Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 mei 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken.

Straf - 4 jaar cel voor bezit 87 kilo cocaïne

4 mei - Een 48-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor het bezit van 87 kilo cocaïne. Een 34-jarige man is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De twee mannen werden in een woning in Osdorp aangetroffen tijdens een politieonderzoek naar ‘spookburgers’. De politie vond cocaïne in de slaapkamer en de keuken en trof voorwerpen zoals weegschalen en een drukpers aan in de woning. Hoewel alleen de aanwezigheid van de 48-jarige man in de woning onvoldoende bewijs is voor het bezit van de harddrugs, blijkt uit het dossier dat hij al langere tijd een slaapkamer huurde in de woning. Hij betaalde daarvoor huur aan de verhuurder die hem heeft herkend van een foto in het dossier. Het is niet aannemelijk dat de man niet wist dat er harddrugs in de woning aanwezig was aangezien hij al langere tijd gebruik maakte van de woning en de harddrugs werden aangetroffen in de andere slaapkamer waarvan de deur open stond.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2787
ECLI:NL:RBAMS:2018:2796

Straf - 5 jaar cel en tbs voor doodslag in metro

4 mei - Een 27-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs voor de doodslag op een 38-jarige man. Ook moet hij de partner van het slachtoffer ruim 37.000 euro aan schadevergoeding betalen. Verdachte stak het slachtoffer vorig jaar juli in een volle metro, zonder enige aanleiding, meerdere keren met een mes, waarna hij hem hevig bloedend achterliet. De man, een volstrekt willekeurig slachtoffer, overleed aan zijn verwondingen. De rechtbank neemt de conclusies uit rapport van het Pieter Baan Centrum over en is van oordeel dat verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en tijdens zijn daad onder invloed van een psychose heeft gehandeld. De onvoorspelbaarheid van verdachte maakt het gevaar van recidive hoog.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2986

Bestuur - Drie ton voor NUON

3 mei - De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet bijna drie ton extra schadevergoeding betalen aan Nuon, zo heeft de rechtbank bepaald. Nuon voorziet de Bijlmermeer met behulp van warmteleidingen van stadswarmte. Die leidingen kruisen de A9 ter hoogte van de Kromwijkdreef en moesten worden verlegd, vanwege de uitbreiding van het wegentraject Schiphol-Almere-Amsterdam. Nuon heeft recht op een vergoeding van de daaraan verbonden kosten. Welke kosten wel en niet worden vergoed is uitgewerkt in beleidsregels. De minister gaf een andere interpretatie aan de beleidsregels dan Nuon en kwam zo op een vergoeding van ongeveer drie ton lager dan Nuon had begroot. De rechtbank heeft nu bepaald dat de minister het beleid onjuist heeft toegepast en heeft meteen bepaald dat de minister die (circa) drie ton aan Nuon moet uitkeren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2933

Bestuur - Een dure val

3 mei - De gemeente mocht politiebewijs gebruiken voor onderzoek naar de bijstandsuitkering van een Amsterdamse man. Door de uitkomst van dit onderzoek moet de man bijna 7000 euro te veel ontvangen bijstand terugbetalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. Nadat de man vanaf de derde verdieping naar beneden was gevallen, heeft de politie in zijn spullen gekeken en grote geldbedragen aangetroffen. Dit gaf de gemeente aanleiding voor een onderzoek, dat uitwees dat de man jarenlang te veel bijstand had ontvangen. Volgens de man is het politiebewijs onrechtmatig verkregen en moet er daarom ook een streep door het onderzoek van de gemeente. De rechtbank ziet dat anders. In de rechtspraak wordt niet snel aangenomen dat politiebewijs niet door een bestuursorgaan mag worden gebruikt. Dan moet de manier waarop het bewijs is verkregen evident niet door de beugel kunnen. Dat is in deze zaak niet het geval.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2958

Kanton - Overlast niet duidelijk, dus vloer mag blijven liggen

25 april - Dat de nieuwe bovenburen voor geluidsoverlast zorgen, heeft een huurster uit de Rivierenbuurt onvoldoende aannemelijk kunnen maken (zie nieuwsbrief 15). Dat heeft de kantonrechter in kort geding bepaald. De vloer van de bovenburen mag daarom vooralsnog blijven liggen en er hoeft geen extra isolatie te worden aangebracht. De verhuurder heeft namelijk gemotiveerd aangevoerd dat de vloer voldoet aan alle vereisten. Dat de verhuurder de vloer niet wilde laten onderzoeken, zoals de huurster heeft gesteld, is ook onvoldoende aannemelijk geworden. De verhuurder heeft tijdens de zitting naar voren gebracht dat zij hieraan zal meewerken. In november 2017 had zij dit ook al aangeboden. Mocht uit een onderzoek blijken dat de vloer toch niet aan alle vereisten voldoet, dan betaalt de verhuurder ook de onderzoekskosten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2733

Kanton - Geen extra vergoeding voor ex-werknemer Hewlett Packard

24 april - Een voormalig werknemer van Hewlett Packard krijgt naast de reeds ontvangen vergoeding geen aanvullende toeslag. Dat heeft de kantonrechter bepaald. In het sociaal plan is een bepaling opgenomen op basis waarvan een ex-werknemer aanspraak kan maken op een eenmalige toeslag wanneer de ex-werknemer na de periode waarop aanspraak bestond op een WW-uitkering nog werkloos is. Volgens de voormalig werknemer wordt er bij de berekening van de toeslag ten onrechte rekening gehouden met een AOW-leeftijd van 65 in plaats van de verhoogde AOW-leeftijd, waardoor de toeslag voor hem uitkomt op nul of een negatief bedrag. De kantonrechter volgt de stelling van de voormalig werknemer niet. De voormalig werknemer kan evenmin een beroep doen op de hardheidsclausule uit het sociaal plan, omdat er in zijn geval geen sprake is van een ‘apert onbillijk resultaat’. De toeslag is namelijk niet bedoeld voor volledige dekking van inkomensverlies tot de pensioengerechtigde leeftijd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2801

Civiel - Facturen betalen volgens afspraak

2 mei -Star Group B.V., een consultancy- en detacheringsbedrijf in de olie-, gas- en energie-industrie, moet aan reclamebedrijf Moses B.V. vier facturen betalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. Moses verrichtte volgens een raamconstructie consultancywerkzaamheden voor de marketing en communicatie van Star Group. Voor twee facturen zijn geen werkzaamheden verricht. Toch moet Star Group deze facturen betalen. De overeenkomst moet zo worden uitgelegd dat partijen overeen zijn gekomen dat die niet-verrichte werkzaamheden in rekening mogen worden gebracht, als de reden van opzegging niet aan Moses te wijten is. En dat was volgens de rechtbank niet het geval. Voor de andere twee facturen geldt dat partijen hebben afgesproken dat zij hun verplichtingen moeten nakomen tijdens de opzegtermijn. Nu Moses de werkzaamheden voor die twee facturen heeft verricht, moet Star Group de facturen voldoen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2756

Uitspraken