Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 09 oktober 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Poging afpersing en dreiging geheim te onthullen bestraft

29 september - Een 46-jarige vrouw is veroordeeld tot 80 uur taakstraf een 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij in 2018 probeerde iemand af te persen door te dreigen zijn adresgegevens door te spelen naar een verdachte in een geruchtmakend liquidatieproces. Ook dreigde zij bij een ander een familiegeheim en belastende informatie over diegene te onthullen tenzij een geldbedrag zou worden betaald. De rechtbank vindt het zorgelijk dat de vrouw in juni 2018 werd aangehouden en dat ze in oktober 2018 opnieuw de fout in is gegaan. De rechtbank legt een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar op als stok achter de deur om niet opnieuw strafbare feiten te plegen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6184


Straf - Celstraf voor tegen hoofd trappen en bezit nepwapen

4 oktober - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 23 april 2023 in Amsterdam een man sloeg en tegen zijn hoofd trapte terwijl het slachtoffer weerloos op de grond lag. Hij gebruikte dit forse geweld, waarbij het risico bestond dat het fataal zou zijn, in verband met de terugbetaling van één euro. Hij verklaarde uit te zijn geweest, te hebben gedronken en boos te zijn geworden toen hij het uiteindelijke slachtoffer zag. Die hield er onder meer een hersenschudding en een verbrijzelde schouderkom aan over. In oktober 2022 bezat de 25-jarige man ook een nepvuurwapen. Onder meer op basis van een rapport van een deskundige is hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Naast de deels voorwaardelijke gevangenisstraf gelden bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich ambulant laten behandelen en meewerken aan middelencontrole. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6146

Straf - Celstraf voor diefstal met geweld van telefoon

5 oktober - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf waarvan 80 dagen voorwaardelijk omdat hij op 26 juni 2023 in Amsterdam met geweld een telefoon stal. Hij trok die uit handen van het slachtoffer. De reclassering adviseerde hem vanwege zijn problemen een traject binnen een forensisch kader op te leggen. Hij gaf echter aan daar niet voor open te staan. De benodigde behandeling en begeleiding kunnen ook plaatsvinden binnen de lopende zorgmachtiging. Hoewel de rechtbank het verontrustend vindt dat hij geen inzicht toonde in zijn handelen, wil de rechtbank voorkomen dat de straf ertoe leidt dat hij zijn begeleide woonplek verliest. De hulpverlening en stabiele woonomgeving zijn van belang om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat. Daarom legt de rechtbank een gevangenisstraf op met een zodanig onvoorwaardelijk deel dat hij zijn woning niet verliest. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6096

Bestuur - Bouw jacuzzi in tuin mocht niet

2 oktober - De gemeente Amsterdam heeft terecht de bouw van een jacuzzi in Amsterdam stilgelegd. Dat oordeelde de rechtbank. De bewoners waren zonder omgevingsvergunning een jacuzzi in hun tuin aan het plaatsen. Volgens het bestemmingsplan mogen alleen bouwwerken (geen gebouw zijnde) worden gebouwd die ‘ten dienste staan’ van de tuin. Volgens de bewoners is dit hier het geval. De rechtbank heeft de definitie van Van Dale als uitgangspunt genomen bij het uitleggen van het begrip tuin: “een omheind stuk grond, met bloemen, bomen en andere gewassen beplant”. Ook in de toelichting van het bestemmingsplan wordt nadruk gelegd op het groene karakter van tuinen in het plangebied. De rechtbank zag niet in hoe een jacuzzi ‘ten dienste staat’ van bloemen, bomen en andere gewassen en oordeelde dat de bouw van de jacuzzi in strijd is met het bestemmingsplan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6168


Kanton - Ontslag niet volgens wet, toch geen vergoedingen werknemer

28 september - Ondanks dat een Amsterdams bedrijf een werknemer niet volgens de wet heeft ontslagen, hoeft zij aan deze werknemer toch geen vergoedingen uit te betalen. De kantonrechter kwam namelijk tot het oordeel dat de werknemer ernstig verwijtbaar had gehandeld. De werknemer is veroordeeld voor het (medeplegen) van mensenhandel en in de procedure is komen vast te staan dat werknemer deze feiten onder werktijd had gepleegd. Daarbij heeft de werknemer ook tegen zijn werkgever gelogen. De werknemer zou regelmatig zaken moeten regelen voor het bouwbedrijf van zijn overleden vader, maar dat bedrijf blijkt niet te bestaan. De kantonrechter heeft de gevorderde billijke vergoeding en de transitievergoeding dan ook afgewezen en achtte het toekennen van een vergoeding voor onregelmatige opzegging, gelet op de bijzondere omstandigheden, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. 

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2023:6117


Civiel - Man moet boerderij verlaten

2 oktober - Een man die eind juli 2023 een bouwvallige boerderij in Amstelveen betrok, moet die van de voorzieningenrechter weer verlaten. Volgens de man sloot hij met de 91-jarige eigenaar van de boerderij een anti-kraakovereenkomst. De zoon van de 91-jarige spande een kort geding aan. Volgens hem is zijn vader dementerend, hij verblijft op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. De man liep tijdens een wandeling langs de verlaten boerderij en informeerde bij de buren wie de eigenaar was. Hij kreeg de informatie en bezocht de 91-jarige in het verpleeghuis en kwam dezelfde dag terug met een anti-kraakovereenkomst op zak voor de duur van een jaar en zonder vergoeding. De voorzieningenrechter is het met de zoon van de eigenaar eens dat de anti-kraakovereenkomst door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. De man moet de boerderij binnen twee weken verlaten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6181


Civiel - Vastleggen BN’er promodeal mislukt: kosten deels vergoed

4 oktober - Twee mediabedrijven, JAMC en Lusus, zouden voor Toto een programma maken met bekende Nederlanders ter promotie van online gokspelen. Dat is echter mislukt. JAMC moet nu een deel van kosten (ruim 20.000 euro) betalen die Lusus maakte, oordeelde de civiele rechter. Lusus zou voor het programma namelijk een ex-voetballer vastleggen, maar wilde dat pas doen als zij zelf zekerheid en betaling van JAMC had. Dat duurde net iets te lang. Nadat JAMC aan Lusus een vooruitbetaling had gedaan, bleek de ex-voetballer al met een concurrent van Toto in zee te zijn gegaan. JAMC wilde toen haar geld terug en schadevergoeding, maar Lusus eiste dat de gemaakte kosten werden betaald. Die krijgt Lusus deels vergoed en zij hoeft ook geen schadevergoeding te betalen.   

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6169


Uitspraken