Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 november 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Werkstraf voor belediging en zware mishandeling

1 november - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 140 uur werkstraf. Als hij die niet vervult, is de vervangende straf 70 uur jeugddetentie. Hij krijgt die straf omdat hij op 18 september vorig jaar in Amsterdam-Centrum een jongen die hij eerder uitschold voor ‘kankerhomo’ twee vuistslagen in het gezicht gaf. Hij deed dat nadat de jongen hem aansprak op de belediging. Ook moet hij ruim 15.900 euro schadevergoeding betalen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6231

Straf - Cel- en taakstraf voor rol bij straatroof

2 november - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 231 dagen gevangenisstraf waarvan 120 dagen voorwaardelijk en 240 uur taakstraf omdat hij op 28 mei vorig jaar in Noord-Scharwoude samen met twee anderen een straatroof pleegde. Onder bedreiging van een vuurwapen moest het slachtoffer zijn motorscooter en mobiele telefoon afstaan. De telefoon is een week later teruggevonden in de caravan van de 22-jarige man. De rechtbank neemt het reclasseringsadvies over om een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden op te leggen. Zo moet hij zich onder meer melden bij de reclassering en meewerken aan een traject voor begeleid wonen en een opleiding volgen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6232

Bestuur - Boete onterecht: UWV moet werknemer 3500 euro terugbetalen

27 oktober - Het UWV mocht geen boete van ruim 3500 euro opleggen aan een Poolse werknemer. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De werknemer mocht met behoud van zijn WW-uitkering drie maanden naar Polen om werk te zoeken. Hij vertrok echter al een maand eerder zonder te melden dat dit voor vakantie was. Het UWV legde hem daarom een boete op van 50% van het bedrag aan WW-uitkering dat van hem is teruggevorderd vanwege zijn verblijf in Polen. Hoewel het beroep tegen deze terugvordering is ingetrokken, weegt de rechtbank mee dat ook WW is teruggevorderd over een periode dat de werknemer wél met toestemming in Polen mocht verblijven. De rechtbank vindt het onevenredig dat het UWV naast de terugvordering ook een boete heeft opgelegd en daarom moet de boete aan de werknemer worden terugbetaald. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6241

Bestuur - TalentFirst weer in STAP-scholingsregister: onterecht eruit

31 oktober - De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet de verwijdering van coaching- en trainingsbureau TalentFirst Nederland B.V. uit het STAP-scholingsregister per direct ongedaan maken. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld in een kort geding. Met STAP kunnen werkenden of werkzoekenden eens per jaar 1000 euro aanvragen voor scholing om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. De minister ging over tot het verwijderen omdat zeven opleidingen die TalentFirst aanbiedt niet passen in de Subsidieregeling STAP-budget omdat deze (onder meer) niet gericht zijn op het versterken van de positie op de arbeidsmarkt en TalentFirst zou onvoldoende hebben gereageerd op vermaningen van de minister hierover. Het bureau heeft echter bereidheid getoond vier opleidingen te schrappen en drie opleidingen aan te passen zodat deze wel vallen onder de Subsidieregeling. De voorzieningenrechter heeft het bureau daarom in het gelijk gesteld. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6237

Kanton - Niets betalen aan Basic Fit vanwege oneerlijke beding

31 oktober - Een Amsterdammer hoeft sportschool Basic Fit geen abonnementsgeld te betalen vanwege een oneerlijk beding in de algemene voorwaarden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Aangezien de Amsterdammer het abonnementsgeld niet binnen de gestelde termijn betaalde, kon Basic Fit de overeenkomst per direct beëindigen volgens een beding in de algemene voorwaarden terwijl wel de abonnee wel alle lidmaatschapsgelden voor de looptijd van de overeenkomst moet betalen. Daarmee staan de rechten en plichten van de Amsterdammer niet langer in een redelijke verhouding. Dat Basic Fit geen gebruikmaakte van haar bevoegdheid om de overeenkomst wegens wanbetaling direct te beëindigen en de faciliteiten tot het einde van de overeenkomst beschikbaar waren voor de Amsterdammer maakt dat niet anders. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6240

Civiel - Verzoek overdracht aandelen voor 1 euro afgewezen

2 november - De voorzieningenrechter heeft een verzoek van een Russische schuldeiser om aandelen over te dragen voor 1 euro, afgewezen. De schuldeiser had een vordering overgenomen van een Russische bank die inmiddels op de EU-sanctielijst staat. Een op Cyprus gevestigd bedrijf, aan wie de Russische bank in 2010 een krediet van rond de 175 miljoen euro had verstrekt, verzette zich niet tegen het verzoek van de schuldeiser. Als zekerheid had de bank een pandrecht op de aandelen van een Nederlandse vennootschap gekregen. Omdat het krediet niet is afgelost verzocht de schuldeiser, zoals wettelijk voorgeschreven, toestemming voor overdracht van die aandelen voor 1 euro, een symbolisch bedrag omdat de vennootschap niets meer waard zou zijn. De voorzieningenrechter wees het verzoek af omdat de schuldeiser zijn belang onvoldoende duidelijk kon maken en de gevolgen van een toewijzing, mede tegen de achtergrond van het sanctiebeleid, niet te overzien zijn. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6310

Civiel - Blokker moet schadevergoeding betalen aan een oud-filiaalhouder

2 november - Blokker B.V. moet bijna 125.000 euro schadevergoeding betalen aan de voormalig exploitant van een Blokkerfiliaal. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Blokker B.V. had de franchiseovereenkomst met deze ondernemer niet mogen beëindigen voordat de overeengekomen looptijd van vijf jaar voorbij was. Blokker B.V. had ten onrechte van de franchisenemer geëist dat hij zijn winkel zou verbouwen. Bovendien had Blokker B.V. twee jaar nagelaten om hem voldoende basisartikelen, waaronder tuinmeubels, te leveren waardoor de franchisenemer klanten nee moest verkopen en dus omzet misliep. Doordat Blokker B.V. de franchiseovereenkomst beëindigde, kon de franchisenemer ook niet doorgaan met de Top1toys-afdeling in zijn filiaal. Blokker B.V. moet hem daarom gederfde omzet en gedane investeringen vergoeden en hem schadeloos stellen voor de kosten die hij heeft moeten maken om zijn winkelhuurovereenkomst af te kopen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:6242

Uitspraken