Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 08 november 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Belaging en bedreiging ex-partner bestraft

4 november - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 4 dagen gevangenisstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en 70 uur taakstraf omdat hij in 2020 zijn ex-partner bedreigde en belaagde. Daarnaast zond hij ongevraagd een seksfilmpje van hen beiden naar anderen naar eigen zeggen om haar hiermee te schaden. Ook beet hij een agent in zijn vinger bij zijn aanhouding. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor een reële dreiging van fysiek geweld tegen zijn ex. Hij is licht verstandelijk beperkt en kan zijn emoties moeilijk reguleren. Hierdoor kan hij als spanningen oplopen alcohol en drugs gebruiken waarna hij minder controle heeft over zijn gedrag.  De rechtbank oordeelt dat het belangrijk is dat hij wordt behandeld om zijn problemen aan te pakken in combinatie met middelengebruik. Naast een contactverbod met zijn ex is ambulante behandeling daarom een van de bijzondere voorwaarden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6333

Straf - 8 jaar celstraf voor fataal steekincident bij hostel

4 november - Een 28-jarige man is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf omdat hij op 20 november 2020 een man doodstak. Na een discussie in het hostel gingen de twee mannen naar buiten waar een vechtpartij plaatsvond waarbij over en weer geslagen is. Op enig moment heeft de 28-jarige man de andere man in zijn borst gestoken ten gevolge waarvan hij korte tijd later overleed. De 28-jarige man kan zich niet op ‘noodweer’ beroepen omdat er geen sprake was van een situatie waarin hij zich moest verdedigen. Uit onderzoek verricht door onder meer een psychiater en een psycholoog verbonden aan het Pieter Baan Centrum blijkt dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Hoewel de onderzoekers geen verband konden vaststellen tussen die stoornis en zijn daden en hij dus niet verminderd toerekeningsvatbaar is, weegt de rechtbank zijn kwetsbaarheid wel mee in de strafmaat. De rechtbank heeft verder ruim 47.000 euro schadevergoeding toegekend aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6332

Straf - Duo vrijgesproken van zware mishandeling en openlijk geweld

5 november - Twee mannen – van 36 en 38 jaar – zijn vrijgesproken zware mishandeling van een vriend in december 2015 op de Nassaukade. Uit het dossier blijkt wel dat de 38-jarige man het slachtoffer na een discussie en geduw en getrek in het water duwde. De 36-jarige man hielp hem eruit waarna zij worstelden en het slachtoffer weer in het water viel. Het in het water duwen kan onder omstandigheden mishandeling zijn, maar die omstandigheden deden zich niet voor en zijn ook niet tenlastegelegd. Het slachtoffer liep letsel aan zijn wang op maar hoe dit ontstond, is onduidelijk. Daarbij weegt mee dat hij wisselend verklaarde over de gebeurtenissen. De rechtbank oordeelt dat het duo niet nauw en bewust samenwerkte omdat het twee afzonderlijke gebeurtenissen zijn. Tot slot bevat het dossier behalve het letsel geen objectieve gegevens over de gebeurtenissen.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6203
ECLI:NL:RBAMS:2021:6204

Bestuur - Bijstand terecht gekort na transitievergoeding

28 oktober - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft de transitievergoeding die een werknemer bij zijn ontslag kreeg terecht als inkomen aangemerkt en die daarom terecht in mindering gebracht op de bijstand. Die vergoeding heeft deze werknemer namelijk niet gebruikt om ander werk te vinden of voor zijn re-integratie. Verder heeft het college voldoende maatwerk verricht. Daarbij is onder meer van belang dat het college het bedrag dat de werknemer moet terugbetalen heeft verlaagd van 225,08 euro naar 48 euro per maand.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6191

Kanton - Sociale huurwoning al 2 jaar leeg, vrouw moet vertrekken

28 oktober - Een vrouw moet haar sociale huurwoning verlaten, omdat zij haar hoofdverblijf bijna twee jaar elders had. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. Tussen maart 2019 en juli 2021 verbleef zij bij haar zieke moeder om die te verzorgen. Daarmee schond zij de verplichting in haar huurovereenkomst om voornamelijk daar te wonen. Sociale huurwoningen zijn schaars en bestemd voor huurders die financieel minder draagkrachtig zijn. Het belang van de woningcorporatie om ervoor te zorgen dat die doelgroep deze gebruikt, weegt zwaarder dan persoonlijke omstandigheden van de huurster. Zij stelde dat het slecht met haar gaat en dat ze door alle drukte rond door zorg voor haar moeder haar leven niet meer overziet. De geboden gelegenheid om in september 2020 weer in de woning te trekken gebruikte ze echter niet en ze motiveerde onvoldoende waarom ze de nieuwe sleutel pas in juli 2021 ophaalde. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6030

Kanton - Schade onvoldoende bewezen: huurders krijgen deel borg terug

29 oktober - De verhuurder van een woning moet de drie oud-huurders ieder 1.300 euro aan ten onrechte ingehouden waarborgsom terugbetalen. Toen de huurders per 1 juli 2020 de huur opzegden hield de verhuurder de volledige waarborgsom in van 4.500 euro vanwege schade aan de woning. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Bij die beoordeling weegt mee dat bij de oplevering geen rapporten zijn opgemaakt, die door beide partijen zijn ondertekend. De nieuwe huurders zijn direct ingetrokken. De verhuurder heeft pas in een latere fase met een factuur en eenzijdige rapporten de schade onderbouwd. Deze stukken bieden onvoldoende bewijs om aan te nemen dat de verhuurder voor 4.500 euro schade heeft geleden door schuld van de huurders. Alleen de schade aan een deur is komen vast te staan. Daarom mag de verhuurder die 600 euro aan reparatiekosten inhouden op de waarborgsommen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6246

Civiel - Te veel vragen bij zakelijke rekening: opheffing mag

2 november - ING hoeft de zakelijke bankrekening van een klant niet te heropenen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De bank had de relatie beëindigd omdat het gebruik van de rekening vragen opriep. De rekening werd nauwelijks gebruikt, op een aantal onverklaarbare transacties voor grote bedragen na. De transacties strookten niet met het bedrijf dat de klant stelt uit te oefenen en leken geen (legaal) economisch doel te dienen. Op vragen van de bank heeft de klant slechts summier geantwoord, en tegenstrijdige verklaringen afgelegd. De bank heeft de bankrekening dan ook terecht beëindigd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6233

Uitspraken