Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 09 december 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor man die als nepagent werkte

6 december - Een 34-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar onder meer omdat hij in mei en juni van dit jaar ondernemers in Amsterdam heeft opgelicht door zich voor te doen als politieagent. Daarvoor gebruikte hij een valse politiebadge. Ook pleegde hij zo een woningoverval. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 8000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich als politieagent heeft voorgedaan. Burgers moeten volledig vertrouwen kunnen hebben in de politie en dat zij ook werkelijk met de politie te maken hebben in voorkomende gevallen. Het handelen van de man tast dit vertrouwen aan. Dat hij sommige zaken heeft bekend weegt volgens de rechtbank niet in zijn voordeel mee, aangezien hij in andere zaken zijn gedrag bagatelliseerde en geen volledige openheid van zaken heeft gegeven. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:9086

Straf - Schilder handelde uit noodweerexces

6 december - Een 25-jarige schilder die zijn opdrachtgever in september 2018 met 30 messteken om het leven bracht, is ontslagen van alle rechtsvervolging omdat er sprake was van noodweerexces. Volgens de schilder had de man hem onder bedreiging met een mes aangerand en mishandeld. De rechtbank oordeelt dat uit het politieonderzoek niet blijkt wat er precies is gebeurd. Hierdoor kan dus ook niet worden uitgesloten dat schilder de waarheid spreekt. Daarom dient de rechtbank ervan uit te gaan dat hij inderdaad handelde uit noodweer. Het excessieve geweld dat hij gebruikte staat echter niet in verhouding tot de aanranding. Zijn handelen is daarom op zich wel strafbaar. Echter, nadat hij een kopstoot had gekregen zag hij wazig en verkeerde hij in doodsangst. Hierdoor wist hij niet meer wat hij deed. Er is dan ook sprake van noodweerexces. Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:9087

Bestuur - Verblijfsvergunning kwijt na plofkraak

2 december - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht de verblijfsvergunning van een 31-jarige man intrekken vanwege zijn strafblad, ook al heeft hij zijn hele leven in Nederland gewoond. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De man heeft veel strafbare feiten gepleegd waaronder een plofkraak waarbij hij heeft geschoten met een Kalasjnikov. Daarvoor zit hij momenteel tien jaar gevangenisstraf uit in België. De staatssecretaris heeft zijn verblijfvergunning ingetrokken omdat de man een gevaar voor de openbare orde vormt. Zijn advocaat voert aan dat dit niet mag, omdat in Nederland geboren migrantenkinderen volgens de wet zoveel mogelijk hetzelfde moeten worden behandeld als Nederlanders. De staatssecretaris wijst er op dat die wet niet geldt voor personen die al langer dan zes maanden niet in Nederland wonen. Vanwege de lange gevangenisstraf in België is dat hier het geval, aldus de staatssecretaris. De voorzieningenrechter geeft de staatssecretaris gelijk.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:12985

Bestuur - Coffeeshop in Noord terecht tijdelijk dicht

4 december - De burgemeester mocht een coffeeshop in Amsterdam Noord voor een week sluiten vanwege het maken van reclame. Zo oordeelt de bestuursrechter. De coffeeshop had een reclamebord aan een lantaarnpaal laten bevestigen door NPB Media, het bedrijf dat in de gemeente Amsterdam de buitenreclame verzorgt. Volgens het gedoogbeleid van de gemeente mogen coffeeshops geen reclame maken. De coffeeshop vond de sluiting niet terecht. NPB Media had aan de coffeeshophouder verteld dat de gemeente Amsterdam akkoord was met de plaatsing van het reclamebord. Volgens de rechtbank mocht de coffeeshop niet zomaar vertrouwen op deze mededeling van NPB Media. De coffeeshophouder was op de hoogte van het strenge gedoogbeleid van de gemeente. Bij twijfel over de regels had hij navraag moeten doen bij de gemeente.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:9034

Kanton - Bewindvoerder moet namens wanbetaler Menzis deels betalen

21 november - Een bewindvoerder moet namens een Amsterdamse wanbetaler zorgverzekeraar Menzis ruim 900 euro betalen en een deel van de proceskosten. De bewindvoerder hoeft niet alle proceskosten te betalen omdat er tussen het moment dat de dagvaarding is uitgebracht en de eerste zitting een betalingsregeling was getroffen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Omdat de betalingsregeling was getroffen met een professionele bewindvoerder die wordt geacht namens de wanbetaler de getroffen regelingen na te komen en onder toezicht van de bewindsrechter staat, was het niet nodig de zaak door te zetten om een vonnis te krijgen. Daarom hoeft de bewindvoerder alleen de kosten voor de procedure tot het moment dat de betalingsregeling is afgesproken te betalen. Omdat er ook geen goede aanmaning (de zogeheten 14-dagenbrief) was, hoeft de bewindvoerder de buitengerechtelijke incassokosten ook niet te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:9016

Kanton - Huurder die jarenlang overlast veroorzaakt, moet weg

28 november - Een huurder die al jaren voor overlast zorgt, moet uit zijn woning in Amsterdam-West vertrekken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt mee dat er al sinds 2014 meerdere keren klachten van omwonenden zijn binnengekomen. Een buurvrouw verklaarde dat de duivenoverlast zo erg is dat zij geen terras meer bij haar winkel kan houden. Op basis hiervan is het aannemelijk dat de overlast, met name het voeren van duiven en de rotzooi die dat oplevert, nog altijd voortduurt. Ook weegt mee dat er al veel hulpverleners bij de huurder zijn betrokken maar dat dit nergens toe leidde. Zo is het agressieve gedrag van de huurder niet verminderd. Woningcorporatie Ymere heeft gezegd bereid te zijn hem te helpen zoeken naar een andere woning of naar een vorm van begeleid wonen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:9017

Civiel - Contactverbod voor vader voormalig leerlinge

3 december - De vader van een voormalige leerlinge van de Amsterdam International Community School krijgt een 2-jarig contactverbod. Hij mag de school of haar medewerkers niet bellen, e-mailen, whatsappen, sms-en of op wat voor manier dan ook benaderen. Ook mag de man zich gedurende die periode niet beledigend of misleidend uitlaten over de school of haar medewerkers. Als de man een verbod overtreedt, moet hij een dwangsom betalen van 5.000 euro per gebeurtenis met een maximum van 100.000 euro. Dit heeft de rechter in kort geding beslist. De man was overigens niet aanwezig op de zitting. De vorderingen van stichting Esprit werden bij verstek toegewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8967

Civiel - Deurwaarder maakt dure fout

4 december - Een deurwaarderskantoor uit Amsterdam moet 460.972 euro betalen aan een directeur in de zorgsector. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Het deurwaarderskantoor had een beroepsfout gemaakt door een dagvaarding niet tijdig af te leveren. Met deze dagvaarding was de directeur in verzet gekomen tegen een verstekvonnis. Doordat de dagvaarding te laat kwam, moest de directeur voor het bedrag van 460.972 euro een schikking treffen met een pensioenfonds. De rechtbank oordeelt nu dat als de deurwaarder de fout niet had gemaakt en de verzetdagvaarding op tijd had afgeleverd, de kantonrechter zou hebben geoordeeld dat de directeur niets verschuldigd was aan het pensioenfonds. Dan had de directeur ook geen schikking met het pensioenfonds hoeven treffen en had hij het bedrag niet hoeven te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:9035

Uitspraken