Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 juni 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na brandstichting en drugsbezit

2 juni - Een 38-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk omdat hij op 20 oktober 2021 een scooter in brand stak in de onderdoorgang van een flat in Amsterdam-Zuidoost. Hierdoor ontstond naast de uitgebrande scooter ook veel schade aan die flat onder meer aan het intercomsysteem en beveiligingscamera’s. Daarnaast had hij bij zijn aanhouding 1,25 gram cocaïne op zak.  Uit het psychologisch rapport blijkt dat hij aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Hierdoor kan hij slechts beperkt oplossingen bedenken om met zijn emoties om te gaan. Daarom neemt de rechtbank het advies over hem de brandstichting verminderd en het drugsbezit volledig toe te rekenen. Naast de gevangenisstraf moet hij 590 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3031

Straf - Celstraf voor café-eigenaar die werkneemster verkrachtte

3 juni - Een 47-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 1 oktober 2021 in Amsterdam (dronken) een 19-jarige werkneemster tweemaal heeft verkracht. Eenmaal op het toilet van het café en eenmaal in het trapportiek van haar woning. Volgens hem had het slachtoffer ingestemd met de seks. De rechtbank ging hier op grond van het dossier niet in mee. De rechtbank woog bij de straf in zijn nadeel mee dat hij haar werkgever was en zij hem als vaderfiguur zag en in zijn voordeel dat hij zelf ook nadelige gevolgen van zijn handelen heeft ondervonden. De rechtbank ziet in zijn alcoholgebruik aanleiding een deels voorwaardelijk straf op te leggen om hem er in de toekomst van te weerhouden onder invloed van alcohol strafbare feiten te plegen. Ten slotte moet hij het slachtoffer ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3030

Bestuur - Zorgkantoor moet alsnog palliatief terminale zorg vergoeden

25 mei - Het Zorgkantoor Zilveren Kruis moet alsnog aan een patiënt met de spierziekte ALS een toeslag voor ‘palliatief terminale zorg’ (PTZ) betalen voor zijn thuisverpleging in de laatste fase van zijn leven. Het zorgkantoor besloot de toeslag stop te zetten, omdat de patiënt niet meer terminaal zou zijn. Verder mag de toeslag niet voor meer dan een jaar worden toegekend. De rechtbank gaat hierin niet mee. Voor een voorspelling van de levensverwachting dient een individuele beoordeling plaats te vinden door een arts, en dat is in dit geval niet gebeurd. De rechtbank stelt verder vast dat dat de PTZ-toeslag al meermaals na het eerste jaar is verlengd. Het zorgkantoor motiveerde onvoldoende waarom de toeslag in dit stadium kon worden stopgezet en had onvoldoende oog voor het grote belang van de voortzetting van de PTZ-toeslag voor de patiënt. Daarom oordeelt de rechtbank dat stopzetten van de toeslag ook onevenredig is. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Strafbeschikking is geen rechtelijke uitspraak

2 juni - De Politie mag een vergunning om in de beveiliging werkzaam te zijn niet weigeren door een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie (OM). Zo heeft de rechtbank geoordeeld in het beroep van een kandidaat-beveiliger. Het OM had de kandidaat in 2019 een stafbeschikking aangeboden wegens diefstal. Volgens de beleidsregels die van toepassing zijn op de vergunningaanvraag wordt een strafbeschikking gelijkgesteld met een onherroepelijk geworden rechtelijke uitspraak. Anders dan de lijn van de Raad van State, heeft de rechtbank geoordeeld dat dit in strijd is met de Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Op basis van artikel 6 EVRM geldt namelijk het onschuldpresumptie en de officier van justitie is geen onafhankelijke instantie. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Verminderen uren deels arbeidsongeschikte buschauffeur mag

25 mei - Vervoersbedrijf GVB mag de arbeidsovereenkomst van een buschauffeur die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is na een ongeval in oktober 2019 per 1 januari 2022 wijzigen van 36 uur per week naar 28 uur per week. Dat heeft de kantonrechter bepaald.  GVB’s financiële belang bij de urenvermindering weegt zwaarder dan het belang van de buschauffeur om die uren te houden. Daarbij weegt mee dat het niet van een werkgever kan worden verlangd dat die jarenlang loon blijft betalen voor werk dat niet wordt verricht. Bovendien is het niet te verwachten dat de arbeidsongeschiktheid binnen 26 weken afneemt. Tot slot had GVB de nieuwe situatie ook al kunnen laten ingaan in oktober 2021 toen de buschauffeur twee jaar arbeidsongeschikt was. Per januari 2022 is dus al ruim. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Geen collegegeld verschuldigd: algemene voorwaarden missen

27 mei - Een Amsterdammer die met EuroCollege een overeenkomst sloot en daar gedurende een aantal maanden lessen volgde, hoeft het collegegeld van ruim 11.000 euro niet te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Omdat EuroCollege de door haar gehanteerde algemene voorwaarden niet bij de processtukken heeft gevoegd, heeft de kantonrechter deze voorwaarden niet kunnen toetsen aan het geldende consumentenrecht. Zo heeft de kantonrechter de taak om te beoordelen of bepalingen oneerlijk zijn, bijvoorbeeld als de consument er ernstig door wordt benadeeld. EuroCollege kan geen beroep doen op zo’n oneerlijke algemene voorwaarde en inmiddels heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie beslist dat die partij dan ook niet kan terugvallen op de wet, door alsnog schade te eisen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2829

Civiel - Regels niet gevolgd: aanbesteding schoonmaak ponten moet over

31 mei - De aanbesteding voor de schoonmaak van de veerponten van het Gemeentevervoersbedrijf (GVB) in Amsterdam moet over. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door het industriële schoonmaakbedrijf, dat de aanbestedingsprocedure had verloren. GVB week van haar eigen regels af door de inschrijvingen (aanbiedingen van bedrijven) te laten beoordelen door een beoordelingsteam bestaande uit drie in plaats van vier leden. Hierdoor vond de beoordeling op een andere manier plaats dan de inschrijvers dachten. De reden voor deze afwijking was ziekte van één van de teamleden. Het schoonmaakbedrijf kwam hier ná de beoordeling van de inschrijvingen achter. Door dit gebrek is het aanbestedingsrechtelijke transparantiebeginsel geschonden en daarom moet de procedure opnieuw. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Kelder is niet mogelijk, maar geen geld terug

1 juni - Een Amsterdams stel krijgt geen 50.000 euro terug van het aankoopbedrag van hun vorig jaar gekochte woning in Bos en Lommer. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het stel wilde het geld terug omdat ze de woning niet voor 485.000 euro had gekocht als ze van tevoren had geweten dat de bouw van een kelder onder (een nog aan te bouwen uitbouw) onmogelijk was. Het stel ging er bij de koop van uit dat de woning van 56 vierkante meter tot circa 100 vierkante meter kon worden vergroot door een uitbouw en een kelder daaronder. Dit op basis van bouwtekeningen, offertes en rapporten die de verkoper had laten maken en mededelingen van de verkoopmakelaar. Na de koop bleek echter dat de gemeente geen vergunning zou verlenen voor de kelderbouw. De rechtbank wijst de vorderingen af, omdat niet bleek dat de verkoper zekerheid heeft gegeven over het verkrijgen van die vergunning. Het stel had er zonder eigen onderzoek niet vanuit mogen gaan dat het aanleggen van de kelder mogelijk was. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:2893

Uitspraken