijna 3 ton terugbetalen die de uitbuiting hem heeft opgeleverd. Zijn slachtoffers krijgen in totaal bovendien 33.000 euro schadevergoeding. De illegalen moesten zes dagen per week 12 tot 17 uur per dag werken in de extreem warme rotifabriek. Ook liet hij hen daar wonen. Het rolluik van het pand mocht niet open omdat de man niet wilde dat de illegalen zouden worden opgemerkt. De man betaalde de zeer lage lonen vaak maar deels uit. Hij dreigde met ontslag als bestellingen niet op tijd klaar waren. Ook dreigde hij onder meer dat hij pistolen in huis had. In de straf weegt mee dat hij misbruik maakte van de afhankelijkheid van de illegalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1117

Straf - ​2 jaar cel voor poging overval waardetransport

2 maart - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden cel omdat hij op 16 september 2016 heeft geprobeerd een waardetransport bij een bank te overvallen op Plein 40-45 in Nieuw-West. Hij bedreigde een medewerker van het waardetransport met een pistool. Daarnaast vernielde hij enkele dagen eerder zijn elektronische enkelband. Die droeg hij in het kader van toezicht door de Reclassering. In de straf weegt mee dat de overval traumatisch was voor de medewerker van het waardetransportbedrijf en dat de man al eerder is veroordeeld. Ook moet hij 2500 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1158

Bestuur - Geen nieuw hotel aan de Bilderdijkstraat

27 februari - Stadsdeel West hoefde geen vergunning te verlenen voor het realiseren van een appartementenhotel in een pand aan de Bilderdijkstraat. Dat heeft de rechtbank bepaald. In het pand zitten nu een sportcafé en short stay appartementen, maar de eigenaar wil die graag omzetten naar een hotel. Dat is echter in strijd met het bestemmingsplan ‘Oud-West’. Het stadsdeel hoefde volgens de rechtbank niet van het bestemmingsplan af te wijken, omdat de eigenaar van het pand onvoldoende gegevens heeft verstrekt om de toegevoegde waarde van het hotel vast te kunnen stellen. Het stadsdeel heeft hierbij de vergunningsaanvraag terecht getoetst aan de Hotelstrategie. Dit is het beleid waarmee de gemeente Amsterdam de kwaliteit van nieuwe hotels probeert te verhogen: niet meer van het zelfde, maar unieke concepten met een toegevoegde waarde.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1113

Bestuur - Eigenaar terrasboot haalt bakzeil

23 februari - Een terrasboot moet worden bestempeld als ‘object’ waar een ontheffing voor nodig is. Daarom mocht de bestuurscommissie Centrum de eigenaar een last onder dwangsom opleggen. Dat heeft de meervoudige kamer van de rechtbank bepaald. De last houdt in dat de eigenaar vier weken had om de terrasboot weg te halen. Doet hij dat niet, dan moet hij een dwangsom van maximaal 2.500,- euro betalen. Met zijn betoog dat voor de terrasboot geen ontheffing nodig is omdat het een ‘pleziervaartuig’ is, krijgt de eigenaar geen gelijk van de rechtbank. De terrasboot vertoont namelijk meer gelijkenissen met een vlot dan met een schip met boeg en achtersteven. Onder meer daarom moet het volgens de rechtbank als ‘object’ worden aangemerkt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1111

Kanton - ​‘Onderzoekende’ hennepkweker moet woning uit

26 februari - De huurder van een appartement aan het Prins Bernhardplein in Amsterdam-Oost moet zijn woning uit omdat hij er een hennepplantage had ingericht. Dat heeft de kantonrechter bepaald. In december 2017 trof de politie in het appartement een kweektent aan, met daarin warmtelampen en 64 kweekpotten voor hennep. Ook bleek er illegaal stroom te worden afgetapt en was er sprake van een brandgevaarlijke situatie. Verhuurder Stadgenoot eiste daarop voor de rechter dat de man uit zijn woning zou worden gezet. De man beweerde dat de plantage een proefopstelling betrof, bedoeld voor hobbymatig onderzoek naar klimaatbeheersing. De rechter noemt deze bewering echter volstrekt ongeloofwaardig en oordeelt dat de man uit zijn appartement moet vertrekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1090

Kanton - Luidruchtige huurster moet na 34 jaar vertrekken

26 februari - Een huurster moet na 34 jaar haar huis in De Pijp uit omdat zij overlast veroorzaakt en haar huis illegaal heeft onderverhuurd. Ook moet de vrouw bijna 1.500 euro aan achterstallige huur betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Al in 2001 kwamen bij de verhuurder de eerste klachten over geluidsoverlast binnen. Hoewel er daarna periodes waren waarin het goed ging, veroorzaakte de huurster later opnieuw ernstige overlast. De vrouw zou onder meer agressief zijn en haar buren intimideren, terwijl zij niet openstond voor hulp van de verhuurder en de ingeschakelde instanties en deze nauwelijks binnenliet. In 2016 en 2017 heeft ze bovendien haar woning illegaal onderverhuurd. Al deze schendingen van de huurovereenkomst maken dat de rechter die overeenkomst ontbindt en daarmee de huurster verplicht te vertrekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1088

Civiel - Uitbater hotel moet inbinden

26 februari - Een uitbater van een hotel in Uithoorn moet stoppen met het bedreigen en intimideren van de burgemeester en alle medewerkers die werken bij de gemeente Uithoorn. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Na een drietal gebeurtenissen in het hotel waren er incidenten tussen de uitbater en medewerkers van de gemeente ontstaan. De man had daarop extreem agressief, bedreigend, beledigend en kwetsend gereageerd en niet zoals hij zelf aangaf op een ‘normale’ kritische toon. De burgemeester en de medewerkers hebben als bewijs hiervan tal van e-mails en uitlatingen op Facebook overgelegd. De man heeft hiermee de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden, aldus de voorzieningenrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1091

Civiel - Geen vergoeding voor meerwerk

28 februari - Elektrotechnisch bedrijf Croonwolter&dros krijgt slechts circa 30.000 euro vergoed van de 3 ton aan extra kosten die het bij chemiebedrijf Albemarle voor een klus had gedeclareerd. Dat heeft de rechtbank bepaald. Croonwolter&dros werd door Albemarle ingeschakeld voor het ombouwen van een productielijn. Vooraf was een vaste prijs afgesproken. Volgens de opdrachtnemer liepen de kosten tijdens de klus echter flink op, onder meer doordat Albemarle met veel wijzigingen kwam en doordat het werk sneller moest worden uitgevoerd. Albemarle weigerde vervolgens de extra factuur van ruim 3 ton te betalen. De rechtbank stelt het chemiebedrijf voor het grootste deel in het gelijk. In de contractuele afspraken stond namelijk dat Albemarle vooraf schriftelijk met meerwerk moest instemmen voordat dit zou worden vergoed. Voor het merendeel van de kosten is niet vast komen te staan dat Albemarle van die extra kosten op de hoogte was gebracht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1072

Uitspraken