Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 08 april 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor wapenbezit en contactverbod met ex-vriendin

5 april - Een 21-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk omdat hij op 19 december 2023 een pistool in zijn bezit had. Ook mag hij geen contact hebben met zijn ex-vriendin. Hij is vrijgesproken van de belaging van zijn ex-vriendin. Weliswaar stuurde hij haar beledigende berichten en heeft hij haar meerdere keren gebeld maar voor haar verklaring dat hij haar ook regelmatig lastigviel door aan haar deur te komen en een ruit in te gooien is onvoldoende bewijs in het dossier. Evenmin is op grond daarvan vast te stellen dat hij een explosie teweegbracht bij haar woning in Amsterdam-West. Uit zijn dossier blijkt dat hij in 2020 leed aan een normoverschrijdende gedragsstoornis. Het is onduidelijk of deze problematiek nog speelt. De rechtbank neemt wel het reclasseringsadvies over hem als bijzondere voorwaarde onder meer te laten behandelen bij een forensische ggz-instelling. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1947


Kanton - Prijs moet duidelijk zijn bij opdracht aan garage

26 maart - LeCarage, een bedrijf dat auto’s personaliseert, eist dat een consument een openstaande factuur van ruim 2300 euro betaalt. Volgens het bedrijf sloten partijen een overeenkomst om twee BMW’s te voorzien van onder andere een ceramic coating, een gold-package, om de auto’s te restylen en om stoeprandschade te repareren. De consument klaagde over het werk en betaalde maar een deel van de rekening van totaal 10.000 euro. In deze zaak heeft de consument geen verweer gevoerd maar moet de kantonrechter toch bekijken of leCarage bij het sluiten van de overeenkomst heeft voldaan aan de informatieplichten van het Europees consumentenrecht. Ook moet de eigenaar van de BMW’s bij het geven van de opdracht duidelijk zijn geweest wat de geschatte totaalprijs voor de werkzaamheden zou zijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie eerder beslist in een arrest van 12 januari 2023. Als dat niet is gebeurd, heeft dat gevolgen voor de vordering. Verder is niet duidelijk of er algemene voorwaarden gelden. LeCarage had dit allemaal al duidelijk moeten maken toen ze de vordering instelde, maar krijgt nog de gelegenheid dit in een volgende ronde aan te vullen. Tot die tijd houdt de kantonrechter iedere beslissing aan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1969

Civiel - Kettingbeding afgekocht bij de gemeente

3 april - Gemeente Ouder-Amstel mag van de rechter ruim 200.000 euro houden dat een vastgoedbedrijf betaalde om de gemeente afstand te laten doen van kettingbedingen. Die gingen over behoud van tennishallen, bowlingbanen en een golfbaan op het terrein van de te ontwikkelen stadswijk: De Nieuwe Kern. Het bedrijf sprak in 2019, bij de perceelverkoop, met de koper af dat zij zonder kettingbedingen zou leveren. Toen het vastgoedbedrijf Ouder-Amstel in juni 2022, een maand voor de leveringsdatum benaderde, wilde de gemeente tijd om te beoordelen of en onder welke voorwaarden zij van de bedingen zou afzien. Het bedrijf kwam in tijdnood en sloot daarom een deal, waarbij het het maximumboetebedrag betaalde in ruil voor snelle afhandeling. Het bedrijf eist het geld tevergeefs terug. Het bedrijf zat jaren stil en Ouder-Amstel had nog altijd belang bij de bedingen, om grip te houden op de (her-)inrichting van het terrein. Laten betalen om afstand te doen van kettingbedingen levert geen misbruik van omstandigheden op. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1960


Civiel - Vermoeden loodgietersfraude: bankrekeningen blokkeren mag

4 april - De vordering die drie vennootschappen hadden ingediend om de blokkade van een aantal bankrekeningen op te heffen, is afgewezen. De bank die de bankrekeningen heeft geblokkeerd beschikt over voldoende serieuze aanwijzingen dat sprake is van zogenaamde loodgietersfraude. Hierbij wordt veel geld besteed aan advertenties op Google, zodat de ‘loodgieter’ bovenaan in de zoekresultaten verschijnt wanneer op internet – vaak in een noodsituatie – naar een loodgieter wordt gezocht. De ‘loodgieter’ die komt opdagen brengt voor weinig werk excessieve bedragen in rekening en zet de (vaak kwetsbare) klant onder druk om die bedragen ter plekke – met behulp van een mobiel pinapparaat – te betalen. Omdat de bank over voldoende serieuze aanwijzingen van fraude beschikt, is zij gerechtigd om in afwachting van nader onderzoek de betreffende bankrekeningen te blokkeren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:1951


Uitspraken