Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 08 augustus 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor ontvoering en mishandeling ex-partner

1 augustus - Een 50-jarige man is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf onder meer omdat hij op 27 december vorig jaar zijn ex-partner ontvoerde. Ook moet hij 2.000 schadevergoeding betalen. Hij stapte bij haar in de auto en bedreigde haar met een stanleymes, mishandelde haar en nam haar tegen haar wil mee naar een woning in Rotterdam. Strafverzwarend weegt mee dat hij seks met haar had terwijl zij zich in een zeer kwetsbare positie bevond. Ook mishandelde hij haar meermaals in de maanden daarvoor. Naast de gevangenisstraf mag hij vijf jaar geen contact net haar hebben en niet bij haar woning komen. Als hij die regels overtreedt, kan de straf daarvoor oplopen tot maximaal 6 maanden hechtenis. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4464


Straf - Overval bezorger gefilmd maar geen rol erin dus vrijspraak

4 augustus - Hoewel een 19-jarige man de overval filmde die zijn vriend pleegde op een maaltijdbezorger op 25 juni vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost, is hij vrijgesproken van een rol in de overval. De maaltijdbezorger verklaarde dat alleen de vriend – die eerder voor zijn rol is veroordeeld – hem beroofde. De man die hem filmde, heeft de maaltijdbezorger toen niet gezien. Die vriend toonde een mes en beroofde hem van het eten en probeerde geld te pakken. Het telefoonnummer waarmee de bestelling is geplaatst leidde naar het huis van de filmer. Uit het dossier blijkt nergens dat hij toen de bestelling werd geplaatst wist dat zijn vriend de maaltijdbezorger wilde beroven. Mede daarom is hij vrijgesproken.  Het is echter wel kwalijk dat hij de filmopname maakte en vervolgens verspreidde via Snapchat. Ook had hij niet moeten eten van de gestolen maaltijd. Maar hoe afkeurenswaardig zijn daden ook zijn, die zijn niet strafbaar. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4558

Bestuur - Gemeente mocht uitkering intrekken na weigering huisbezoek

29 juli - De gemeente mocht de bijstandsuitkering van een Amsterdammer intrekken omdat zij niet kon vaststellen of de man daar recht op had. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De gemeente deed onderzoek naar de rechtmatigheid van de uitkering en trok de uitkering in, omdat de man niet alle informatie gaf die nodig was voor de beoordeling. De voorzieningenrechter oordeelt dat er een redelijke grond was om een huisbezoek af te leggen, onder meer omdat de man geen geld had opgenomen in de omgeving van zijn adres. Dat de man zijn vriendin naar haar werk moest brengen, is geen geldige reden waardoor het huisbezoek niet aansluitend op het gesprek bij de gemeente kon plaatsvinden. Een huisbezoek is een belangrijk controlemiddel om de opgegeven woonsituatie te verifiëren. Op die manier kan namelijk worden voorkomen dat men wijzigingen in de woonsituatie aanbrengt, waardoor dit middel minder effectief wordt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4498

Bestuur - Geen ‘boetiek hotel’ in Nieuw-West

3 augustus - De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning die was verleend voor de bouw van een boetiekhotel in Nieuw-West in een complex waarin een zorg- en wooncentrum is gevestigd, 122 appartementen voor onder meer senioren en een huisartsenpraktijk. De rechtbank vindt dat de gemeente de belangen voor de specifieke zorgbehoeften van de bewoners en de bijzondere zorgtaak van de huisartsenpraktijk onvoldoende zorgvuldig heeft afgewogen. Daarbij is onder meer van belang dat aannemelijk is dat, nu er geen dienst – of leveranciersingang wordt gerealiseerd omdat er niet veel ruimte is, en er dus maar één ingang is voor zowel het hotel als de toegang voor de bewoners en de huisartsenpost, mindervalide bewoners en hotelgasten beiden een hellingbaan voor de hotelingang moeten gebruiken. De gemeente mocht de vergunning daarom in redelijkheid niet verlenen. Gelet op de lange procedure, ziet de rechtbank aanleiding de verleende vergunning te herroepen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4494

