Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 08 juli 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Steken met mes bestraft

2 juli - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 48 maanden gevangenisstraf waarvan 16 maanden voorwaardelijk onder andere omdat hij op 2 september 2023 in de binnenstad van Amsterdam een man in zijn hand stak. Vijf dagen later stak hij meermaals in het bovenlichaam en been van een vrouw. Na  het steken liet hij haar met ernstige verwondingen op straat achter. Uit zijn strafblad blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. In de strafmaat weegt in zijn voordeel zijn jonge leeftijd mee en dat de vrouw bijdroeg aan de escalatie van de situatie doordat zij zijn tas afpakte, die niet wilde teruggeven en naar hem schopte. De rechtbank legt ook bijzondere voorwaarden op. Hij moet zich onder andere ambulant laten behandelen en meewerken aan begeleiding vanuit het Leger de Heils en mag geen contact hebben met de slachtoffers. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3955

Bestuur - Negeren te laat bezwaar terecht: geen tijdige actie moeder

27 juni - Het is een man niet volledig aan te rekenen dat hij niet binnen de termijn bezwaar heeft gemaakt tegen het terugvorderen van zijn bijstandsuitkering, aldus de rechtbank. De gemeente Aalsmeer vorderde te uitkering terug omdat de man in detentie verbleef en er dus geen recht op had. De man diende zijn bezwaar ruim acht maanden te laat in, waardoor de gemeente dit niet inhoudelijk behandelde. Bij de man is sprake van ernstige psychische problemen en doordat hij lange tijd in detentie had gezeten was hij dingen als post bekijken niet meer gewend . Toch oordeelt de rechtbank dat de gemeente het bezwaar niet inhoudelijk heeft hoeven te behandelen, omdat de man zijn moeder had gemachtigd om voor hem bezwaar in te stellen. Uit niets blijkt dat zijn moeder zo spoedig als mogelijk alsnog bezwaar heeft gemaakt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3973

Kanton - Ex-studente hoeft niets te betalen: kostenbeding oneerlijk

25 juni - Een ex-studente hoeft het roc geen lesgeld meer te betalen voor de opleiding tot pedagogisch medewerker omdat het prijsbeding in de overeenkomst niet transparant was, oordeelt de kantonrechter. Vanwege zwangerschap stopte ze vroegtijdig met haar studie. Het roc eiste ruim 4.000 euro aan lesgeld. Eerder stelde het roc onterecht dat de hoogte daarvan was bepaald bij ministeriële regeling en dat zij wettelijk verplicht was dat te betalen. Voor de opleiding gold echter geen wettelijk vastgestelde prijs, en de prijs stond ook niet in de overeenkomst. Weliswaar diende het roc een schermafbeelding van de site in met de prijs erop, maar of de vrouw daarvan wist toen zij de overeenkomst sloot, is niet te achterhalen. Door in de overeenkomst geen prijs op te nemen en door in de algemene bepalingen te verwijzen naar de wettelijk vastgestelde prijzen, wordt een veel lagere prijs gecommuniceerd naar de vrouw dan wat zij volgens het roc moest betalen. Het kostenbeding is daarom oneerlijk en de kantonrechter vernietigt dat. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3856


Civiel - Bestuurder aansprakelijk voor schuld onderneming

3 juli - Een bestuurder moet de schuld van de door hem bestuurde onderneming, die actief is in de branche Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software, betalen een schuldeiser. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De bestuurder stelt dat de onderneming niet de middelen heeft om de schuld te voldoen, maar hij heeft dat op geen enkele manier inzichtelijk gemaakt, terwijl dat wel op zijn weg had gelegen. Nu hij dat niet heeft gedaan, kan niet worden uitgegaan van betalingsonmacht. Dan resteert betalingsonwil als reden voor het uitblijven van betaling, wat grond oplevert voor bestuurdersaansprakelijkheid. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3941


Uitspraken