Kanton - Huurster die ex-buur tegen regels onderdak gaf, mag blijven

28 juli - Hoewel een huurster van een woning in Amsterdam-West haar voormalige onderbuurman met wie zij bevriend was tegen de regels onderdak bood nadat hij als onderhuurder uit zijn huis was gezet, mag zij er blijven wonen. De onderbuurman moet wel vertrekken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De vrouw schoot weliswaar tekort als huurster maar haar daden waren niet zodanig dat haar huurovereenkomst moet worden ontbonden. Daarbij weegt mee dat zij op leeftijd is en een kwetsbare gezondheid heeft. Ook woont zij er al 28 jaar zonder problemen. Bovendien verschafte zij de buurman uit liefdadigheid een plek zonder daar geld voor te ontvangen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4486

Kanton - Stankoverlast verholpen dus geldt oude huurprijs weer

2 augustus - Huurders van een woning in Amsterdam-Oost moeten weer de oorspronkelijke huurprijs betalen omdat de stankoverlast is verholpen. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. De Huurcommissie verlaagde de huur in 2018 tijdelijk vanwege een niet goed functionerend ventilatiesysteem. In 2021 oordeelde de Huurcommissie dat de verhuurder dat gebrek had verholpen en dus de oude huur weer mag rekenen. Dat het gebrek volgens de huurders niet was verholpen, verandert daar niets aan. Zij hebben lang genoeg de tijd gehad om zelf onderzoek te laten doen. Dat zij dit vanwege hun financiële situatie niet eerder hebben kunnen laten doen is de verhuurder niet aan te rekenen. Uit het onderzoeksrapport bleek enkel iets over een CO2-tekort, niets over stank. Daarom blijft de uitspraak van de Huurcommissie in stand en mag de verhuurder de oude huur rekenen. 

Lees de volledige uitspraak:


Civiel - Kostbare stuurfout: touringcarbedrijf moet winkelier betalen

3 augustus - Een touringcarbedrijf moet een winkelier in het centrum van Amsterdam een schadevergoeding van 45.000 euro betalen voor gederfde omzet. Dat heeft de rechtbank bepaald. De chauffeur van het bedrijf was met zijn touringcar tegen de gevel van de winkel aangereden en vervolgens met één wiel door de stoep gezakt. De gemeente heeft daarna maandenlang de ingezakte stoep afgezet, waardoor de winkel beperkt toegankelijk was. Het ligt voor de hand dat de winkel daardoor minder klanten trok en de winkelhouder omzet is misgelopen. Dat is de reden dat het touringcarbedrijf de schadevergoeding aan de winkelier moet betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4502

Civiel - Banksaldo blijft geblokkeerd na vermoeden btw fraude

5 augustus - De ABN AMRO bank hoeft het saldo van ruim 250.000 euro op de door haar geblokkeerde bankrekening van een cliënt, naar eigen zeggen een handelaar in telefoonaccessoires, niet uit te betalen op diens Litouwse bankrekening . Dit heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De bank startte een klantonderzoek nadat zij constateerde dat in hele korte tijd zeer ongebruikelijke transacties op deze bankrekening plaatsvonden, waardoor zij btw-(carrousel) fraude vermoedde. De cliënt gaf niet alle gevraagde informatie, maar beëindigde de bankrelatie en vroeg het saldo van de geblokkeerde rekening op. De voorzieningenrechter acht het gezien de verplichtingen van de bank op grond van antiwitwaswetgeving en haar zorgplicht, op voorhand redelijk dat de bank de blokkade handhaaft. De cliënt heeft immers de bankrelatie opgezegd en frustreert daarmee het klantonderzoek. De bodemrechter zal zich moeten buigen over de vraag hoelang de bank bevoegd is dit soort maatregelen te handhaven. 

Lees de volledige uitspraak:

Uitspraken